Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Vaccin anticancer

Marina HERGHELEGIU

Statisticile oncologice arată că mai mult de una din trei persoane dezvoltă o formă de cancer într-un anumit moment din viață. În anul 2000 se înregistrau în lume mai bine de 220.000 de cazuri noi, exceptând cancerele cutanate. Numărul de forme de tumori maligne este în scădere, cum ar fi cancerul de sân, în timp ce altele devin mai rare, cum se întâmplă cu tumorile maligne pulmonare datorită numărului din ce în ce mai redus de fumători. În mod paradoxal, numărul total de cazuri noi de cancere este în creștere, deși pentru multe dintre formele cele mai frecvente rata de vindecare se îmbunătățește rapid.Celulele canceroase

 

Corpul uman are sute de celule cu structură și comportament diferite. Cancerul apare când o mică porțiune din mecanismul unei celule nu funcționează bine. Viața fiecărei celule este stabilită în avans prin instrucțiuni codificate situate în structuri numite gene aflate în interiorul nucleului celular. Acestea determină comportarea celulei, diviziunea și moartea ei. În cazul unor instrucțiuni greșite referitoare la multiplicare și apoptoză (moartea celulară programată), celula poate începe să se dividă necontrolat și nu mai moare. De asemenea, celulele canceroase nu respectă legile referitoare la limitarea multiplicării în funcție de spațiu. O dată cu diviziunea celulei bolnave se transmit mai departe și informațiile greșite.

 

Tratamentul clasic al cancerului

 

Există trei căi clasice de tratare a tumorilor maligne. Prima cale este cea chirurgicală. Astfel se înlătură cât mai mult din tumora canceroasă. Uneori această etapă de tratament începe cu o fază preliminară, biopsia. De obicei, intervenția chirurgicală este completată cu cel puțin unul dintre celelalte două tipuri: radioterapia și chimioterapia.

Radioterapia este metoda prin care se pot distruge celule canceroase cu ajutorul radiațiilor ionizate asemănătoare razelor X. Acestea pot penetra țesuturile și alterează partea din celulă care reglează creșterea și reproducerea ei. Celulele sănătoase se refac după acest tip de tratament spre deosebire de cele canceroase. Tratamentul cu radiații nu este dureros, dar are efecte secundare importante. Pe lângă arsurile produse pe piele, poate duce la pierderea, temporară sau nu, a părului în zona de aplicare a radiațiilor. Mai produce oboseală, letargie generală și chiar modificări ale structurii genetice a celulelor, ceea ce în timp poate duce la afectarea celulelor sănătoase. De multe ori, pentru o eficacitate mai mare în timp mai scurt, radioterapia se asociază cu chimioterapia.

Chimioterapia este tratamentul medicamentos prin care se încearcă omorârea celulelor canceroase și oprirea răspândirii lor. Diverse celule maligne răspund la diverse tipuri de medicamente. Uneori este nevoie de peste opt medicamente diferite pentru obținerea unor rezultate bune. Medicamentele anticanceroase sunt substanțe toxice pentru celule. Prima dintre substanțele din acestă categoriea fost produsă din gazul mustard utilizat ca armă chimică în primul război mondial. Tratamentul chimioterapic se mai asociază cu pierderea părului, greață, vărsături, infecții, anemie, oboseală extremă, afectarea fertilității.

 

Metode terapeutice noi

 

Nici una dintre cele trei categorii de mijloace terapeutice expuse mai sus nu este sigură. Dacă în primele faze ale evoluției, cele mai multe cancere sunt curabile, ele pot recidiva totuși la intervale variabile de timp, uneori de câțiva ani după încheierea tratamentului.

Descifrarea genomului uman a revoluționat nu doar stabilirea cauzelor multor forme de cancer, dar și mijloacele de tratare a acestora. În ultimii ani s-a încercat realizarea de vaccinuri împotriva unor tipuri țintite de tumori maligne. Cercetări recente au dus la realizarea unui vaccin care poate preveni recidiva canceroasă la persoane deja tratate pentru o formă oarecare de cancer. Vaccinul, numit NY - ESO- 1/ ISCOMATRIX TM, este o combinație între un antigen cancerigen (oncoantigen) numit NY-ESCO-1 și un medicament cu rol în stimularea sistemului imunitar numit ISCOMATRIX TM.

Primul studiu a cuprins 14 persoane tratate de cancer și s-a realizat comparativ cu un grup vaccinat placebo. Următorul studiu a fost mai extins. El a inclus 46 de pacienți din Marea Britanie, Noua Zeelandă și Australia. 19 pacienți au primit vaccinul la intervale de câte 3 luni . La 14 dintre ei nu s-au mai identificat celule canceroase la distanță de doi ani de la vaccin. Ei au dezvoltat anticorpi și celule T (limfocite cu rol în identificarea oncoantigenelor).

Deși s-a luat în studiu un număr mic de pacienți, rezultatele sunt încurajatoare. Confirmarea lor ulterioară deschide drumul unei metode noi de tratare a cancerelor și crește speranța de viață a pacienților tratați de tumori maligne.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 23

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: