Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

UDMR - prin pași mici, câștiguri mari

Cora MUNTEAN

UDMR nu este un partid, ci o organizație etnică în care teoretic există mai multe curente și care este formal afiliată la Internaționala Creștin-Democrată și la PPE.

Uniunea a fost înființată în urmă cu 15 ani și practic s-a aflat mereu la guvernare din 1996, fie într-o coaliție, cu CDR, fie susținând partidul aflat la guvernare, PSD până în 2004, iar în actuala formulă primind chiar mai mult decât a cerut. Asta în ciuda faptului că a susținut PSD chiar și în turul doi al alegerilor prezidențiale.Fără anticipate...

 

Liderii Uniunii, aceiași de 12 ani, au știut să exploateze la maximum oportunitățile oferite de un moment sau altul. Tocmai de aceea, acum, când au ajuns să primească ministere importante, să dea tonul european politicii românești, se arată foarte puțin dispuși la o schimbare. Senatorul Gyorgy Frunda declară că respinge ideea alegerilor anticipate din considerente ce țin de interesul țării. El spune că, dacă aceste alegeri ar avea loc înainte sau după aprilie, România ar pierde anul 2007 pentru integrarea în Uniunea Europeană. "Dacă am începe organizarea acestor alegeri până în aprile nu s-ar mai semna tratatul de aderare, iar dacă acestea ar surveni după aceea, nu ne-am putea ocupa de implementarea tratatului. Alegerile anticipate ar fi o frână în foaia de parcurs. Eu cred că președintele Traian Băsescu bate șaua să priceapă iapa, că astfel reușește să-i țină în frâu pe toți politicienii. În plus, președintele ar trebui să știe că atunci când pornești cu vasul pe mări și oceane nu te întorci din drum să schimbi echipajul pentru că nu-ți plac unii dintre membrii acestuia. Eventual, dacă nu-ți plac, îi dai jos, îi trimiți acasă și aduci alții, dar nu schimbi tot echipajul înainte să ajungi la destinație. Iar destinația noastră este Uniunea Europeană" - a motivat plastic politicianul refuzul alegerilor anticipate.

Liderii marcanți ai UDMR nu se tem că, în eventualitatea unor alegeri anticipate, nu ar trece pragul electoral, ci de faptul că ar fi posibil ca noua formațiune câștigătoare să obțină majoritatea și astfel ei să nu mai intre la guvernare.

În această formulă guvernamentală, UDMR a obținut mai mult decât visa și concesiile făcute de Alianță au fost mai mari decât era dispus să ofere PSD și avantajele - mai mari decât cele obținute în guvernarea alături de CDR.

Președintele UDMR, Marko Bela, spune că pentru Uniunea pe care o conduce alegerile anticipate ar fi avantajoase deoarece ar reuși să utilizeze foarte bine voturile electoratului maghiar dată fiind poziția foarte bună obținută în plan politic și ar avea o susținere mai puternică.În pofida acestor avantaje, Marko Bela adaugă faptul că nici nu concepe ca aceste alegeri să aibă loc până la data integrării României în UE. Liderul Uniunii a mai declarat că alegerile anticipate ar trebui să fie programate în 2007 când vor avea loc și alegerile pentru Parlamentul European. Alegerea celor 33 de europarlamentari ar putea fi făcută de Parlament, dar și prin alegeri generale și atunci, concomitent cu alegerea acestora, ar putea avea loc și alegerile anticipate.

 

Avantajele puterii

 

Dorința liderilor maghiari este de a crește nivelul de trai în zonele unde populația este majoritar maghiară. Iar acest lucru se poate face atât prin Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, unde Laszlo Borbely este ministru delegat, prin Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei, unde portofoliul este deținut de Nagy Zsolt, cât și prin Ministerul Comerțului, unde Iuliu Vinkler este ministru delegat. În plus, liderul UDMR, Marko Bela, în calitate de ministru de stat pentru coordonarea activităților din domeniul Culturii, Învățământului și Integrării Europene, are un rol foarte important în dezvoltarea și păstrarea valorilor tradiționale, în introducerea învățământului în limba maternă la toate nivelurile, deziderate principale ale politicii Uniunii. Prin urmare, populația din acele zone ar trebui să beneficieze de un sprijin în alocarea de fonduri suplimentare pentru locuințe, reparații de drumuri, dezvoltarea învățământului prin informatizarea tuturor școlilor din aceste localități. Dacă aceste aspecte de infrastructură vor fi superioare, este ușor de înțeles că zonele respective vor deveni mult mai atractive atât pentru investitori, cât și pentru dezvoltarea turismului.

 

Viitorul nu mai sună bine

 

UDMR nu trebuie să se lupte atât de mult cu adversarii români, cât cu cei maghiari care au format organizații alternative, Uniunea Civică a Maghiarilor și Consiliul Național Secuiesc. Chiar dacă aceste formațiuni nu au fost înregistrate ca partide politice, motivul invocat de liderii lor fiind o complicitate între UDMR și PSD, acestea încep să devină un pericol real în viitor. Deocamdată și în electoratul maghiar funcționează votul util. Maghiarii știu că, pentru a avea o reprezentare reală în Parlament, UDMR are nevoie de procentul de 5% și, chiar dacă nu au făcut-o din convingere, au votat UDMR pentru că era, la acel moment, singura formațiune care le putea reprezenta interesele. Chiar dacă există mai multe curente în interiorul Uniunii, liderii nu sunt dispuși să accepte o competiție pe electoratul maghiar. În condițiile în care în Ungaria partidul condus de fostul premier Viktor Orban, FIDESZ, acuză guvernul de la Budapesta că nu este interesat de soarta maghiarilor din afara granițelor, în condițiile în care același lider militează pentru refacerea Ungariei Mari, este posibil să stârnească nostalgia maghiarilor din România, iar aceștia să refuze să mai creadă că singura alternativă o reprezintă UDMR. Pe de altă parte, UDMR este singura formațiune eficace din arcul guvernamental care nu este măcinată de scandaluri interne și care știe să folosească la maximum, în interes propriu, bâlbâielile aliaților. Pe plan local, de asemenea, UDMR a reușit în aceste zone să creeze majorități confortabile și înțelegeri fără să mai țină cont de culoarea politică. La Mureș, de exemplu, în Consiliul Județean, UDMR deține majoritatea, președintele este maghiar, dar nu dorește schimbarea celor doi vicepreședinți, care sunt din partea PSD. La Cluj, în schimb, UDMR a format majoritatea cu Alianța D.A.

UDMR se va opune mereu și ideii de schimbare a președinților celor două Camere și nu pe considerentul că i-ar considera pe Adrian Năstase și Nicolae Văcăroiu cei mai buni, ci pentru că-și păstrează atuurile în raport cu partidele din Alianța D.A.   

 

Frământări interne

 

După ce în 2004 Uniunea Civică Maghiară (UCM) a fost scoasă din cursa electorală prin invalidarea listelor de semnături de susținere a formațiunii, radicalii au decis să-și facă un partid separat, urmând ca UCM să funcționeze mai departe ca organizație neguvernamentală. Întruniți la Odorheiu Secuiesc, liderii maghiarilor nemulțumiți de politica UDMR au decis că doresc să aibă propria formațiune care să le reprezinte interesele. Fostul deputat de Bihor Szilagy Zsolt ar putea fi viitorul președinte al formațiunii, iar Szasz Jeno, primarul de Odorhei, ar deveni președinte de onoare sau președinte executiv al noului partid. Potrivit lui Tokes Andras, episcopul Laszlo Tokes, cel care a determinat formarea aripii radicale din UDMR, nu va fi membru al acestui partid.

Szilagy Zsolt a spus că noua formațiune va fi sprijinită de numeroase partide europene precum FIDESZ din Ungaria, formațiunea fostului premier Viktor Orban, de partidul socialiștilor care se află acum la putere în Ungaria, de formațiuni din PPE, Partidul Popular al Austriecilor din Tirolul de Sud, dar și de CDU din Ungaria. Szilagy a mai spus că speră ca noua formațiune să fie înregistrată cât mai repede și să participe la alegerile anticipate care se prefigurează a avea loc înainte de finalul actualului mandat.

Președintele UCM Mureș, Tokes Andras, a afirmat că după strângerea celor 25.000 de semnături care să permită înscrierea ca partid politic, va începe o acțiune de popularizare a proiectelor partidului pentru a câștiga cât mai mulți simpatizanți. "Noi mergem pe ideea că nu este important să ai mulți membri, ci simpatizanți care să te voteze" - a conchis Tokes Andras. Inițiatorii sperau ca până la 1 martie să poată depune listele. Cât privește numele noii formațiuni, acesta nu trebuie să fie foarte diferit de cel al UCM (Partidul Civic al Maghiarilor Ardeleni sau Partidul Civic Popular al Maghiarilor) și va milita pentru restituirea imobilelor bisericești, autonomia culturală și diferitele forme de autonomii regionale.  

Aceasta nu este prima încercare de a forma o alternativă la UDMR; timp de 10 ani, la Târgu-Mureș a funcționat Partidul Liber Democrat al Maghiarilor, transformat nu de mult în Uniunea Secuilor din România, care face demersuri pentru a înregistra secuii ca etnie separată de cea maghiară.

Publicat în : Politica interna  de la numărul 23

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: