Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

HP

Cristian BANU

lang=RO style="FONT-SIZE: 14pt; mso-ansi-language: RO">Hewlett-Packard a început ca mai toate companiile din industria IT - într-un garaj din California... În deceniul 4 al secolului trecut, doi proaspeți absolvenți de la Stanford au decis să pună bazele unei companii. Primul produs - un oscilator care permitea verificarea instalațiilor de sunet. Primul client, Walt Disney, care a cumpărat opt astfel de oscilatoare pentru a testa echipamentele de sunet utilizate la filmul "Fantasia".Bill Hewlett și David Packard s-au împrietenit într-o tabără de pescuit din Colorado după absolvirea universității. Bill a decis apoi să-și continue studiile, în vreme ce Dave s-a angajat la General Electric. Sprijiniți de un profesor de la Stanford, Fred Terman, cei doi decid să o pornească pe cont propriu, și astfel, în 1938, cu un capital de pornire de 538$ constând în echipamente și cash, cei doi pun bazele companiei în garajul din Palo Alto. Primul aparat realizat de ei avea să fie un oscilator pe care l-au numit HP 200A "ca să creadă lumea că suntem în afaceri de mai multă vreme". Primul client important a fost compania Walt Disney care a cumpărat 8 oscilatoare, pentru a testa echipamentele de sunet utilizate la filmul "Fantasia".

Parteneriatul dintre cei doi a fost oficializat pe 1 ianuarie 1939, iar numele companiei a fost decis dând cu banul.

class=bold1>În 1940, compania se mută în sfârșit din garaj într-o clădire închiriată. În 1941, Bill pleacă să-și satisfacă serviciul militar (până în 1947), compania fiind condusă în această perioadă de Dave. În 1942 începe construcția primului sediu propriu, care conținea birouri, un laborator și spații de producție. Clădirea a fost construită în ideea că, dacă afacerea va da faliment, să fie transformată în depozit alimentar.

În 1947 compania producea deja 40 de articole și, la un târg din New York, Dave anunța participanții că viitorul companiei este foarte promițător.

În 1951, HP inventează un echipament de măsurare a frecvenței, care reducea la maximum timpul necesar măsurătorii de la 10 minute la 1-2 secunde. Echipamentul este cumpărat de stațiile radio pentru a verifica banda de frecvență din necesitatea de a se conforma standardelor FCC. De-a lungul anilor, aceste echipamente și altele înrudite vor aduce companiei miliarde de dolari.

În 1956 compania scoate primele osciloscoape, modelele 130A/150A - niște aparate de măsură care permit observarea variațiilor de tensiune pe un ecran.

În anul următor, compania devine publică și prima cotație a acțiunilor este de 16$. Toți angajații cu o vechime mai mare de 6 luni primeau un număr de acțiuni și posibilitatea de a cumpăra altele la un preț special.

În 1958, HP face prima achiziție: F.L. Mosley Corp, din Pasadena, California, producător de echipamente de înregistrare grafică. În acest mod, HP intră pe piața plotterelor, un precursor al diviziei de imprimante.

Compania se reorganizează și fiecare grupă de produse devine o organizație de sine stătătoare, responsabilă cu dezvoltarea, producția și comercializarea produselor din gama respectivă. Imediat ce un grup de produse depășește 1.500 de angajați, el devine o unitate independentă. Această descentralizare va permite companiei să reacționeze mai bine la schimbările mediului și să evite transformarea într-o structură anchilozată birocratizată.

În 1957 se semnează Tratul de la Roma și apare piața comună europeană. Bill Hewlett pleacă în Europa pentru a analiza oportunitățile de afaceri de acolo. Ca rezultat al acestei călătorii, HP își stabilește cartierul general al operațiunilor de marketing la Geneva, în Elveția, și deschide o fabrică la Boebligen, în Germania de Vest.

class=bold1>În 1960, compania deschide prima fabrică din SUA în afara Californiei, în Loveland, Colorado. În 1961, HP ajunge pentru prima dată pe tabloul principal al New York Stock Exchange. Compania este listată sub simbolul HWP. Tot în acest an, compania se extinde pe piața echipamentelor medicale prin achiziționarea companiei SanBorn, din Waltham, Massachusetts. Această divizie va aduce venituri semnificative companiei.

În 1962, HP ajunge pentru prima oară în Top 500 al revistei "Forbes", direct pe locul 460, crescând an de an.

În 1963, compania se extinde pe piața asiatică și formează primul joint-venture în Japonia. Vânzările externe ajung la 18 procente din cifra totală de afaceri, cele mai importante piețe fiind Europa de Vest, Canada și Japonia.

În 1964 compania aniversează 25 de ani. Cu această ocazie, Dave Packard este ales CEO, iar Bill Hewlett președinte.

În 1965, compania achiziționează F&M Scientific Corporation, care introduce HP pe piața echipamentelor de analize chimice.

În 1966 apare primul calculator HP, 2116A, într-o versiune incipientă a sistemului "plug and play". Computerul interacționa cu o mulțime de echipamente de testare și măsurare. Este cel mai voluminos echipament construit vreodată de HP și marchează prima utilizare a circuitelor integrate.

În 1966, majoritatea computerelor trebuia ținute în încăperi cu aer condiționat. HP însă a considerat că produsul său trebuia să fie la fel de versatil ca și celelalte echipamente de testare și măsurare cu care interacționa, ca atare a fost proiectat pentru a fi utilizat oriunde și oricând. În funcție de dotări, acest computer costa între 25.000 și 50.000$. Primul computer a fost vândut la Woods Hole Oceanographic Institute și a fost utilizat la bordul unui vas, într-un mediu foarte salin, vreme de peste 10 ani.

În 1968, HP produce primul calculator desktop, HP9100A. Calculatorul programabil stoca informațiile pe carduri magnetice și permitea cercetătorilor să efectueze operațiuni de calcul sofisticate pe același computer. Materialele publicitare numesc acest calculator "computer personal", fiind una din primele utilizări ale termenului.

În 1972, compania face încă un pas important în domeniul computerelor personale cu HP-35, primul calculator științific de buzunar. În 2000, Forbes ASAP avea să-l numească printre primele 20 de produse care au influențat omenirea.

Primul calculator de buzunar programabil apare în 1974 și este comercializat la un preț de 795$.

În 1980, HP introduce primul computer personal, HP-85. În același an apare prima imprimantă laser ieftină, care putea fi utilizată în birourile obișnuite.
Anul următor, produsele HP sunt disponibile în China.

Pe 4 noiembrie 1982, Compaq introduce primul computer portabil care rulează software 100% compatibil cu IBM. Echipat cu procesor de 4,7 Mhz și 640 Kb RAM și două unități floppy de 5 Œ inch, computerul cântărea aproape 15 kg.

În 1984, tehnologia de imprimare cu cerneală termică dezvoltată de HP duce la apariția imprimantelor ieftine, HP ThInkJet, care vor elimina de pe piață zgomotoasele imprimante matriceale.

Urmează apoi introducerea imprimantelor laser, LaserJetz, care, prin calitatea deosebită a imprimării (300 dpi, față de 96 dpi cât aveau imprimantele jet), devin rapid un succes.

În 1985, HP realizează primul joint-venture în China. Compaq ajunge să fie listată la NYSE.

În 1986 HP devine prima companie care introduce arhitectura RISC (Reduced Instruction Set Computing). Utilizarea acestei arhitecturi face microprocesoarele mai rapide și mai ieftine. Compaq introduce în 1986 primul computer cu microprocesor 386 - cu 9 luni înainte de IBM.

În 1988, HP lansează seria DeskJet și ajunge pe locul 49 în Top 500 al revistei "Forbes". Pentru prima dată, compania este listată pe o altă bursă decât cea de la New York, bursa din Tokyo.

În 1989 HP celebrează a 50-a aniversare.

În 1991, apare HP95LX unul dintre cele mai puternice dispozitive de buzunar. Dispunea de un calculator, telefon, organizator, un editor de texte și un port infraroșu pentru transferul de date.

În 1993, HP lansează HP OmniBook 300, un computer superportabil a cărei baterie era capabilă să reziste unui zbor de-a lungul SUA.

În 1994, HP produce cea mai puternică diodă LED din lume, pe care o încorporează într-o varietate largă de produse. De asemenea, lansează OfficeJet, un echipament multifuncțional special destinat birourilor sau uzului casnic.

În 1996, pe 16 martie, Dave Packard, cofondatorul companiei, decedează. În 1997, compania cucerește un premiu Emmy pentru contribuția adusă la dezvoltarea tehnologiei de compresie MPEG. HP este inclusă în cele 30 companii care formează indicele Dow Jones Industrial.
În 1998 apare Jornada, un palmtop foarte puternic, ce utilizează sistemul de operare Windows CE.

În iulie, HP o numește pe Cerleton (Carly) S. Fiorina președinte și CEO, care devine astfel una dintre cele mai influente personalități feminine din lume. Carly a venit la HP după aproape 25 de ani la AT&T.

Compania lansează un nou concept, Invent, și un nou logo.

În 2000 compania ajunge pe locul 13 în Top 500. Anul următor, decedează celălalt fondator al companiei, Bill Hewlett. În mai 2001, compania introduce primele sisteme bazate pe procesorul Iktaniun, platforma noi generații de procesoare, pe 64 biți. Pe 4 septembrie se face anunțul oficial conform căreia Compaq și HP intenționează să se unească, formând astfel un gigant IT de 87 miliarde dolari.

Pe 3 mai 2003 are loc unificarea oficială a celor două companii. Noul HP servește mai bine de un miliard de clienți în 162 de țări.

Publicat în : Mari corporatii  de la numărul 21

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: