Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Alegerile din Irak

Virginia MIRCEA

Alegerile generale din Irak sunt programate pe 30 ianuarie, când o Adunare Națională formată din 275 de membri va fi aleasă pentru a elabora prima constituție a țării, care trebuie finalizată până în august și urmată de alegeri naționale în decembrie.Alegerile din Irak, programate pe 30 ianuarie, atrag atenția asupra posibilității unor "atacuri spectaculoase," pentru intimidarea electoratului și toată lumea se întreabă dacă musulmanii sunniți, care cer de mult o amânare a alegerilor, se vor prezenta până la urmă la urne. Dar întrebarea pe care și-o pun irakienii, de la sunniți la șiiți, de la cei hotărâți să voteze până la cei care jură că nu vor merge la vot, este: Cine sunt candidații?

Majoritatea observatorilor se așteaptă ca șiiții, care alcătuiesc 60% din populația de 26 milioane de oameni a Irakului, să domine alegerile în fața unei minorități sunnite care a deținut puterea în timpul regimului lui Saddam Hussein. Liderul spiritual al șiiților, marele ayatollah Ali Al-Sistani, născut în Iran, care este foarte respectat și a reprezentat "vocea rațiunii" în ce-i privește pe șiiți, a cerut tuturor șiiților să se prezinte la vot.

Sunniții reprezintă aproape 20% din populația Irakului și până acum au amenințat că vor boicota alegerile, susținând că acestea ar trebui amânate, că nu sunt legitime și că sunt organizate cu scopul de a prelungi ocupația americană. Cererea lor, ca alegerile să fie amânate și ca americanii să avanseze un termen pentru retragerea trupelor, a fost ignorată. În ciuda unui apel oficial pentru boicotarea alegerilor, lansat de Partidul Islamist Irakian și de Asociația Intelectualilor Musulmani, nu toți sunniții sunt de acord cu acest lucru, considerând aceste alegeri o ocazie foarte importantă de a fi reprezentați în noul guvern irakian .

 

Campanie electorală bazată pe sloganuri

 

În jurul Bagdadului, panouri mari leagă beneficiile votului cu imaginea unei mâini ce lasă să cadă un buletin de vot într-o urnă. Lipite pe pereți și în stațiile de autobuz sunt afișe mai mici menționând un număr, unele prezentând și câte un chip zâmbitor, multe din ele pe clericul șiit atât de popular, marele ayatollah Ali Al-Sistani, care promovează coaliția șiită, numărul 169 pe buletinele de vot. Campaniile electorale aproape nu includ mențiuni despre platforma vreunui candidat, ci tind să se bazeze pe sloganuri mai degraba generale: "Pentru a cinsti sângele vărsat de mii de mar tiri, votați pentru Irak."

Sunt programe radio și TV care fac referire la alegeri, transmițând spoturi electorale sau chiar dezbateri pe teme electorale, dar, date fiind restricțiile de folosire a electricității, irakienii nu prea reușesc să le urmărească. Publicațiile abordează și ele tema alegerilor, dar în termeni generali, întrucât mulți candidați încă se tem de aparițiile publice.

Deși autoritățile au interzis circulația anumitor vehicule, pentru a diminua posibilitatea exploziilor cu mașini-capcană, iar aeroportul va fi închis trei zile în perioada alegerilor, unele zone ale țării vor fi nesigure, indiferent câte măsuri de securitate vor fi luate. Secțiile de votare vor fi păzite de 300.000 de gărzi, iar forțele americane vor fi amplasate în apropiere și mobilizate doar în caz de necesitate. SUA doresc să joace un rol secundar în alegeri, lăsând sarcina asigurării securității votului pe seama irakienilor.

Amenințările menite să-i intimideze pe cei care ar putea vota sunt variate, de la cele mâzgălite cu graffiti pe zidurile de beton, până la cele mult mai serioase: angajații unui spital din Bagdad au găsit un cadavru atârnat de un cârlig de măcelărie, cu un bilet pe care scria: "Iată ce veți păți dacă veți merge la vot." Și totuși, mii și mii de irakieni sunt așteptați în cabinele de vot pe 30 ianuarie, chiar dacă încă nu au realizat ce importanță au alegerile sau nu s-au hotărât cu cine să voteze.

 

Cine candidează?

 

Pentru ocuparea celor 275 de fotolii în Adunarea Națională, candidează 7471 de persoane, propuse de peste 120 de partide. Legea prevede că fiecare partid are dreptul să prezinte o listă cu cel puțin 12 nume, dar care să nu depășească 275 de propuneri, din care cel puțin o treime trebuie să fie femei. Unele partide au format coaliții reprezentând: fundamentaliștii islamici -Islamic al-Dawa, grupurile exilate conduse de Ahmed Chalabi - Congresul Național Irakian, Shia - Consiliul Suprem al Revoluției Islamice din Irak, Kurzii - Uniunea Patriotică din Kurdistan. Partidele reflectă diviziunile religioase și etnice din țară. Consiliul Suprem al Revoluției Islamice din Irak, reprezentând aproximativ 60% din electorat, așteaptă votul partidelor Shia, atât religioase, cât și laice. Kurzii vor susține partidul care-i reprezintă. Există însăîngrijorări cu privire la prezența sunniților la vot, întrucât unele partide sunnite au cerut boicotarea alegerilor, iar absența acestora din viitorul parlament ar avea drept consecințe stabilitatea și chiar legitimitatea viitoarei Adunări Naționale.

Partidele mici, cum este Partidul Comunist Irakian, un oponent al prezenței trupelor americane în Irak, este posibil să obțină câteva locuri în parlament.

Liderii Partidului Baas au interdicție de a candida pentru viitorul parlament, atât din partea unor partide, cât și individual.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 22

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: