Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Nominalizarea lui Paul Wolfowitz la șefia Băncii Mondiale

George ANGLIȚOIU

Președintele american George Bush a făcut zilele trecute o nouă mișcare surprinzătoare, prin nominalizarea nr. 2 de la Pentagon, Paul Wolfowitz, arhitectul atacării Irakului, pentru poziția de șef al Băncii Mondiale. Această decizie a generat imediat reacții vehemente la Bruxelles și în multe capitale europene, reaprinzând astfel disputa transatlantică, tocmai atunci când totul părea să intre pe un făgaș armonios, multilateral...Un om sufletist, dar belicos

 

În mod tradițional, conducerea Băncii Mondiale revine Statelor Unite, în timp ce aceea a Fondului Monetar Internațional este apanajul partenerilor europeni. Nominalizarea subsecretarului Apărării Paul Wolfowitz, mâna dreaptă a impopularului Donald Rumsfeld și unul din doctrinarii cei mai influenți ai politicii unilateralist-hegemonice promovată de administrația Bush în primul mandat, nu a fost recepționată cu satisfacție atât în cercurile decidente economico-financiare publice, neguvernamentale ori private europene, dar și în mediile academice de profil. Partenerii comunitari au însă o marjă de opoziție extrem de limitată față de opțiunea Casei Albe, atât din cauza blocajului decizional intern pe linia Londra-Paris, dar mai ales pentru că Franța are un interes major pentru desemnarea fostului comisar Pascal Lamy la președinția Organizației Mondiale a Comerțului. Descris de președintele american ca "un om sufletist, decent... un foarte bun manager și diplomat", Paul Wolfowitz, prestigios universitar, fost decan al celebrei John Hopkins School for Advanced International Studies, va fi cu certitudine noul președinte al Băncii Mondiale, în pofida criticilor adversarilor din Partidul Democrat ori a celor formulate în "vechea Europă". Care este însă rațiunea acestei nominalizări problematice?

 

Bunul samaritean neoconservator

 

Motivul oficial al nominalizării este cel al aducerii în fruntea Băncii Mondiale a unuia dintre cei mai vizibili neoconservatori, valoros teoretician, dar și practician abil în apele tulburi ale relațiilor internaționale, o alegere potrivită în eforturile Casei Albe de recâștigare a popularității printr-o implicare crescută în chestiunile dezvoltării și a combaterii efectelor negative ale calamităților naturale (cazul recentului tsunami din vecinătatea Indoneziei). În plus, nominalizarea sa aduce o notă nouă în războiul global antiterorist, Banca Mondială urmând să combată mult mai activ și eficient una din sursele majore ale acestei amenințări, anume sărăcia.

Profesorul Jeffry Sachs, consilierul principal al secretarului general al ONU pe probleme de sărăcie și director al Institutului Pământului la Universitatea Columbia, neagă însă competența lui Paul Wolfowitz în acest domeniu, "supraviețuirea a milioane de oameni depinzând de această organizație".

 

Îndepărtare prin promovare

 

Cea de-a doua posibilă explicație, deloc incongruentă cu prima, prin simplul fapt că plecarea lui Wolfowitz de la Pentagon se va produce, se află în jocurile de culise ce pregătesc debarcarea lui Donald Rumsfeld de la cârma Pentagonului, în cadrul unei strategii mai largi care să o promoveze pe ambițioasa doamnă Rice în postura de candidat republican la Casa Albă la finele celui de-al doilea mandat al protectorului său politic George W. Bush. În acest scenariu, trebuie amintit precedentul caz al lui Robert McNamarra, arhitectul războiului din Vietnam, cel care în plină campanie populară antirăzboi, dar și în contextul suspiciunilor președintelui Lyndon Johnson care-l vedea ca pe un aliat al rivalului său Robert Kennedy, a fost înlocuit de la cârma Pentagonului și îndepărtat prin promovare la șefia nobilei Bănci Mondiale.

Vom reveni însă asupra Condoleezzei Rice în numărul viitor... (G. A.)

Publicat în : Politica externa  de la numărul 24

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: