Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Taxotere - în tratamentul cancerului de prostată

Marina HERGHELEGIU

Taxotere, medicamentul de rezervă în formele severe, metastazate ale cancerului de prostată, aparține clasei de chimioterapice numite taxiode. Rolul său este de a inhiba diviziunea celulelor canceroase. Nivelul de acțiune este citoplasma celulară pe care practic o "îngheață" oprind ciclul celular și ducând astfel la moartea celulelor bolnave.Taxotere în Europa

 

Comisia de specialitate a Uniunii Europene a aprobat de curând utilizarea, în asociație cu Prednisonul, a medicamentului Taxotere (docetaxel) sub formă de concentrat injectabil în tratamentul cancerului de prostată metastazat, forma androgen-independentă.

Cu circa un an în urmă, instituția similară americană, FDA (Food and Drug Administration), dădea și ea undă verde în folosirea unui nou medicament pentru aceeași boală. Medicamentul, Plenaxis, are rolul de a scădea nivelul de testosteron, hormon care favorizează evoluția cancerului acestui organ. Însă, dat fiind mecanismul de acțiune, medicamentul este inutilizabil în formele independente față de hormon. În plus, efectele sale secundare sunt numeroase, severe și greu de controlat.

Decizia Comisiei Europene pentru Taxotere a fost luată pe baza rezulatelor încurajatoare obținute în cadrul studiilor largi din ultima fază de testare clinică a medicamentului. Acestea au arătat că regimul medicamentos bazat pe docetaxel reduce riscul de deces cu aproape un sfert la pacienții cu forme metastazate rezistente la hormoni ale cancerului de prostată. De asemenea, acest tratament determină o reducere a senzației de durere cu circa 60% și îmbunătățește răspunsul la antigenul specific prostatic (măsură a capacității de apărare a organismului) cu aproape 50% față de mitoxantron, medicamentul corespunzător folosit până în prezent.

 

Cancerul de prostată

 

Cancerul de prostată ocupă locul trei ca incidență între toate tipurile de cancer (după cancerul de sân și cel pulmonar) și reprezintă a șasea cauză de deces la bărbați.

În Uniunea Europeană, numărul de cazuri noi diagnosticate anul trecut a fost de 138.000, iar numărul deceselor din această cauză - de 4.000.

Această boală se manifestă prin creșterea necontrolată a numărului de celule ale prostatei. Ea se întâlnește la vârste de peste 50 de ani și are printre manifestări durerea și blocarea urinării. Cauzele care duc la apariția ei nu se cunosc. Se știe însă că antecedentele familiale și înaintarea în vârstă sunt factori de risc. La multe cazuri s-a demonstrat că testosteronul favorizează creșterea tumorii. Acesta este motivul pentru care terapia cancerului de prostată include manipularea hormonală, de exemplu blocarea receptorilor androgeni. Dar efectele acestui tratament sunt limitate la 2-3 ani. După acest interval tumora poate deveni rezistentă la terapia hormonală, situație în care singura soluție rămâne chimioterapia.

Diagnosticat însă în forme incipiente, în funcție de stadiu și agresivitate, există și alte opțiuni de tratamentPrimele metode sunt extirparea tumorii prin intervenție chirurgicală și radioterapia.

 

Taxotere în cancerul de prostată

 

Taxotere, medicamentul de rezervă în formele severe, metastazate ale cancerului de prostată, aparține clasei de chimioterapice numite taxiode. Rolul său este de a inhiba diviziunea celulelor canceroase. Nivelul de acțiune este citoplasma celulară pe care practic o "îngheață" oprind ciclul celular și ducând astfel la moartea celulelor bolnave.

Medicamentul nu este utilizat doar pentru acest tip de cancer. În vara anului trecut a fost aprobată folosirea sa și în terapia cancerului de sân postoperator. Alături de doxorubicină și ciclofosfamidă, el completează regimul oncologic TAC.

În timpul testărilor realizate pentru introducerea pe piață, medicamentul experimental a purtat denumirea TAX 327. Rezultatele obținute îl recomandă ca fiind un medicament cu rol important în creșterea supraviețuirii și îmbunătățirea calității vieții la pacienții-țintă .

TAX 327 este bine tolerat. Efectele secundare se rezumă la alopecie (căderea părului), oboseală și greață. A fost raportată destul de frecvent și neutropenie (reducerea numărului celei mai numeroase fracțiuni a leucocitelor).

Medicamentul este produs și comercializat de firma Sanofi - Aventis care se așteaptă la un profit anual de peste un miliard de euro.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 23

Comentarii

Comentariul nr.1 - andrei89 a spus în 04.09.2008 12:40:00:
Live Well Products Srl Romania introduce in premiera in Romania produsul Prostate Cocktail cel mai eficace supliment natural din USA pentru pentru tratarea afectiunilor de prostata
Prostate Cocktail contine o combinatie sinergistica a mai multor extracte, SerenPure®, extract patentat din Serenoa Repens, Extract din seminte de dovleac , extract din rosii standardizate in Licopene marca inregistrata Lyc-O-Mato® , Acid Folic si Zinc.
Studii medicale au dovedit foarte clar superioritea produsului SerenPure® fata de alte produse de pe piata continind extract de Serenoa Repens.
Toate aceste extracte sunt cunoscute ca foarte importante in mentinerea glandei de prostata la dimensiuni normale.
Acest produs mai contine si Folic acid si Zinc, studii medicale demonstrind ca suplimentarea cu folic acid si zinc tin in sanatate prostata.
Recomandam acest produs impreuna cu produsul Urifix , care impiedica si vindeca infectiile urinare precum si simptomele de incontinenta
Pentru mai multe informatii vizitati si magazinul nostru online www.smart-living.ro sau comenzi telefonic la 0727 774 736
Live Well Products Srl
Romania

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: