Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Republica Moldova și spectrul "revoluției portocalii"

Dragoº TÃBÃRAN

Republica Moldova se pregătește de alegeri. Scrutinul parlamentar din 6 martie va fi un punct de cotitură în politica țării, aflată acum într-un puternic impas de orientare externă și de incapacitate de asigurare a suveranității naționale. Transnistria, provincie separatistă dominată de populația rusofonă, a ieșit practic de sub controlul Chișinăului, iar tentativele din vara trecută ale guvernului Voronin de a-și reimpune suveranitatea au eșuat. Criza din iulie-august 2004 a reamintit de războiul din 1992 nu atât prin gravitatea stării conflictuale, cât mai ales prin simbolistica agitată. Balonul s-a dezumflat brusc, fără a fi clar cine avea dreptate, cine urmărea ce și mai ales cine trage sforile. Un rol important l-a jucat Ucraina care a dat licențe de export firmelor din Transnistria și a lipsit astfel Chișinăul de singurul instrument de presiune exact când începuse să exercite presiunea asupra separatiștilor. A cui o fi fost ideea?Tunurile pe Voronin!

 

Nu întâmplător, "criza școlilor" din vara trecută a izbucnit după ce Vladimir Voronin, președintele comunist și considerat filorus al Republicii Moldova, a intrat în conflict deschis cu Moscova. Un om deloc spectaculos, Voronin i-a întors spatele omologului rus, Vladimir Putin, tocmai când avionul acestuia se pregătea să aterizeze la Chișinău unde urma să se semneze planul Kozac, planul Kremlinului de reglementare a crizei transnistrene. Putin nu a spus nimic și s-a întors la Moscova fără să mai aterizeze la Chișinău. A doua zi însă la Chișinău a început să bată gerul polar dinspre Moscova.

Voronin a fost "mazilit". Cel puțin în simbolistica politică. La rândul său, Voronin a boicotat planurile Kremlinului de creare a unui "spațiu economic unic" în republicile ex-sovietice de limbă rusă: Rusia, Ucraina, Kazahstan, Belarus, eventual Republica Moldovasau fragmentul numit Transnistria. A fost abandonat Voronin de președintele Putin? Greu de spus. Lipsesc informațiile reale. Aparent, răspunsul este pozitiv. La Chișinău și la Moscova, în spatele ușilor închise, se vorbește de intenția Kremlinului de a-l schimba pe Voronin. Din când în când, frânturi de informații "scapă" în presă.

Potrivit ziaristului Petre Bogatu, de la "Ziua", care citează agenția Nika-Press de la Chișinău, președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, ar avea cetățenie dublă, "moldovenească" și rusă. Voronin, general de miliție în rezervă, ar fi primit cetățenia rusă în 1995, iar doi ani mai târziu pașaportul diplomatic emis de Federația Rusă l-ar fi scăpat de reținerea de către Ministerul Securității din Transnistria.

Dezvăluirile aparțin grupării "Ravnopravie" care a cerut Moscovei să-i retragă pașaportul lui Voronin, dar care a ridicat și semne de întrebare privind participarea lui Voronin la alegerile din 2001, atunci când cetățenia dublă era interzisă. Indiferent dacă acuzațiile grupării conduse de Viktor Klimenko sunt reale sau nu, un lucru e clar: războiul mediatic a început, iar Voronin este ținta organizațiilor rusofile.

 

O scenografie nouă, distribuție ușor modificată

 

Reconfigurarea scenei politice de la Chișinău a început încă de anul trecut. La adăpostul resemnării unor mari categorii de populație și beneficiind de plecarea în Occident a sute de mii de cetățeni, laboratoarele politice au țesut planuri noi pentru Republica Moldova. Cea mai spectaculoasă mișcare a fost coagularea blocului "Moldova Democrată", bloc condus de un triumvirat puternic alcătuit din Serafim Urechean, primarul Chișinăului, Dumitru Braghiș - liderul partidului "Moldova Noastră" - și Dumitru Diacov. Trei lideri politici care pot forța, împreună, înfrângerea electorală a comuniștilor și a președintelui Voronin.

Un pericol anticipat de echipa Voronin: toamna trecută a fost lansat un amplu atac împotriva primăriei Chișinăului. Un val de arestări a băgat după gratii mulți dintre colaboratorii lui Urechean și chiar liderul alianței "Moldova Democrată" a fost reținut de poliție. Motivul invocat? Nereguli în acordarea unor terenuri de construcții.

Practic, trei forțe politice își dispută acum puterea la Chișinău: comuniștii conduși de Voronin, blocul "Moldova Democrată" și Partidul Popular Creștin-Democrat, condus de Iurie Roșca.

 

Cu ochii la Ucraina

 

Care este situația în Republica Moldova la începutul anului 2005? Anul trecut s-a înregistrat o relativă stabilitate economică pe fondul creșterii vânzărilor de produse agricole și mai ales al banilor trimiși în țară de cei care au reușit să plece la muncă în Occident. Fondurile atrase la buget au întreținut însă o economie de consum, fără investiții și fără crearea de noi locuri de muncă, astfel încât echilibrul obținut este foarte fragil. Mai mult, Republica Moldova rămâne tributară importului de gaze și energie electrică din Rusia, via Transnistria. Foarte mulți oameni acuză problemele economice și, disperați să găsească o soluție de supraviețuire, refuză conectarea la emoțiile și vâltorile politicului.

Presa, incapabilă să rămână independentă din lipsa resurselor financiare, este tributară presiunilor grupurilor de interese politico-economice. Situația este atât de dramatică încât nici un ziar de limbă română nu apare zilnic!

În aceste condiții, este greu de crezut că formațiunile politice vor putea atrage segmente importante ale populației, caz în care nu vor exista evoluții semnificative în sfera puterii fără gesturi spectaculoase. Este momentul în care cetățenii simpli iau în calcul modelul Ucraina, iar experții în marketing politic se gândesc la acțiuni deosebite.

Deși Republica Moldova, printr-un accident al istoriei, provine tot din spațiul politic ex-sovietic, situația nu este asemănătoare Ucrainei, stat în care toți locuitorii vorbesc limba rusă - deși majoritatea sunt ucraineni -, există resurse și o populație însemnată - 52 de milioane de oameni - și mai ales există mecanisme de angrenare la structurile europene și euro-atlantice. Ca și la Chișinău, presa independentă a fost fragilă, dar gradul de participare la viața politică a fost mai mare. În plus, Moldovei de peste Prut îi lipsește liderul charismatic care să declanșeze "revoluția portocalie".

Cetățenii Republicii Moldova își doresc o viață mai bună fără a ști cine le-o poate oferi, motiv pentru care văd soluția în exterior, și nu în interiorul țării. La prima vedere, o evoluție de tipul "revoluției portocalii" de la Kiev pare imposibilă. Surprizele nu sunt însă excluse.

 

O vizită de tip "tsunami"

 

Chiar înainte de închiderea ediției, președintele Traian Băsescu a vizitat scurt Chișinăul, la invitația omologului din Republica Moldova și după o pregătire de mai puțin de 24 de ore. Deplasarea-fulger a președintelui Băsescu la Chișinău a surprins pe toată lumea. Întrebat despre implicațiile Revoluției Franceze, liderul comunist Mao Tse Dong a spus că a fost prea recentă pentru a putea formula concluzii. La o scară mult mai mică, întâlnirea dintre Traian Băsescu și Vladimir Voronin este și ea prea aproape pentru o analiză corectă. Totuși, este de subliniat oferta lansată Republicii Moldova: "Înainte de toate, sunați la București!" Este o deschidere diplomatică extrem de interesantă, după 6 ani de stagnare, dar rămâne de văzut dacă Voronin va înțelege mesajul sau va exploata electoral întâlnirea cu Traian Băsescu. Este semnificativ și că, în aceeași săptămână, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău le-a interzis ambasadorilor rus și ucrainean să se deplaseze în Transnistria fără acceptul autorităților de la Chișinău. Un gest care a iritat enorm Moscova și Kievul și care încearcă limitarea influenței Rusiei și Ucrainei în Transnistria. Este de așteptat acum răspunsul Kremlinului, știut fiind că Vladimir Putin nu uită niciodată să-și plătească polițele: refuzat de Voronin în cazul planului Kozac, Putin nu a acceptat să semneze Declarația pentru Stabilitate și Securitate în Europa, inițiativă a Chișinăului girată de O.S.C.E., care ar fi consfințit integritatea teritorială a Republicii Moldova. Rusia ar putea încuraja schimbarea puterii de la Chișinău sau desprinderea Transnistriei cu ocazia scrutinului din 6 martie. Alegerile din Republica Moldova capătă astfel importanță geopolitică regională, similară "revoluției de catifea" de la Tbilisi și "revoluției portocalii" de la Kiev.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 22

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: