Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Sharm-el-Sheikh: speranțe de pace în Orientul Mijlociu

Roxana IONICI

În stațiunea egipteană de la Marea Roșie Sharm-el-Sheikh, luna februarie a debutat cu o reuniune crucială pentru conflictul israeliano-palestinian, care trasează noi direcții în relansarea procesului de pace în Orientul Mijlociu.

La Sharm-el-Sheikh a avut loc prima întâlnire israeliano-arabă la nivel înalt din ultimii patru ani și prima confruntare directă între primul ministru israelian, Ariel Sharon, și noul președinte al Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas, ales pe 9 ianuarie, după moartea liderului istoric al palestinienilor, Yasser Arafat. Pregătită în cele mai mici detalii și după o intensă navetă diplomatică în regiune, reuniunea a oferit celor două părți ocazia de a anunța încetarea violențelor și reluarea relațiilor oficiale între Israel și Autoritatea Palestiniană. Anterior, Mahmud Abbas a încheiat un acord cu mai multe grupări radicale armate, între care și militanți ai Mișcării de Rezistență Islamică Hamas, care s-au angajat să înceteze atacurile antiisraeliene. La rândul său, Israelul, încurajat de noua conducere palestiniană, apreciată ca moderată după alegerea lui Abbas, și-a anunțat intenția de a elibera aproximativ 900 de deținuți palestinieni, promisiune respectată deja de autoritățile de la Ierusalim: pe 21 februarie au fost eliberați 500 de deținuți, iar următorul contingent urmează să ajungă acasă în următoarele luni. Pe plan local, aplicarea acestei decizii a coincis cu aprobarea de către Knesset a planului de dezangajare și cu prezentarea, la Ramallah, a noului guvern palestinian.

 

Reacții la cald

 

După reuniunea istorică de la Sharm-el-Sheikh, reacțiile comunității internaționale nu au întârziat să apară. Acordul israeliano-palestinian de încetare a focului a fost salutat la unison atât în Europa, cât și peste Ocean. La Ierusalim și la Ramallah însă declarația de la Sharm-el-Sheikh a fost primită cu un optimism moderat în ambele tabere. Analiștii palestinieni sunt de părere că fără o declarație de intenție clară a Israelului asupra principalelor subiecte de negociere, "ambiguitatea poziției israeliene rămâne un motiv de preocupare și un coșmar, care compromite orice demers serios de pace". Ei consideră că evenimentul din stațiunea egipteană a fost numai o ceremonie menită să spargă gheața în procesul de pace din Orientul Mijlociu. Totodată, mai multe voci din Teritoriile Palestiniene susțin că, pentru a dovedi bunele lor intenții, israelienii trebuie să se conformeze rapid angajamentelor asumate, pentru că, deocamdată, Israelul nu a acționat cu hotărâre pentru aplicarea Foii de Parcurs - planul internațional de pace pentru Orientul Mijlociu, care stipulează, în esență, încetarea violențelor și crearea unui stat palestinian în 2005.

Și tot în Teritorii, angajamentul privind oprirea violențelor a generat reacții negative ale grupărilor Hamas și Jihadul Islamic, pentru care anunțul de la Sharm-el-Sheikh "exprimă doar poziția Autorității Palestiniene". Militanții islamiști, care pe 21 ianuarie au acceptat în fața președintelui Abbas să respecte o perioadă de acalmie, consideră că, pentru încetarea totală a atacurilor antiisraeliene, autoritățile de la Ierusalim trebuie să accepte suspendarea oricărei campanii militare în Cisiordania și în Fâșia Gaza și să-i elibereze pe toți cei aproximativ 8500 de deținuți palestinieni aflați în închisori israeliene.

 

Referendum în Israel

 

Din partea israeliană, ofensiva a fost lansată de ministrul de externe, Silvan Shalom, care a anunțat inițierea unei campanii privind organizarea unui referendum asupra planului lui Ariel Sharon de retragere a Israelului din Fâșia Gaza, idee respinsă vehement de premierul israelian. Analiștii apreciază că este improbabil ca adepții referendumului să determine un număr suficient de parlamentari să le sprijine propunerea. Pentru aceasta, Knessetul ar trebui să schimbe Constituția, care nu prevede instituția plebiscitului, fapt care ar întârzia retragerea cu un an. Postul de radio militar israelian a calificat ca pe o "bombă politică" demersul lui Silvan Shalom, care nu a fost invitat de premier să participe la summit-ul din stațiunea egipteană, iar postul național de radio, Kol Israel, a apreciat că Ariel Sharon a dezamorsat Intifada în Teritoriile Palestiniene și a provocat o altă Intifada în propria tabără.

Totuși, după Sharm-el-Sheikh, americanii și europenii doresc stimularea unei noi dinamici în procesul de pace din Orientul Mijlociu. Cu ocazia vizitei la Bruxelles a președintelui Statelor Unite, George W. Bush, cei doi parteneri transatlantici au convenit să reactiveze Foaia de Parcurs. Americanii și europenii conlucrează deja la pregătirea viitoarei reuniuni a Cvartetului, prevăzută să aibă loc la Londra pe 1 martie. Alături de Rusia și Organizația Națiunilor Unite, Statele Unite și Uniunea Europeană fac parte din Cvartet. Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Javier Solana, este de părere că o bună cooperare transatlantică este indispensabilă pentru această perioadă-cheie, care va dura până în vară, când sunt prevăzute alegerile municipale și legislative palestiniene și anunțata retragere a israelienilor din Fâșia Gaza. De fapt, noul angajament american s-a concretizat cu precădere prin recenta vizită în regiune a secretarului de stat american, Condoleezza Rice. Președintele George W. Bush a anunțat, de asemenea, un ajutor de 350 de milioane de dolari pentru palestinieni, declarându-se convins că o soluționare a conflictului este posibilă în curând.

Semnale pozitive au venit și din partea unor state arabe. Pe lângă Egipt și Iordania, alte zece state arabe intenționează să-și deschidă ambasade în Israel, în perioada imediat următoare retragerii din Fâșia Gaza și din nordul Cisiordaniei.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 23

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: