Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Irakul după doi ani de război

J. C.

La doi ani de la intrarea forțelor SUA în Irak pentru a-l captura pe Saddam Hussein, forțe contradictorii sfâșie țara. Irakienii s-au prezentat în număr masiv la secțiile de vot pentru a-i alege pe cei 275 de membri ai Adunării Constituționale. Mulți gustă cu entuziasm din avantajele unei lumi care le-a fost multă vreme interzisă prin sancțiuni internaționale - se montează antene de televiziune prin satelit și se cumpără alimente de import.Reconstrucția țării rămâne o problemă

 

La doi ani de la intrarea forțelor SUA în Irak pentru a-l captura pe Saddam Hussein, forțe contradictorii sfâșie țara. Irakienii s-au prezentat în număr masiv la secțiile de vot pentru a-i alege pe cei 275 de membri ai Adunării Constituționale. Mulți gustă cu entuziasm din avantajele unei lumi care le-a fost multă vreme interzisă prin sancțiuni internaționale - se montează antene de televiziune prin satelit și se cumpără alimente de import.

Dar rebelii agresivi obstrucționează operațiunile cruciale de reconstrucție și instaurare a securității, dezamăgindu-i pe irakienii de rând care au sperat că prezența americană va schimba rapid lucrurile.

"Există unele schimbări în bine", spune Rachel Bronson, membru al Consiliului pentru Relații Externe. Dar "din punctul de vedere al securității, nu se poate spune că lucrurile merg foarte bine."

Până acum, strategii militari prevăzuseră ca prezența americană în teritoriu să reprezinte doar o parte a celor 150.000 de soldați staționați în Irak în prezent. Se aștepta ca veniturile din operațiunile cu petrol și investițiile firmelor străine să creeze locuri de muncă și să revitalizeze economia.

Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) declară că a cheltuit aproape 4,8 miliarde dolari până acum în proiectele de reconstrucție din Irak. Dar restabilirea serviciilor de bază și crearea de noi locuri de muncă se dovedesc problematice.

"Totul se prăbușește dacă nu există lege și ordine", declară d-na Bronson. "Nu folosește la nimic să ai o slujbă, dacă nu poți ajunge la ea."

Într-adevăr, prea puține măsuri ale SUA își fac efectul în zonele cele mai problematice. Deși provincia Diyala, mai afectată de valurile de violențe, a primit ajutoare pentru a pune în funcțiune fermele zootehnice și apicole, precum și fonduri pentru îmbunătățirea rețelei de canalizare și asistență pentru autoritățile locale, majoritatea proiectelor se concentrează în zonele relativ stabile din nord și în unele regiuni sudice, conform ultimelor date USAID.

 

Telefoane mobile și salarii mai mari

 

Totuși, irakienii sunt conștienți de progresele făcute în mai multe domenii.

Deși rata șomajului este în jur de 48%, potrivit Ministerului Muncii și Relațiilor Sociale, salariile pentru posturile deja existente, în special cele din sectorul guvernamental, au crescut. Salariile profesorilor, ale funcționarilor publici și ale polițiștilor au fost mărite, la fel pensiile. Salariul de bază al unui polițist este în jur de 220 USD, suficient pentru întreținerea unei familii și, pentru mulți irakieni, suficient pentru a risca să devină ținta atacurilor rebelilor. Unii pensionari și profesori primesc de zece ori mai mulți bani decât înainte.

În consecință, multe familii spun că acum își pot permite să mănânce carne la majoritatea meselor și să cumpere mai multe fructe și legume. Asta în ciuda faptului că prețurile au crescut cu aproape o treime la unele produse alimentare, inclusiv carne, fructe și legume, potrivit comercianților din Bagdad. Dar alimentele conservate, băuturile răcoritoare sau bananele, care înainte aveau prețuri prohibitive pentru aproape toți locuitorii țării, pot fi cumpărate acum la prețuri mult mai mici decât cele din epoca Hussein.

Echipamentele electronice își iau și ele zborul de pe rafturile magazinelor, de când războiul a deschis granițele altădată blocate prin sancțiuni.

Mulți irakieni își permit acum telefoane mobile, o facilitate modernă interzisă sub Saddam Hussein. Orascom Telecom, firma egipteană care furnizează servicii de telefonie mobilă în Bagdad și centrul Irakului, avea 82.000 de abonați la sfârșitul anului 2003, când și-a lansat activitatea în Irak. Până în noiembrie 2004, a câștigat încă 480.000 de abonați și intenționează să ajungă la un milion de abonați până la sfârșitul anului, prin extinderea serviciilor spre sudul și nordul Irakului, potrivit site-ului companiei.

 

Rebelii, sabotorii progresului

 

Experiența Orascom este emblematică pentru problemele pe care le întâmpină cei care încearcă să profite de noile oportunități.

Problemele de securitate îngreunează mult încercările angajaților companiei, unii din ei răpiți sau împușcați, de a extinde rețeaua. În prezent, se pot face până la douăsprezece încercări până când se reușește conectarea unui telefon și adesea rețeaua nu funcționează perioade mari din zi.

Rebelii încearcă să submineze servicii esențiale, cum sunt furnizarea de electricitate și apă, pentru a-i instiga pe irakieni împotriva americanilor și pentru a eroda dorința acestora din urmă de a rămâne în Irak. Este o tactică definitorie pentru "războiul de generația a patra," spune col. Thomas Hammes, profesor asociat în cadrul Universității Naționale de Apărare.

Insurgenții "caută să convingă liderii politici ai adversarului că scopurile lor strategice sunt fie imposibil de îndeplinit, fie prea costisitoare în raport cu beneficiile estimate. Ideea fundamentală este că o voință politică superioară, atunci când este adecvat folosită, poate învinge o putere economică și militară mai mare," a explicat el într-o lucrare publicată în ianuarie.

Ceea ce înseamnă că, la doi ani de la debutul războiului, există alimentare cu electricitate cam două ore din șase în capitală, deoarece insurgenții atacă lucrătorii care încearcă să repare rețelele electrice. Producția de electricitate a ajuns abia la nivelul celei de dinainte de război, adică 4.400 MW pe zi.

Dar, spre deosebire de perioada regimului lui Hussein, acum electricitatea este distribuită echitabil. Bagdadul, care odinioară primea cantități suplimentare de electricitate în detrimentul zonelor sudice pe care Hussein le reprima, este nevoit acum să împartă energia cu restul țării.

Rebelii lovesc și infrastructura petrolieră a Irakului, cea care, se așteptau oficialii americani, trebuia să constituie motorul reconstrucției țării. Insurgenții au distribuit fluturași în care amenință că oricine se angajează să lucreze în infrastructura petrolieră va fi ucis, deoarece ajută inamicul. Și au demonstrat că nu glumesc, atacând muncitorii care încearcă să repare conductele și rafinăriile afectate.

Atacurile asupra cisternelor de petrol, a conductelor și a rafinăriilor, îndeosebi cele din această toamnă, reduc constant cu până la 100.000 de barili producția medie de petrol a țării, de aproape două milioane de barili pe zi.

În consecință, în această toamnă și iarnă irakienii au fost nevoiți să aștepte chiar și două zile pentru a-și putea umple rezervoarele.

Numărul atentatelor a crescut spectaculos, de la o medie de 12 pe lună înainte de transferul de suveranitate din 28 iunie la aproape 24 pe lună în octombrie 2004, 46 de atacuri în noiembrie și continuând cam cu unul sau două pe zi în timpul iernii, potrivit ministrului interimar pentru Petrol, Thamer Ghadban.

Totuși, mulți irakieni declară că ar putea suporta cozile la benzinării și penele de curent atâta vreme cât le-ar fi asigurată securitatea.

"Da, există lucruri pe care acum le putem avea, telefoane mobile, televiziune prin satelit, mașini noi. Dar ceea ce am pierdut era mai de preț", spune Basim Majid, directorul unui magazin de electronice. "Suntem în plin haos și nu există cale de întoarcere. Sper că vor folosi forța pentru a instaura securitatea."

Bassam Henna, șomer, este descurajat. "Sincer să fiu, în general pe vremea lui Saddam era mai bine", spune el. "Nu e vorba de Saddam ca persoană, cu toate greșelile și păcatele lui, ci în general, vremurile erau mai bune ca acum. Și dacă nouă ne pare rău după el, vă imaginați cât de rea e situația."

Publicat în : Politica externa  de la numărul 24

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: