Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Omul și alimentația

Marina HERGHELEGIU

Există națiuni al căror nume este asociat cu unele produse alimentare și altele care fac din mâncare o artă. Însă pentru majoritatea oamenilor, a mânca este de cele mai multe ori o necesitate, iar uneori o plăcere.Alimentele și dispoziția

 

De multe ori ceea ce mâncăm ne determină starea sufletească. Sunt alimente care ne umplu de bucurie și bună dispoziție și altele care ne fac să ne simțim frustrați și să încercăm sentimente de vinovăție și remușcare.

Cercetări recente au demonstrat că, atunci când consumăm un aliment preferat, în organismul nostru se secretă o categorie de substanțe care stimulează plăcerea. Ele se numesc beta-endorfine și sunt echivalentul intern al drogurilor. Cantitatea de beta-endorfine secretată este însă dependentă nu doar de alimentul în sine, ci și de unde, când, cum și cu cine îl împărțim.

Poftele alimentare sunt foarte frecvente. Ele se întâlnesc la 60 până la 90% din persoanele studiate. Cauzele apariției lor diferă de de la un sex la altul. În timp ce la bărbați ele sunt direct legate de starea de foame, la femei sunt în general produse de sentimente negative, cum ar fi stresul sau plictiseala. Tot femeile sunt cele care asociază cel mai frecvent alimentația cu stări negative de vinovăție sau remușcare. De obicei acestea sunt consecința consumului unor alimente mult-dorite, dar considerate interzise, cum ar fi ciocolata.

Există și componente alimentare asociate tradițional anumitor efecte. Astfel, carbohidrații se consideră că induc somnul, în timp ce cafeina este stimulatoarea stării de veghe. Studiile realizate în acest sens arată totuși că aceste asocieri sunt în realitate aleatori, persoane diferite reacționând diferit la același aliment. De multe ori efectul unui aliment este determinat mai degrabă de ceea ce credem noi despre el, fiind în mare măsură un efect placebo.

 

Bărbații, dieta și sănătatea

 

În timp ce pentru femei două sunt problemele mai frecvent legate de alimentație, sarcina și osteoporoza, la bărbați numărul acestora se ridică la trei. Este vorba despre bolile cardiace, hipertensiunea arterială și bolile de prostată.

Bolile cardiace legate de afectarea vaselor coronare (vasele de sânge care asigură vascularizarea mușchiului cardiac) sunt pe primele locuri în statisticilemondiale privind morbiditatea și mortalitatea. În general, unul din trei bărbați din lume este afectat de această categorie de boli. Cel mai frecvent coronarele suferă din cauza fumatului, diabetului netratat sau tratat necorespunzător și supraalimentării sau alimentării defectuoase. Riscul acestor boli poate fi redus semnificativ printr-o dietă în care să se realizeze înlocuirea grăsimilor animale cu uleiuri vegetale, introducerea zilnică a cerealelor integrale, a peștelui gras oceanic, fruct elor și legumelor.

Afecțiunile prostatei sunt cunoscute în primul rând datorită cancerului de prostată, cea mai frecventă cauză de deces a bărbaților de peste 55 de ani. Se pare că sănătatea prostatei poate fi îmbunătățită prin creșterea consumului de roșii și soia. Un studiu realizat recent pe 48.000 de bărbați la Universitatea de Medicină Harvard arată că introducerea în dietă de cel puțin două ori pe săptămână a roșiilorreduce apariția cancerului de prostată cu 34%față de persoanele care nu consumă acest aliment. Se pare că efectul se datorează conținutului ridicat al acestor legume în betacaroten și licopen. De asemenea, un studiu comparativ a arătat că japonezii, mari consumatori ai produselor din soia (bogate în estrogeni), au mortalitatea prin cancer de prostată de patru ori mai mică decât a europenilor care mănâncă soia mult mai rar.

Hipertensiunea arterială este influențată în mod substanțial de tipul de alimentație, consumul de alcool și sare și hiperponderabilitatea fiind pe primul loc printre cauzele care duc la apariția bolii. S-a demonstrat că îmbunătățirea conținutului în potasiu a dietei zilnice cu 2-3 grame (component aflat în cantitate mare mai ales în banane și suc de roșii, dar și în alte fructe și legume) poate reduce riscul de deces prin hipertensiune arterialăcu până la 25%.

 

Dieta hiposodată

 

Consumul redus de sare poate fi foarte periculos la vârstnici. Profesorul Ingo Fusgen, de la Departamentul de Geriatrie al Universității Witten-Herdecke din Germania, a afirmat la ultimul Congres European de Geriatrie din Viena că hiponatremia, nivelul scăzut de sodiu din sânge datorat în principal consumului redus de sare și asociat oboselii, dificultăților de concentrare și echilibru, poate duce la vârstnici la confuzie și chiar comă în lipsa tratamentului. Rezultatele obținute de el și echipa lui arată că 10% din vârstnici au o formă subacutăa deficienței de sodiu care produce tulburări nervoase, halucinații, crampe musculare și incontinență. În general, 80% din vârstnici scad consumul de sare de teama hipertensiunii. Această practică poate fi periculoasă în special vara când sodiul este eliminat mai ales prin transpirație și trebuie de fapt înlocuit.

 

Vanilia și sănătatea

 

Se știe de peste 30 de ani că vanilia protejează organismul de o boală numită siclemie (anemie cu eritocite "în seceră") . Din păcate, vanilia consumată ca atare este modificată structural în tubul digestiv pierzând această proprietate.

Doctorul în medicină Tosho Asakura de la Spitalul pentru Copii din Philadelphia, SUA, a făcut recent cercetări pe cobai modificați genetic, cu un preparat chimic numit MX-1520. Acesta este o variantă chimică a vaniliei, un prodrog, care rezistă degradării digestive, iar în organism devine activă. Studiile realizate astfel au obținut prelungirea duratei vieții cobailor suferind de siclemie de până la patru ori.

 

Nutriție și imunologie

 

Sistemul imun ne apără de diverse boli, în special infecțioase. El poate fi influențat în bună măsură prin alimentație. Datorită complexității sale, este greu de stabilit conexiunile dintre ceea ce mâncăm și cum se modifică apărarea noastră imunologică. Totuși,cercetări realizate de curând în acest domeniu au arătat câteva astfel de relații.

Persoanele subalimentate prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire prin infecții. În această categorie intră și persoanele supuse unor diete de slăbire cu un număr de sub 1200 de calorii pe zi. La extremitatea opusă, obezitatea este asociată creșterii riscului de îmbolnăvire prin infecții și boli cardiovasculare. Dietele bogate în grăsimi scad eficacitatea sistemului imunitar și în lupta cutumorile maligne. Este vorba în special de grăsimile animale care ar trebui înlocuite ce cele din pește, nuci, soia și ulei de in .

Un rol benefic îl au asupra imunității organismului nostru și produsele din lapte, în special cele obținute prin fermentație, ca iaurtul și kefirul, mai ales în asociere cu bacterii probiotice. De asemenea, pentru persoanele vârstnice este utilă asocierea zilnică a preparatelor cu multivitamine și multiminerale.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 20

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: