Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Republica Moldova, la ora marilor întrebări

Dragoº TÃBÃRAN

La 6 martie vor avea loc alegeri parlamentare în Republica Moldova. În spatele acestei fraze se ascund mari necunoscute, de la configurația viitorului Parlament și implicit numele viitorului președinte - ales de Parlament, și nu de cetățeni - până la orientarea de politică externă a micului stat desprins în vremea lui Stalin din trupul României. Un stat mic, dar care poate influența substanțial geopolitica regională. În primul rând, Republica Moldova include din punct de vedere teritorial unul din ultimele focare de criză europene - Transnistria. Pământul de dincolo de Nistru nu a aparținut niciodată României, mai degrabă Ucrainei. A fost inclus de Stalin în Republica Socialistă Moldovenească, cacialmaua geopolitică menită să încurce și România, și Ucraina, chiar și Rusia. Proiectul început în 1924 de Stalin are urmări și în prezent.După războiul din 1992, când Armata a XIV-a a Rusiei a intervenit pe față împotriva aspirațiilor la independență ale românilor din fosta Republică Socialistă Sovietică Moldovenească, noul stat - Republica Moldova - a încercat să-și găsească o identitate și un loc în Europa. Rezultatul a fost mai mult decât ciudat - un stat mic fără resurse spectaculoase, cu o gravă problemă de securitate - Transnistria -, dependent de resursele strategice din Rusia și mai ales divizat de o problemă fundamentală: unii cetățeni vorbesc limba rusă, alții vorbesc limba română. Mai bine spus, și unii, și alții vorbesc ambele limbi, dar este preferată rusa ca limbă a fostului imperiu și mai ales pentru că rușii nu vor să vorbească româna. Pentru a li se respecta orgoliile rănite - de Rusia depinde totulde la gaze la curentul electric, de la importuri la exporturi, de la securitate la insecuritate -, s-a inventat un nonsens: limba moldovenească. Și istoria moldovenească, și identitatea moldovenească, un trecut moldovenesc și un prezent moldovenesc. Dar mai cu seamă un viitor moldovenesc.

De aici pleacă problemele Republicii Moldova, de aici pleacă realitățile alegerilor parlamentare din 2005. Trei partide sau blocuri electorale își dispută supremația: Partidul Comuniștilor din Republica Moldova - de guvernământ -, Blocul Moldova Democrată - constituit din partide declarate de centru - și Partidul Popular Creștin Democrat. Restul formațiunilor nu sunt creditate cu șanse de a intra în noul legislativ, pragul de trecere fiind de 6%. Nici candidații independenți nu au șanse reale să treacă pragul electoral. Care este însă oferta acestor partide?

Comuniștii propun, evident, continuarea proceselor începute în 2001, unele pozitive. Opoziția - fie PPCD, fie Moldova Democrată - încearcă să convingă electoratul că ea e calea spre Europa - prin care se înțelege prosperitatea Uniunii Europene -, că va aduce un trai mai bun, respect pentru drepturile omului și democrație. Când e vorba de resurse, toate partidele sau formațiunile menționează Rusia ca partener strategic al Republicii Moldova. Partidele sau blocurile electorale filoruse merg chiar până la a promite includerea Republicii Moldova fie în proiectul președintelui rus, Vladimir Putin, adică Spațiul Economic Unic - la care ar trebui să participe Rusia, Belarus, Ucraina, Kazahstan, Moldova -, fie la Uniunea Rusia- Belarus, proiectul uitat al președinților Boris Elțin și Alexandr Lukașenko. Aceste formațiuni nu dau doi bani pe Uniunea Europeană. Despre strângerea legăturilor cu România nici nu se pune problema. Paradoxal, în acest moment, partidul comuniștilor este cel mai bun partener politic al României!

 

Transnistria, eterna problemă

 

Transnistria rămâne o problemă dificilă, atât pentru Republica Moldova - autoritățile de la Chișinău nu pot exercita suveranitatea asupra provinciei separatiste -, cât și pentru România - rusofonii de la Tiraspol resping implicarea României în negocieri cu sprijinul Rusiei -, dar și pentru Ucraina - Transnistria a fost gândită ca rampă de lansare a atacului spre Balcani, dar și ca spin în coasta unei Ucraine naționaliste - și pentru Uniunea Europeană și NATO. Separatiștii de la Tiraspol știu foarte clar de unde vine forța care-i menține în viață: Moscova. Dacă Rusia, într-un acces democratic, ar tăia o lună gazul din Transnistria, regimul separatist s-ar prăbuși imediat.

Care este explicația existenței în continuare a Transnistriei separatiste? Dincolo de sprijinul Rusiei - Moscova are în continuare 3.000 de militari în Transnistria -, regiunea este un avanpost strategic extrem de important, gândit ce-i drept în perioada sovietică, dar rămas actual, blindat de arme și muniții, de fabrici care au aparținut odinioară complexului militaro-industrial sovietic, de instalații militare - radare, lansatoare de rachete - care oricând pot fi reactivate. Așa cum oricând pot fi reactivați sutele de mii de ofițeri și rezerviști din fosta Armată Roșie și serviciile de informații sovietice care nu s-au mai întors niciodată în patrie și au rămas în Transnistria. Numărul lor este calculat în sute de mii.

Există și o altă explicație: Transnistria face parte - ca alte regiuni separatiste din fostele republici sovietice devenite state independente - dintr-o așa-numită "Rusie din afara Rusiei". Sunt ruși care trăiesc azi în alte țări decât Rusia, dar care nu mai pot pleca deoarece au tot acolo: avere, case, familii, o existență. Lor nu le poți cere să plece - fără să dai naștere la mari drame -, iar ei nu vor să se adapteze, să uite de apartenența la marele imperiu și să devină cetățenii noului stat, ai noii patrii. Cetățenii Rusiei din afara Rusiei speră în refacerea imperiului, în dispariția personajelor ca Gorbaciov, Elțin, Putin, speră că într-o bună zi vor face din nou parte din acea poveste care, chiar dacă nu a fost de succes, a reprezentat tot ce au avut. Este o problemă de mentalități și, cel puțin până în prezent, nu a fost găsită o soluție. Nici în Transnistria, nici în Abhazia, nici în Osetia de Sud, nici în Nagorno-Karabah.

 

Totul depinde de Moscova

 

Totul depinde în ultimă instanță de Moscova. De statutul și de viitorul pe care și-l gândește Rusia. O putere regională euro-asiatică sau un competitor al supremației globale a Statelor Unite? În primul caz, principalul competitor va fi China, în al doilea caz, obstacolul va fi lipsa de resurse umane și mai ales economia dependentă de exporturile de petrol.

Mai este Rusia o mare putere? Da, pentru că are singurul arsenal nuclear capabil să distrugă Statele Unite, dar și planeta. Nu, pentru că fără un război nuclear nu poate să-și promoveze convențional interesele strategice dincolo de frontierele sale. Războiul din Cecenia - un adevărat Vietnam al Rusiei - este cea mai bună dovadă.

Care va fi rezultatul alegerilor din Republica Moldova? Sondajele indică o victorie fără dubii a comuniștilor. Surprizele nu sunt excluse. Chiar dacă nu există condițiile unei revoluții portocalii de tip ucrainean - tinerii între 20 și 35 de ani sunt plecați la muncă în străinătate, nu există masa critică pentru o mișcare revoluționară în stradă, nu există nici energiile sau emoțiile sociale necesare -, există, cel puțin ipotetic, posibilitatea ca OSCE să declare alegerile ca incorecte și ca una dintre forțele politice implicate în scrutin să ceară reluarea procesului electoral. Rămâne de văzut. Cert este că, în 2005, Republica Moldova este o încercare ciudată de a construi un stat, o națiune, un popor, o istorie... un viitor.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 23

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: