Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Telefonia prin VoIP

Cristian BANU

VoIP - Voice over IP- este este o modalitate prin care semnalul audio analog este convertit în semnal digital care să poată fi transmis prin Internet. De ce este acest lucru util? Pentru că poate transforma Internetul într-un instrument de efectuare a convorbirilor interurbane sau internaționale gratuite. Astfel, folosind Internetul se poate renunța la serviciile companiei de telefonie.VoIP este o tehnologie revoluționară care ar putea schimba modul în care funcționează serviciile telefonice. Deja și la noi există numeroși furnizori de astfel de servicii, în principal furnizorii de cablu. În principiu, se poate spune despre această tehnologie că este o reinventare a roții!

Debutul în telefonia IP s-a realizat în anul 1995 când compania VocalTec, care are sediul în Herzliya, Israel, a introdus pe piață produsul Internet Phone. Cu toate că nu ea a fost cea care a inventat conceptul de voce prin IP, a fost prima care l-a comercializat cu succes. Cu un software ca Internet Phone, un PC multimedia poate apela pentru o convorbire telefonică prin Internet un alt PC multimedia. Pentru realizarea unei conexiuni, apelantul stabilește inițial o conexiune cu furnizorul său ISP, după care lansează softul client Internet Phone. Apoi, dintr-o listă în care se află toți utilizatorii on-line care folosesc programul, poate selecta cu cine să vorbească. Fiind prima realizare din domeniu, Internet Phone avea unele lipsuri. Faptul că primele versiuni ale programului suportau doar transmisii half-duplex a făcut ca aceste apeluri să apară ca niște conversații, de tip cu apel invers. Însă, chiar și atunci când au apărut versiunile mai noi, care suportau transmisii de voce full-duplex, calitatea a rămas destul de slabă față de cea oferită de companiile de telefonie.

Ce este cel mai interesant la această tehnologie - nu există un singur mod de realizare a unei convorbiri telefonice VoIP, ci nu mai puțin de trei:

ATA. Este cea mai simplă și cea mai comună modalitate și constă în utilizarea unui dispozitiv ATA (Analog Telephone Adaptor). Acest dispozitiv permite conectarea telefonului obișnuit la computer pentru a utiliza conexiunea Internet. ATA este un convertor analogico-digital. Preia semnalul analogic de la telefon și-l convertește în semnal digital care să poată fi transmis prin Internet. Unii provideri oferă acest dispozitiv gratuit. Unele dispozitive au și un software, dar el este atât de simplu de configurat încât să poate fi utilizat de oricine.

Telefoane-IP. Aceste telefoane sunt aproape identice cu cele normale, singura diferență fiind mufa de conectare, RJ-45 pentru telefoanele IP și RJ-11 pentru telefoanele obișnuite. De asemenea, există un soft de configurare a telefonului și a convorbirilor. Telefoanele IP se conectează direct la router sau modem. În curând vor fi disponibile telefoane și pentru tehnologia wireless, Wi-Fi.

Computer-to-Computer. Este cel mai simplu și mai ușor mod de a utiliza VoIP. În acest mod nu mai trebuie să plătești nimic. Ai nevoie numai de un software, un microfon, difuzoare, o placă de sunet și o conexiune Internet, de preferat una rapidă, DSL sau cablu. În afară de taxa obișnuită de conectare la Internet, acest mod de convorbiri telefonice nu presupune nici un cost.

Tehnologia poate fi testată de oricine. Sunt câteva softuri gratuite pe care le puteți descărca și instala în câteva minute. Convingeți un prieten să descarce același soft și sunteți gata...

Noua vedetă a telefoniei VoIP este skype, de la www.skype.com. Prin acest sistem, o convorbire telefonică în SUA costă aproximativ 750 lei pe minut. În prezent, sistemul este utilizat deja de peste 54 milioane de utilizatori și crește încontinuu.

Nu este totuși deloc exclus ca deja dumneavoastră să utilzați această tehnologie fără să știți. Companiile de telefoane au început să utilizeze această tehnologie pentru a-și moderniza rețelele. Rutând mii de convorbiri printr-un switch către un gateway IP, ei reduc astfel banda utilizată. Adică un apel plecat din telefonul A către telefonul B este prelucrat în gateway-ul de care aparține telefonul A, trimis sub forma VoIP la gateway-ul de care aparține telefonul B, unde este decriptat și transformat din nou în semnal analogic.

Întrucât telefonia prin tehnologia VoIP este mai ieftină și mai puțin solicitantă din punct de vedere al infrastructurii, este clar că viitorul îi aparține. Din ce în ce mai multe companii își instalează sisteme VoIP.

Până acum, nici una dintre marile companii telecom nu a intrat pe această piață, lăsând-o deocamdată la mâna outsiderilor. Însă un recent anunț de angajare publicat de Google a dat naștere unor speculații asupra interesului acestei companii pentru piața convorbirilor telefonice prin Internet. Anunțul Google confirmă zvonurile anterioare, conform cărora compania este interesată să cumpere rețele de fibră optică neutilizate.

Google intenționează să folosească un sistem asemănător Skype, combinat însă cu tehnologia Google care-i va aduce o valoare adăugată mare. Astfel, dacă Skype oferă pur și simplu servicii telefonice, Google intenționează mai mult. Să presupunem că doriți să cumpărați un frigider și căutați prin Google cel mai apropiat magazin. Nu numai că veți obține un link către site-ul magazinului, dar, făcând click pe acesta, puteți intra și în legătură telefonică direct cu departamentul de vânzări al acestuia.

Cum costul de bază al convorbirilor VoIP este practic zero, informația fiind transmisă prin pachetele de date obișnuite, cum va face bani Google din această tehnologie? Foarte simplu. Pe de o parte, convorbirile gratuite nu se pot face decât "în sistem", pentru cele care nu fac parte din sistem fiind necesară plata unei taxe către celălalt furnizor - pe același principiu ca la telefonia clasică, unde convorbirile în rețeaua operatorului sunt mai ieftine decât cele în afara rețelei - astfel încât Google va taxa pentru intrarea în sistem, adică pentru descărcarea softului. La numărul actual de utilizatori ai Google, numai din descărcarea softului se vor obține sume de aproape un miliard de dolari chiar și la un preț mic, de 10-20$.

Interesul Google pentru VoIP va atrage atenția mai mult ca sigur și altor operatori telefonici. Deja există zone ale lumii unde tehnologia este bine implementată, cum ar fi Japonia, unde deja 10% din gospodării sunt conectate la VoIP, una din companiile care furnizează acest serviciu, Softband, având deja aproape 4,5 milioane de abonați, amenințând afacerile operatorilor clasici. În SUA, compania Vonage oferă clienților posibilitatea de a vorbi nelimitat pe Internet în schimbul unui abonament lunar de 24$.

La noi, printre primele companii care au lansat un astfel de serviciu a fost PCNet. Conectarea se face fie de la PC, fie de la orice telefon obișnuit, prin formarea unui cod de acces prealabil. Și companiile de cablu oferă asemenea servicii și în curând vor deveni o concurență serioasă la monopolul RomTelecom.

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 22

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: