Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Sudul Serbiei: o zonă cu potențial de conflict foarte ridicat

Pedja OBRADOVIC și Dragana NIKOLIC-SOLOMON

Temerile în legătură cu declanșarea unei crize pe fundalul negocierilor legate de statutul provinciei Kosovo ce urmează să înceapă în acest an și nevoia de reformă în cadrul armatei sârbe pentru a corespunde standardelor NATO par să fie eclipsate în acest moment de controversatele planuri de a restructura armata Serbiei-Muntenegru (VSCG) aflată în sudul țării, într-o zonă locuită de numeroși etnici albanezi.Conform acestor planuri, VSCG intenționează până la mijlocul lui 2005 să unească corpurile de armată din Nis și Priștina pentru a forma în zonă o "Comandă Comună de Forțe Terestre".

Ceea ce a dus la controversă a fost planul de a găzdui forța comună într-un complex nou, pe o întindere de 52 de hectare între orașele Bujanovac și Presevo, populate în majoritate de albanezi.

Construcția complexului, care ar trebui terminată până la finele anului 2005, a stârnit totala dezaprobare a albanezilor din regiune, care spun că astfel se vor agrava tensiunile dintre comunitatea lor și forțele de securitate sârbești.

Unirea celor două forțe militare presupune dizolvarea corpului militar Priștina. Acesta și-a pierdut capacitatea de a supraveghea după ce a fost forțat să se retragă din Kosovo în 1999, o dată cu sosirea forțelor internaționale pentru pace KFOR.

Consiliul Apărării Supreme, organismul civil de la Belgrad responsabil cu forțele armate, a hotărât la sfârșitul lui 2004 formarea comandamentului comun în sudul și estul Serbiei, acoperind o treime din suprafața actualului teritoriu al țării.

Pe lângă fuziunea unităților, planul include înlocuirea recruților de la zona de graniță de lângă Macedonia și Kosovo cu soldați profesioniști, pentru a înlătura riscul de a lăsa recruții să se confrunte cu situații de criză.

Împotrivirea populației locale albaneze a dat naștere unor speculații la Belgrad în legătură cu un nou potențial de conflicte între rebelii albanezi și forțele sârbe.

Cu toate că nu sunt de acord cu noul complex militar, politicienii albanezi din regiune contrazic zvonurile de revoltă publică. Naser Aziri, vicepreședintele Partidului Democrat al Albanezilor, DPA, a declarat: "Nu vrem să provocăm tulburări în regiune în primăvară, așa cum pretind uni." "Numai dacă Serbia ar avea astfel de intenții, oamenii s-ar ridica să-și apere familiile."

Un oficial NATO de la Bruxelles a declarat că Alianța știa de planurile Serbiei și nu a avut nimic de obiectat. "Toate eforturile de a aplica standardele NATO (pentru VSCG - n.n.) sunt binevenite." "Aceste măsurisunt bune", a adăugat oficialul. "Restructurarea forțelor apărării ar trebui să fie încheiată, pentru că este una din condițiile importante pentru a adera la Parteneriatul pentru Pace."

Serbia-Muntenegru a arătat un interes deosebit pentru aderarea la programul Parteneriatului pentru Pace (PfP) pus la punct de NATO pentru viitoarele state candidate. Deși salută acest interes, oficiali din NATO declară că Alianța nu va invita Serbia-Muntenegru să adere la PfP până când Belgradul nu va da semne de cooperare mai strânsă cu Tribunalul de la Haga.

Experții militari spun că plănuita reorganizare a militarilor din sudul Serbiei face parte dintr-o strategie mai amplă de diminuare a numărului trupelor și de simplificare a comenzilor, precum și de plasare a tuturor unităților armatei sub o singură comandă operativă.

Ministrul sârb al Apărării, Prvoslav Davinic, a spus că reorganizarea forțelor armate în sudul Serbiei nu este o pregătire pentru război, ci o măsură preventivă de securitate. "Nu vrem decât să transmitem un mesaj...că suntem capabili să facem față oricărei provocări de securitate", a declarat el presei din Belgrad. "Aceasta trimite un mesaj important celor care vor să pună în pericol siguranța cetățenilor din sudul Serbiei."

Decizia de a-i înlocui pe recruții din regiune cu profesioniști este legată de aceleași considerente de securitate care implică reorganizarea generală a militarilor din sudul Serbiei, spun experții militari.  

Zoran Dragisic, profesor la Facultatea de Apărare Civilă a Universității din Belgrad, este de părere că unitățile de poliție nu au fost echipate pentru a face față unor tipuri de probleme de securitate care ar putea apărea pe viitor la granița cu Kosovo. "În cazul unei revolte sau a unei infiltrări de grupări teroriste din Kosovo, poliția nu ar putea face față", a spus el.

Generalul Ninoslav Krstic, fost comandant al Forțelor de Securitate Comună care au pătruns în zona-tampon dintre Serbia și Kosovo în 2001 după sfârșitul revoltei armate din sudul Serbiei, a declarat că schimbările referitoare la durata stagiului militar au determinat VSCG să recurgă la singura alternativă de a înlocui soldații din zona de frontieră cu profesioniști."Aceasta este o prioritate acum, fiindcă durata stagiului militar a recruților a fost redusă de la 12 la nouă luni. Nu ai cum să antrenezi soldații suficient de bine în nouă luni", a adăugat el.

Un alt motiv pentru a apela numai la forțe profesionite, a mai spus Krstic, a fost numărul mare de incidente fatale în care sunt implicați tineri recruți."Acest lucru afectează foarte mult moralul soldaților și imaginea armatei în societate", a declarat el. "O tragedie este întotdeauna o tragedie, dar percepția publică este diferită dacă un soldat profesionist, plătit pentru munca sa, este ucis într-un incident".

De la sfârșitul conflictului armat dintre rebelii albanezi și forțele sârbe din regiune, care a avut loc în mai 2001, situația a fost calmă, deși s-a înrăutățit începând cu 7 ianuarie curent, când armata a împușcat mortal un tânăr albanez de 16 ani,Dasnim Hajrullahu, în timp ce încerca să treacă ilegal granița.

În jur de 70.000 de albanezi trăiesc în cele trei orașe de graniță, Presevo, Bujanovac și Medvedja, acest număr depășindu-l pe cel al sârbilor din zonă.

În Presevo, unde albanezii reprezintă 90% din populație, puterea a trecut de curând, în urma alegerilor locale, din mâinile moderatului reprezentant al Partidului pentru Acțiunea Democrată, Riza Halimi, în mâinile radicalilor din DPA, care guvernează municipalitatea în alianță cu Uniunea Democrată și Partidul Progresului Democratic.

Toate cele trei partide propun soluții radicale la problemele regiunii, făcând legătură între viitorul zonei din sudul Serbiei cu soluția finală pentru statutul provinciei Kosovo și cerând o autonomie teritorială extinsă pentru cele trei municipalități și unirea cu Kosovo, dacă parțile de nord ale provinciei, unde există o majoritate sârbă, decid să se unească cu Serbia.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 22

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: