Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Tsunami Blaga curăță Poliția Română

Laura GAFENCU

Ministrul Administrației și Internelor, Vasile Blaga, unul dintre politicienii fideli actualului președinte, s-a remarcat prin calitățile sale de organizator.Blaga face parte din garda nouă de politicieni adusă de Traian Băsescu, ascensiunea sa fiind una destul de rapidă, la fel ca ascensiunea lui Traian Băsescu. Se poate spune că ascensiunea sa coincide cu cea a lui Traian Băsescu. Și asta pentru că Vasile Blaga a fost omul de încredere al lui Traian Băsescu încă de când acesta din urmă a preluat președinția PD. Pe atunci un partid pe cale de dezmembrare. Acum însă, PD se află la putere, iar Vasile Blaga a fost numit în două poziții-cheie - șef al Administrației Prezidențiale, unde nu a stat prea mult, și ministru al Administrației și Internelor. Două poziții-cheie în lupta împotriva corupției.Schimbări la nivel central

 

O dată cu venireala conducerea Ministerului Administrației și Internelor, Vasile Blaga s-a pus pe treabă. Și are foarte mult de lucru, pentru că una dintre principalele probleme cu care se confruntă România este corupția din administrație și din Poliție. Deși nu provine din sistem, pentru că este inginer de profesie, Blaga a început cu adevărat să facă reformă în Ministerul de Interne. Una dintre primele măsuri pe care le-a luat odată instalat în funcție a fost schimbarea unora dintre cei mai influenți oameni din minister: controversatul general Toma Zaharia, omul care de mai bine de 12 ani conducea din umbră Ministerul de Interne. De altfel, numele lui Toma Zaharia este legat de o serie de scandaluri de corupție. După doar câteva zile, a urmat schimbarea din funcție a secretarilor de stat pe probleme de administrație publică și a șefului Poliției, Dumitru Sorescu. Acesta din urmă a fost înlocuit cu chestorul principal Dan Valentin Fătuloiu, care a ocupat această funcție și pe vremea administrației Constantinescu. Ministrul Administrației și Internelor, Vasile Blaga, a numit apoi un nou adjunct al șefului Inspectoratului General al Poliției Române în persoana chestorului Eugen Corciu care, până la sfârșitul lunii februarie, a deținut funcția de director al Punctului Național Focal din cadrul MAI.

 

Vasile Blagava crea o nouă structură de combatere a corupției interne

 

Vasile Blaga nu s-a oprit aici. A urmat imediat restructurarea Direcției Generale de Informații și Protecție a MAI, fosta "Doi și-un sfert", condusă de un alt "greu"de la minister, generalul Virgil Ardelean, poreclit și "Vulpea". Numele generalului Virgil Ardelean este legat de asemenea de o serie de scandaluri de presă, majoritatea referitoare la ascultarea fără autorizație a telefoanelor ziariștilor și politicienilor. Ultimul scandal de agent gen a izbucnit la puțin timp după instalarea noii Puteri și privea ascultarea telefoanelor ofițerului care s-a ocupat de cazurile FNI și Banca Agricolă, dar și a telefoanelor unor agenții de presă. Acest scandal a și generat de altfel reforma de la Direcția Generală de Informații și Protecție a MAI. Cum, în timpul acelui scandal, Vasile Blaga se afla la Londra împreună cu președintele Traian Băsescu, semnalul a fost dat chiar de acolo. Și asta pentru că eliminarea corupției din propria structură reprezintă de fapt una din prioritățile ministrului de Interne. Astfel că ministrul Vasile Blaga a anunțat crearea unei noi structuri pe care o va coordona personal și care va prelua sarcina combaterii corupției interne de la serviciul de informații al poliției, condus de Virgil Ardelean. "Punctul meu de vedere este de a aduce în conducerea acestei structuri un tânăr procuror, un om din afara sistemului, un om care să cunoască foarte bine procedurile, să fie un foarte bun organizator și, în primul rând, să fie incoruptibil", spunea ministrul Blaga. De asemenea, el anunța că și combaterea criminalității organizate va fi transferată la direcția generală de profil din Ministrul Administrației și Internelor. Prin aceste decizii, două dintre cele mai importante departamente coordonate până acum de Virgil Ardelean au fost luate din subordinea acestuia. Lucru care a redus până aproape de zero influența lui Virgil Ardelean în Ministerul de Interne și care va duce probabil la schimbarea acestuia.

 

Schimbări la nivel local

 

După primele schimbări la nivel central, au început cele la nivel local. Acolo unde majoritatea șefiilor Poliției fac parte din clientela politică a fostului partid de guvernământ. Astfel că șefii Poliției Constanța și Brăila părăsesc Internele la 1 martie.

Ministrul Administrației și Internelor, Vasile Blaga, a dispus întocmirea proiectelor de decret în acest sens și înaintarea lor pentru aprobare președintelui României, Traian Băsescu.

Funcțiile rămase vacante urmează a fi ocupate prin concurs, pentru a se exclude posibilitatea influențelor de orice natură din afara instituției sau interpretările subiective, singurele norme de evaluare fiind competența și probitatea profesională. Ministrul preciza că vor exista și inspectorate unde va fi trimis Corpul de Control al Ministerului pentru verificări ample, el dând exemplul județului Constanța, unde, "deși Uniunea Europeană vorbește despre gradul mare al contrabandei, inclusiv cu droguri, prin port, în cursul anului 2004 nu a existat nici un caz de contrabandă lucrat de IPJ Constanța".Blaga a adăugat că, din această cauză, și șeful IPJ Constanța, chestorul Traian Jipa, "va obosi și se va pensiona". Surse din poliția locală au declarat că imediat după ce ministrul Vasile Blaga a anunțat că șeful IPJ Constanța ar putea fi schimbat din funcție, Traian Jipa ar fi plecat acasă, la Brăila, unde s-ar fi internat în spital. La comanda IPJ Constanța a rămas doar prim-adjunctul inspectorului-șef, comisarul-șef Vasile Bălan, pentru că și celălalt adjunct, comisarul-șef Constantin, a intrat în concediu medical.

A urmat "încetarea raporturilor de serviciu cu MAI, începând cu 28 februarie 2005", pentru chestorii principali Ioan Grecu și George Serițan și pentru chestorii Mircea Bucur, Constantin Codiță, Nicolae Gheorghe Șuteu și Aurel Milescu. Ioan Grecu este secretar general adjunct al MAI, Serițan ocupă funcția de prorector al Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza" din Capitală, Mircea Bucur este șeful IPJ Brașov, Codiță - șeful IPJ Dolj, Șuteu conduce Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu, iar Aurel Milescu este directorul Direcției de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Toți cei schimbați au numele pătate. Astfel că procurorii Ministerului Public l-au audiat pe inspectorul-șef al Inspectoratului de Poliție Dolj, chestorul Constantin Codiță, în dosarul omului de afaceri doljean Genică Boerică. Acesta a fost chemat în calitate de martor pentru a da detalii în legătură cu modul în care, în perioada martie-septembrie 2001, prin intermediul lui Boerică, ar fi închiriat un apartament de la un salariat al Direcției Generale a Finanțelor Publice Dolj. Omul de afaceri craiovean Genică Boerică a fost arestat preventiv, în 4 octombrie 2004, de magistrații Tribunalului București, pentru complicitate la evaziune fiscală, la spălare de bani și fals în declarații.

La rândul său, în iulie 2001, șeful IPJ Brașov, Mircea Bucur, își asuma public răspunderea pentru subordonații săi dintr-o echipă de intervenție rapidă care au bătut un cetățean italian pe care l-au confundat cu un urmărit periculos. Șeful IPJ Brașov a mai spus că, în cazul în care va primi mai mult decât o avertizare, va suporta "orice fel de consecință", adăugând că va face tot posibilul ca pe viitor să nu se mai producă astfel de greșeli în activitatea polițiștilor brașoveni.

 

Ce mai are de făcut Blaga?

 

Ministerul Administrației și Internelor reprezintă o problemă importantă în negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Așa că ministrul Blaga va avea în față o perioadă extrem de dificilă. Administrația trebuie reformată în totalitate, iar la capitolul Afaceri Interne, România trebuie să îndeplinească toate cele șapte condiții impuse de UE, astfel încât capitolul Justiție și Interne să poată fi închis nu doar tehnic ca până acum și astfel încât clauza de salvgardare să nu fie declanșată. Autoritățile de la Bruxelles și-au exprimat disponibilitatea de a ajuta România să parcurgă drumul dificil pentru îndeplinirea obligațiilor asumate la încheierea negocierilor de aderare.

Este vorba despre asigurarea unui nivel ridicat de control și supraveghere în punctele de pe frontiera verde și albastră, România asumându-și responsabilitatea de a prezenta Comisiei Europene un plan multianual de investiții în acest domeniu, precum și un plan de recrutări pentru poliția de Frontieră. Toate acestea necesită rapoarte periodice către Uniunea Europeană și o serie de modificări legislative importante. În plus, ministrul trebuie să continue eliminarea corupției din sistem, demers în care nu va avea prea mulți aliați în cadrul ministerului.

Publicat în : Cover story  de la numărul 23

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: