Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Viitorul radioului

Cristian BANU

Bătrânul radio este pe cale să cunoască o nouă tinerețe. În prezent, se prefigurează 2 tendințe de evoluție: radioul prin internet și, cel mai nou, radioul pe telefonul mobil.MotorFM este determinat să transforme radioul din Germania și crede că are ceea ce-i trebuie pentru asta: posibilitatea de a descărca melodii în format MP3 și cântece care pot fi ascultate pe telefonul mobil.

Prima etapă a însemnat pentru MotorFM renunțarea la veniturile din reclame în favoarea celor provenite din descărcarea melodiilor în format MP3 și sponsorizare targetată a emisiunilor. Următorul pas va fi transmiterea melodiilor către telefoane mobile de generația a treia și posibilitatea ca ascultătorii să plătească descărcarea melodiilor prin SMS-uri.

MotorFM aparține casei de discuri Motor, cea care l-a lansat în Germania pe Eminem și i-a dat lumii pe monștrii sacri ai heavy metal-ului, Rammstein. Specializat în rock alternativ și muzică electronică, postul a fost fondat de trei foști directori cu o bogată experiență în domeniul muzical: Tim Renner și Markus Kuehn au fost manageri în cadrul Universal Music, iar Mona Rübenstein se numără printre fondatorii MTV Germania.

"Am părăsit pozițiile noastre deoarece nici Universal Music, nici MTV nu mai promovează muzica adevărată. Au devenit plictisitori", a spus Kuehn. "Suntem convinși că, pe termen scurt, descărcarea de muzică nu va fi suficientă pentru a finanța postul de radio, poate peste 2-3 ani, dar avem sponsori. Totuși, tehnologia ne avantajează și vom oferi ascultătorilor posibilitatea de a descărca melodiile pe telefoanele lor celulare, precum și pe cea de a asculta muzică direct pe telefon."

Numărul de melodii oferite este mic, insignifiant în comparație cu iTunes sau Napster, dar lista crește continuu. Deocamdată radioul oferă în special posibilitatea descărcării melodiilor unor artiști mai puțin celebri sau independenți, dar este pe cale să semneze contracte cu marile case de discuri.

Analiștii media sunt depărere că noul mediu este interesant și promițător, dar poate deveni profitabil numai în condițiile în care lista melodiilor oferite este atrăgătoare. Astfel, postul de radio va deveni pur și simplu un mijloc de publicitate, la modul în care, dacă un ascultător aude o melodie și vrea să o cumpere, trimite un SMS de pe telefonul mobil și melodia este descărcată fie în contul său de pe site-ul MotorFM, fie către

telefonul celular.

MotorFM nu este singurul care se lansează pe această piață. WRN din Londra este disponibil abonaților Nextel din SUA prin intermediul Mobile Broadcast Network. MBN reprezintă un semnal audio transmis telefonului, nu are de-a face cu 3G, care înseamnă semnal audio și video transmis telefonului. Totuși, cei de la WRN rămân sceptici la ideea că telefoanele 3G și Internetul vor schimba peisajul mediatic.

Pentru a capta atenția ascultătorilor, cei de la MotorFM intenționează să facă mai mult decât să transmită muzică pe telefonul mobil. Postul de radio intenționează să se diferențieze de celelalte prin rolul limitat al DJ-ilor și renunțarea la cultul personalităților radio.

"Actualmente, în Germania ascultătorii sunt forțați să memoreze orele emisiunilor - explică Rübenstein. Noi nu vom face asta. Vom transmite numai muzică și informații despre muzică. Vrem să fim flexibili, să avem minishow-uri de 5-15 minute. După 20-30 de minute, orice ascultător va înțelege care este politica noastră."

În ciuda entuziasmului fondatorilor, MotorFM nu va avea clipe ușoare. Piața audio europeană este suprasaturată cu stațiile radio AM și FM obișnuite, radiourile digitale terestre, radiourile pe Internet și televiziunea prin cablu sau satelit.

Fondatorii MotorFM cred că soluția este o abordare diferită. "Este adevărat că trăim într-un peisaj media supraaglomerat. Dar lipsește inovația. Noi suntem o nouă stea la orizont. Targetul nostru îl reprezintă persoanele care au o viață fragmentată și imprevizibilă, de aceea vrem să ne impunem cu ideea că aceste persoane pot avea orice melodie doresc atunci când doresc."

Numai că succesul MotorFM este departe de a fi garantat. Melodiile oferite de ei sunt în afara restricțiilor drepturilor de autor, aspect care nu-i va face populari în fața marilor case de discuri. "Drepturile de autor înseamnă casele de discuri. Noi însemnăm independența. Muzica în sine. Dacă va fi nevoie să ne supunem legislației de autor... asta e o problemă pentru viitor. Deocamdată ne descurcăm așa cum suntem. Vrem să le facem cunoștință oamenilor cu «lumea liberă» și putem face asta fiindcă suntem independenți și nu suntem finanțați de vreun fond de capital."

Până când MotorFM va deveni un succes, deocamdată prezentul aparține radioului prin Internet. Dezvoltarea tehnologică permite aproape oricui să "deschidă" un radio pe Internet. Cum funcționează acesta? În urmă cu ceva vreme, răspunsul ar fi fost simplu: foarte prost! Ascultătorii radiourilor online descărcau fișierele via protocolul FTP (File Transfer Protocol) și le rulau pe computerul propriu. A spune că erau fișiere mari e chiar o glumă... Chiar și pentru zilele noastre, fișierele sunt mari: aproximativ 30 MB, circa 100.000 biți pentru fiecare secundă audio. Așa că radiourile online erau disponibile numai pentru ascultătorii din marile corporații, singurele care dispuneau de legături Internet suficient de rapide. Pentru utilizatorul casnic, conectat la Internet prin dial-up pe o linie telefonică, radiourile online erau doar un vis.

Așa a apărut tehnologia numită "streaming" și a devenit rapid standardul pentru ascultarea online a fișierelor. Această tehnologie permite transmiterea către receptor a unui semnal audio continuu - este adevărat, cu un decalaj de câteva secunde față de varianta clasică, pentru a permite corecțiile software. Pe lângă eliminarea necesității descărcării, streamingul compensează legăturile slabe la Internet, grație acestei tehnologii putându-se asculta radiouri online și de pe o conexiune slabă. Acest lucru este posibil prin utilizarea unor programe de compresie, numite codecuri. Ele compresează informația la un capăt și o decompresează la celălalt. Din păcate, acest lucru afectează calitatea semnalului audio.

În România deja există un astfel de radio, aparținând chiar Radioului public. Radio România Tineret, fostul Program 3, emite acum numai pe Internet. Din păcate, lățimea de bandă a serverului este foarte mică și permite numai circa 200 de ascultători simultan, ceea ce, să recunoaștem, este infim.

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 23

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: