Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Obiectiv: Iranul! Sau Siria?

Dragoº TÃBÃRAN

Seymour Hersh de la cotidianul american "The New Yorker" a lansat o adevărată bombă de presă dezvăluind recent că serviciile de informații americane au desfășurat acțiuni intense în această vară în Iran pentru a identifica posibilele ținte ale unui atac destinat să distrugă programul nuclear al Teheranului. Hersh, același care a dezvăluit abuzurile comise de militarii americani la închisoarea irakiană Abu-Ghraib, afirmă chiar că experți implicați în planurile de la Departamentul Apărării au confirmat că "civilii de la Pentagon doresc invadarea Iranului și distrugerea unei părți cât mai mari din infrastructura sa militară". Hersh citează și opiniile unui fost membru al serviciilor de informații care consideră că "războiul împotriva terorismului este o campanie foarte amplă în care Irakul a fost doar o etapă, iar administrația Bush privește Orientul Mijlociu și Asia Centrală ca pe un uriaș teatru de război. Iranul este următoarea etapă".Casa Albă și Pentagonul au reacționat prompt și dur: articolul din "The New Yorker" este plin de inadvertențe și lipsit de bază reală. Chiar secretarul american al apărării, Donald Rumsfeld, a dezmințit afirmațiile lui Hersh. Dan Bartlet, unul dintre consilierii președintelui Bush, a declarat la CNN că "Iranul este o preocupare pentru Casa Albă, dar administrația Bush va continua să încerce să convingă Iranul pe căi diplomatice să renunțe la presupusul său program nuclear militar". Bartlet a adăugat că niciodată nici un președinte american nu a exclus opțiunea militară.

Invitat la CNN, Hersh a mers mai departe: președintele Bush a autorizat desfășurarea de operațiuni clandestine în zece țări din Orientul Mijlociu și Asia de Sud. Misiunile ar fi desfășurate de unități de comando și forțe speciale ale Pentagonului, iar planul aparține secretarului american al apărării care a obținut astfel o victorie tactică împotriva C.I.A. Rumsfeld ar fi cerut, și obținut, autonomia deplină a operațiunilor, fără informarea comandanților din teatrele de operațiuni sau a antenelor C.I.A. din zonă. Hersh afirmă că informațiile i-au fost furnizate de oficiali din administrația Bush care consideră că dezvăluirea planului îl va determina pe președinte să revină asupra deciziei.

Scurgerea de informații, în măsura în care sunt reale, confirmă încă o dată că între C.I.A. și Pentagon este o competiție acerbă pentru dominarea agendei administrației de politică externă pentru următorii ani. Demiterile și demisiile de la Langley sunt direct legate de această acerbă competiție.

 

Siria și Iranul - două obstacole în rezolvarea situației din Irak

 

Dincolo de conflictul dintre serviciile de informații americane, dintre centrele de putere care fac legea la Washington, vechiul proverb "Nu există fum fără foc" rămâne perfect valabil. Iranul, dar și Siria încurcă planurile americane în Orientul Mijlociu. Există informații concrete despre sprijinul acordat de cele două țări insurgenților din Irak. Democratizarea Irakului nu poate fi realizată rapid și complet dacă nu se obține delimitarea celor două state de conflictul din Irak, un conflict încă neîncheiat în ciuda optimismului deacum un an al administrației Bush. Există în Irak forțe puternice în stare să încetinească sau să blocheze reformarea politică a Irakului: mișcarea de rezistență sunnită - alcătuită din foști ofițeri din armată și Mukhabaratul irakian -, dar și grupări membre sau afiliate Al Qaeda. Terenul principal de confruntare între Al Qaeda și Statele Unite s-a mutat, din vara trecută, din Afganistan în Irak. Argumentele sunt multiple: Afganistanul, mult mai sărac și mai sălbatic, nu este în atenția mass-media internaționale; presat de Washington, Pakistanul nu mai sprijină mișcarea talibanilor, proveniți din triburile pashtune; nu în ultimul rând, Afganistanul muntos și îndepărtat permite măsuri radicale din partea armatei americane și utilizarea unor arme și tactici imposibil de folosit în Irak, mult prea aproape de Occident. De altfel, într-un mesaj difuzat pe Internet în toamnă, Osama bin Laden confirma conectarea acțiunilor celor două forțe, Al Qaeda și gruparea Al Tawhid al Jihad condusă de iordanianul Abu Musab al Zarqawi. Acesta din urmă a decis chiar schimbarea numelui grupării sale în Organizația pentru Război Sfânt în Irak. Ideologic, dar și militar, cele două organizații teroriste și-au unit obiectivele antiamericane în Irak.

Pe de altă parte, cele două grupări nu și-ar putea desfășura acțiunile - în special din motive logistice - fără sprijinul sau acordul tacit al Iranului și Siriei. Este exact motivul pentru care Washingtonul și noile autorități de la Bagdad le-au cerut în repetate rânduri Teheranului și Damascului să se oprească. Este un lucru știut de mult că Iranul a infiltrat numeroși agenți în rândul șiiților și că există riscul, în cazul unui eșec al procesului electoral coordonat de Statele Unite, al fragmentării Irakului și alipirii zonei șiite la Iran. O eventualitate care ar zdruncina balanța de putere în zona Golfului și mai ales în delicata ecuație a petrolului. La rândul său, Siria a acordat refugiu unui grup masiv de foști lideri sunniți despre care se crede acum că finanțează și comandă insurgenții din Irak.

 

Planuri de război?

 

În trecut greu de executat din cauza singurei căi de atac posibile, dinspre mare, azi un atac împotriva Iranului ar putea fi declanșat și dinspre Irak și chiar Afganistan. Nu întâmplător, imediat dupa invazia în Afganistan, armata americană a început construirea unei uriașe baze la Herat, în vestul țării. Alte rampe de lansare a unor operațiuni ar putea fi fostele republici sovietice unde există deja baze americane. Potrivit aceluiași Seymour Hersh, la Pentagon ar exista convingerea că un atac american ar declanșa o revoltă internă în Iran. Ce-i drept, există un călcâi al lui Ahile al Iranului: jumătate din populație are sub 30 de ani, iar între tineri și generația revoluției islamice este un conflict deschis. Există un potențial de conflict și între armată și structurile paramilitare afiliate conducerii religioase. Supoziția că militarii americani vor fi întâmpinați ca eliberatori ar putea fi infirmată, așa cum a fost infirmată și în Irak. Nu în ultimul rând, nu este clar cum va reacționa Rusia, partener strategic al Teheranului, în cazul unui atac împotriva Iranului.

De cealaltă parte, răspunsul Iranului ar putea fi surprinzător. Este vorba atât de capacitățile militare ale Iranului, mult mai solide decât ale Irakului, cât mai ales de spectrul declanșării unui război terorist în care Hisb'allah ar avea rolul principal. Grupare paramilitară creată și finanțată de Iran, Hisb'allah are baze puternice în Liban și poate da lovituri grele Israelului, dar și Statelor Unite.

Mai slabă din punct de vedere militar, Siria a cerut Rusiei furnizarea de arme sofisticate de ultimă generație. Nota de comandă înaintată de președintele Bashar al Assad conține rachete sol-aer SA-10 "Grumble", care asigură și protecția spațiului aerian al Moscovei, rachete sol-aer SA-18 "Grouse", care se pot lansa de pe umăr, dar și temutele rachete sol-apă SS-X-26, care pot amenința navele de atac, în special portavioanele. Un semnal clar că avertismentele au fost recepționate la Damasc, dar au fost ignorate.

 

Alegeri cu final (ne)așteptat

 

Apropierea alegerilor din Irak, creșterea exponențială a violenței și mai ales estimările privind rezultatele scrutinului au declanșat alarma generală în zona Golfului. Arabia Saudită și Emiratele din Golf sunt dominant Sunnite, dar au mari minorități șiite. Excepție face Bahrein unde șiiții sunt majoritari. Toți liderii arabi au atras atenția însă că alegerile din Irak, pe care americanii și noile autorități de la Bagdad le doresc la termenul fixat în ciuda problemelor evidente, vor fi câștigate de șiiți, fapt care va atrage după sine schimbarea configurației geopolitice regionale. Un analist arab a spus chiar că Statele Unite oferă pe gratis acum Iranului ceea ce războiul dintre Irak și Iran a încercat să evite. "Visul ayatollahului Khomeini se realizează acum pe gratis", a spus Mustafa Alani, expert la un centru de studii strategice din Dubai.

Regele Iordaniei, Abdullah, a avertizat că alegerile vor crea o semilună șiită din Iran până în Liban, trecând prin Irak și Siria, și a dezvăluit că Iranul a trimis un milion de șiiți în Irak pentru a se asigura de victoria șiiților în alegeri. Pericolul semnalat de suveranul hașemit este real, iar alternativa la un Irak dominat de șiiți este războiul civil, chiar dacă șiiții au promis că-i vor coopta pe sunniți la guvern și la redactarea Constituției. Intransigenții sunniți și wahhabiștii resping însă orice compromis și cheamă la uciderea șiiților. Nu alegerile vor fi examenul proiectului american în Irak, ci perioada imediat următoare când pericolul războiului civil va fi foarte mare. De aici până la haos în întreaga regiune va fi doar un pas. Următoarea etapă a agendei externe a președintelui Bush depinde și de situația din Irak.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 22

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: