Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Revoluția portocalie din Ucraina

Dragoº TÃBÃRAN

style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-font-family: ''; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-size: 10.0pt">Așa cum anticipau sondajele de opinie și experții în marketing electoral, cei doi candidați favoriți în alegerile prezidențiale din Ucraina au intrat în al doilea tur de scrutin. Ceilalți 22 de candidați s-au dovedit a fi doar ținte false lansate pentru a deruta alegătorii. Tot sondajele de opinie semnalau că atât Viktor Iușcenko - susținut de blocul partidelor de opoziție - cât și Viktor Ianukovici - premierul susținut de președintele Leonid Kucima, de grupurile de interese care reprezintă "puterea" dar și de Rusia - vor obține procente relativ egale. Ce nu a anticipat nimeni a fost repetarea celui de-al doilea tur de scrutin în urma presiunilor din stradă, a deciziei Curții Supreme și a parlamentului - Rada Supremă - și a presiunilor occidentale.

UN SCRUTIN REPETAT ȘI...

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> 

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> style="mso-tab-count: 1">            Așa cum anticipau sondajele de opinie și experții în marketing electoral, cei doi candidați favoriți în alegerile prezidențiale din Ucraina au intrat în al doilea tur de scrutin. Ceilalți 22 de candidați s-au dovedit a fi doar ținte false lansate pentru a deruta alegătorii. Tot sondajele de opinie semnalau că atât Viktor Iușcenko - susținut de blocul partidelor de opoziție - cât și Viktor Ianukovici - premierul susținut de președintele Leonid Kucima, de grupurile de interese care reprezintă "puterea" dar și de Rusia - vor obține procente relativ egale. Ce nu a anticipat nimeni a fost repetarea celui de-al doilea tur de scrutin în urma presiunilor din stradă, a deciziei Curții Supreme și a parlamentului - Rada Supremă - și a presiunilor occidentale.

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> style="mso-tab-count: 1">            După anunțarea victoriei la limită a premierului Viktor Ianukovici, o maree portocalie a inundat centrul Kievului. Proteste similare au avut loc în multe orașe - în special din centrul și vestul țării - bastioanele opoziției au anunțat că nu recunosc victoria lui Ianukovici și au amenințat chiar cu secesiunea, scutierii au fost trimiși în stradă, simpatizanții premierului au organizat contramitinguri, în special în bazinul Donețk, sursa puterii contestatului prim-ministru. Pentru câteva zile Ucraina a fost în pragul războiului civil.

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> style="mso-tab-count: 1">            După ce O.S.C.E. și Uniunea Europeană au anunțat că nu recunosc rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin, Curtea Supremă și Parlamentul au decis repetarea votului. În cele din urmă a cedat și președintele Leonid Kucima care l-a trimis pe șeful executivului în concediu - gest care evită demiterea acestuia dar îl lipsește și de pârghiile puterii - i-a demis pe procurorul general și pe șeful Biroului Electoral Central și a aprobat modificarea legislației electorale. Parlamentul a decis și schimbarea prerogativelor prezidențiale, mutând astfel mare parte din decizia politica de la președinte la legislativ.

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> style="mso-tab-count: 1">            Acestea sunt datele cunoscute ale alegerilor prezidențiale din Ucraina. Ce nu se cunoaște sunt tocmai mecanismele formidabile care au determinat o adevărata revoluție la style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt">Kiev style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> și mai ales care vor fi implicațiiloe geopolitice ale acesteia.

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> 

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> style="mso-tab-count: 1">            ...O PUTERE CARE FUNCȚIONEAZĂ CIUDAT

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> 

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> style="mso-tab-count: 1">            În vâltoarea campaniei electorale au trecut aproape neobservate eforturile președintelui Kucima de a schimba Constituția, astfel încât să poată obțină un al treilea mandat în fruntea statului. Singura variantă era ca el să convingă legislativul că Ucraina traversează o situație de criză, caz în care s-ar fi impus asigurarea continuității puterii centrale. Zvonistica preelectorală cuprindea și riscurile unor atentate de proporții - nu era exclusă o acțiune teroristă de tip Al Qaida similară celei care a influențat alegerile din Spania știut fiind că Ucraina are un contingent militar important în Irak - dar și eventualitatea unei acțiuni de forță a puterii cu ajutorul armatei.

style="mso-tab-count: 1">            La prima vedere nu s-a întâmplat nimic de acest gen dar, în ultimele zile, premierul Ianukovici a lansat violente atacuri la adresa președintelui în exercițiu - Leonid Kucima - pe care l-a acuzat că a susținut opoziția și pe Iușcenko. În opinia premierului, Kucima este vinovat pentru că nu a trimis forțele de securitate împotriva manifestanților care au blocat centrul Kievului și au forțat pătrunderea în sediul legislativului. Este drept, Kucima a refuzat orice acțiune de forță împotriva mulțimii, deși militarii care au asigurat ordinea în capitală au primit muniție de război. În acest context a devenit interesantă declarația ministrului apărării, înainte de chiar primul tur de scrutin, care a spus că, indiferent de rezultatul alegerilor, armata nu va trage în propriul popor. O declarație cel puțin ciudată, cu atât mai mult cu cât era opusă declarației ministrului de interne care a subliniat de mai multe ori că nu va permite dezordinea socială. Declarațiile celor doi miniștri au urmat la scurt timp după ce candidatul opoziției, Viktor Iușcenko, anunțase că în seara anunțării rezultatelor susținătorii săi vor ieți în stradă pentru a prelua puterea. Oare are dreptate încă premierul Iușcenko? A sprijinit Kucima acțiunea în forță a opoziției? Sau Kucima nu mai controlează de mult evenimentele de la Kiev? Doar evenimentele postelectorale vor demonstra dacă la nivelul puterii, în special la nivelul structurilor de forță, a existat o fractură.

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> 

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> style="mso-tab-count: 1">            A FOST OTRĂVIT IUȘCENKO?

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> 

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> style="mso-tab-count: 1">            Ceea ce părea un scenariu al opoziției, în septembrie, a devenit realitate acceptată de toată lumea: candidatul opoziției a fost otrăvit, probabil cu dioxină. Medicii austrieci au confirmat existența unor degradări serioase la nivelul organelor sale interne dar cea mai dramatică dovadă este chiar imaginea lui Iuscenko, transformat peste noapte dintr-un bărbat cu alură de style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt">Hollywood- style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> într-un Frankenstein. Medicii austrieci au precizat că, foarte probabil, substanța toxică a fost administrată pe cale digestivă.

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> style="mso-tab-count: 1">            Cine și de ce l-a otrăvit pe Iușcenko? Opoziția a acuzat puterea, interesată să-l scoată cu orice preț pe Iușcenko din cursa pentru președinție. Dar regimul Kucima nu avea nici un interes ca Iușcenko să moară în septembrie: imaginea sa, și așa compromisă în Occident, s-ar fi prăbușit fără nici-o șansă de revenire. Mult mai plauzibilă ar fi implicarea unui apropiat al candidatului opoziției, cineva cu interese personale. Adevărul va fi cunoscut, poate, mai târziu dar toată lumea îl consideră vinovat pe actualul prim-ministru, un om cu două condamnări penale.

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> style="mso-tab-count: 1">            Devenit erou peste noapte, Iușcenko însuși are un trecut controversat. Fost guvernator al băncii naționale într-un mediu bancar considerat un adevărat sistem mafiot, Iușcenko a intrat în conflict cu Fondul Monetar Internațional care l-a acuzat că a deturnat fonduri împrumutate de la organisme internaționale pentru a-și cumpăra postul de prim-ministru.

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> style="mso-tab-count: 1">            În 1997, o publicație electronică independentă ucrainiană lansa o poveste interesantă: președintele Leonid Kucima l-ar fi ales atunci ca succesor pe...Victor Iușcenko la sfatul șefului staff-ului prezidențial, Dmitri Tabachnyk, care a spus că Iușcenko este perfect pentru că este deja cunoscut și nu mai are nevoie de campanie publicitară. Să fie legată povestea din 1997 de atitudinea preelui Kucima din timpul alegerilor prezidențiale din 2004? Din 1997 Iușcenko străbate meridianele pentru a cuceri încrederea Occidentului și pare să fi reușit.

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> 

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> style="mso-tab-count: 1">            UCRAINA - UN PIVOT GEOPOLITIC IMPORTANT

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> 

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt">Nu este un secret că Ucraina - unul dintre cele mai mari și mai importante state din estul continentului - este amenințată de forțe centrifuge puternice. Clivajele etnice, confesionale, politice și economice, situarea la linia de falie a câmpurilor geopolitice rus și occidental, sunt ingredientele unei ecuații greu de gestionat. Leonid Kucima a reușit să păstreze unitatea Ucrainei cu prețul autoritarismului în plan intern și a inflexibilității în plan extern, dovadă atitudinea Kievului în cazul canalului Bîstroe. Prețul integrității teritoriale a fost o democrație slabă și eșuarea într-o tranziție economică fără sfârșit, tranziție care a sărăcit mari segmente ale societății și le-a silit la agonie pe altele.

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> style="mso-tab-count: 1">            Ucraina este prea mare și prea complicată pentru o Uniune Europeană ajunsă la limita extinderii. Pentru Occident, Ucraina este seducătoare doar dacă rămâne stabilă și independentă, în afara sferei de interes a Moscovei. Pentru Rusia, Ucraina este deosebit de importantă din perspectiva planurilor Kremlinului de construire a Spațiului Economic Unic. Din perspectivă economică, industria grea din estul Ucrainei are nevoie de Rusia și de resursele sale ieftine. Vestul Ucrainei se dorește ancorat la spațiul politic și economic occidental.

style="FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt"> style="mso-tab-count: 1">            Ucraina este, într-adevăr, într-o situație de criză. Profund divizată în interior, trăiește și sentimentul amenințărilor externe: deși riscul unui atac extern este estimat la 3%, cheltuielile pentru armată reprezintă 30% din resursele naționale. Într-o societate prea puțin înclinată să accepte o victorie la limită a unuia dintre candidați, indiferent cine este acela, riscul imediat este secesiunea. Tot atât de real este și riscul ca democrația ucraineană să rămână un mit. Aparent, Viktor Iușcenko este eroul revoluției democratice din Ucraina. Numai evenimentele postelectorale vor confirma această imagine sau dacă el este doar soluția salvatoare a oligarhiei ucrainene.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 21

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: