Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Mass-media, aproape de victorie...

Cristian BANU

La alegerile trecute, Gigi Becali, oierul patron al clubului de fotbal Steaua și mare latifundiar, a obținut un scor de-a dreptul surprinzător, peste cel al unor partide sau politicieni cu tradiție. La actualele alegeri parțiale pentru București, pe locul al treilea, cu un procent impresionant, se află "inspectorul" Piedone. Ce au în comun cei doi? Simplu: ei sunt creații ale mass-media. Amândoi sunt complet lipsiți de substanță, incapabili de un program coerent.Primul s-a făcut remarcat printr-o "inginerie imobiliară" cu terenuri pe seama armatei și în calitate de proprietar al secției de fotbal a clubului armatei, Steaua. Are birourile la Mariott, umblă cu un Maybach, aruncă bani în stânga și-n dreapta, "ajută" oameni sărmani, miluiește cerșetori cu bancnote de 100 de dolari. Orice gest al său, cât de neînsemnat, devine știre de prima pagină și subiectul numărul unu în jurnalele TV. Ce integrare europeană, ce reformă fiscală? Domnu' Gigi a zis... Și domnu' Gigi zice. Și, dacă nu zice de bună-voie, este întrebat ceva și uite așa apar cel puțin 3 știri. Gigi Becali a acaparat complet buletinele de știri sportive în care nu mai apuci să vezi un gol, un rezumat al unei întreceri sportive sau știri despre sportivi, ci numai declarații ale sale sau replici la declarațiile sale din partea altor personaje la fel de pitorești.

Astfel, Gigi Becali a devenit idolul multor români. Este "șmecherul" de la periferie care prin "învârteli" și "combinații" a ajuns bogat și erou de manele, care ctitorește biserici și dă bani la sărmani, "să moară dușmanii de necaz", apare la televizor și dă lecții de viață tuturor. Casa lui este vedeta pictorialelor și a emisiunilor de gen. Mașinile sale la fel. Orice atinge el devine aur curat pentru televiziuni și presa scrisă.

Intrat în politică pe un culoar pe care Corneliu Vadim Tudor începea să-l lase liber, Gigi Becali a adoptat un naționalism neaoș, cu influențe legionare... Practic, discursul lui Vadim, mult simplificat însă, fiindcă, totuși, lui C.V. Tudor nu i se pot nega cultura și inteligența. Și, cum Vadim s-a retras complet, Gigi Becali are calea deschisă către Parlament. În mod cert, la următoarele alegeri PNG va deveni partid parlamentar. În momentul de față, singurul său dușman îl reprezintă propria lipsă de substanță. Dacă Gigi Becali ar fi avut măcar vagi urme de inteligență, acum ar fi fost deja parlamentar. Așa însă el nu va avea acces la o parte din electoratul lui Vadim, și anume la acei mici intelectuali (profesori, cadre militare, pensionari), oameni care ar fi votat cu dragă inimă un poet și scriitor, dar în nici un caz un oier...

Pentru cei care cred că inflația de Gigi Becali în mass-media va provoca o reacție contrară, ei bine se înșală amarnic. Gigi este un drog. Și ca orice drog, cu cât este inhalat mai mult, cu atât provoacă o dependență și mai mare. Argumentul cel mai evident este "Vacanța Mare", trupa de umor (care, la început, era chiar extraordinară) și succesul de care se bucură aceasta de atâta vreme.

Dacă Gigi Becali reprezintă registrul cel mai de jos, "inspectorul" Piedone este pe o treaptă mai sus. La fel de inconsistent, individul respectiv a făcut o carieră la telejurnalele TV când, cu operatorii după el, răsturna tarabe prin piețe și se răstea la comercianții de produse expirate. Nu era foarte clar în ce calitate făcea el aceste inspecții (măcar Rovana Plumb avea o funcție în acest sens) după cum nu se știa nici ce se întâmpla cu respectivii comercianți după ce pleca el. Important era "spectacolul"!

Și el a ajuns o "legendă", personaj de manele sau... de prăjituri. Nici el nu este capabil să închege o frază coerentă. De programe, nu are rost să mai vorbim.

Cei doi sunt creația mass-media. Au început ca niște curiozități, personaje promovate mai degrabă pentru pitorescul lor, pentru a deveni acum lideri de opinie, ale căror cuvinte sunt sorbite cu nesaț. Dacă la început ei erau dependenți de mass-media, acum mass-media a ajuns dependentă de ei.

Acum câțiva ani a apărut un film interesant, "Wag the dog", cu Dustin Hoffman în rolul principal, cel al unui producător de la Holywood chemat să însceneze un război pentru a distrage atenția de la o problemă a președintelui.

Nu știu cât anume din actuala situație a lui Gigi Becali sau Piedone reprezintă "scenariu" și cât pur și simplu bulgăre de zăpadă care s-a rostogolit până când a ajuns la dimensiunea unei avalanșe. Cert este că ambele baloane pot fi foarte ușor dezumflate. Deocamdată, ei se umflă în continuare, alimentând, pe lângă propriile orgolii, și orgoliile unei mass-media care i-a creat. În filmul amintit mai sus, producătorul este la final asasinat. Maurul își făcuse datoria, maurul poate să moară. Promovând asemenea personaje, mass-media din România nu face decât să-și sape propria groapă. Oare cum s-ar descurca jurnaliștii care azi trudesc din greu la soclul statuii domnului Gigi într-o Românie condusă de acesta? Dacă îl supără pe domnu' Gigi și acesta pune "badigarjii" pe ei?

Publicat în : Editorial  de la numărul 24

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: