Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Motorola

Cristian BANU

Motorola este una dintre cele mai cunoscute companii de comunicații din lume, iar rolul ei ca pionier în dezvoltarea acestei industrii este recunoscut de toată lumea. Totul a început în 1928, sub numele de Galvin Manufacturing Corporation, o companie ce producea adaptoare de curent, dispozitive ce permiteau aparatelor electrice care funcționau pe baterii să funcționeze la priză. De la walkie-talkie-ul de aproape trei kilograme la stațiile de emisie-recepție minuscule de astăzi, Motorola a fost unul dintre cei mai importanți furnizori de aparatură de comunicații pentru sectoarele critice precum poliție, salvare sau construcții. În anii '30-'40, Motorola a adus divertismentul în casele americanilor prin aparatele de radio și, apoi, TV. De asemenea, procesoarele Motorola au stat la baza dezvoltării companiei de calculatoare Apple care și-a păstrat astfel multă vreme supremația, dar și a altor echipamente care utilizează microcipuri. O dată cu primul DynaTAC în 1983, Motorola a participat la scrierea istoriei telefoniei mobile.De la Galvin Manufacturing la Motorola

 

Pe 25 septembrie 1928, frații Paul V. Galvin și Joseph E. Galvin înregistrează în Chicago, Illinois, compania Galvin Manufacturing, rezultată în urma achiziției unui producător de adaptoare de curent. Noua companie avea 5 angajați. Salariile din prima săptămână au însumat fabuloasa sumă de 65$, în vreme ce activele companiei erau de 565$ cash și 750$ în utilaje. Vânzările nete din primul an au însumat 63.000$, cu un profit de 6015$.

În 1930, compania atinge vânzări de aproape 300.000$. Este lansat un alt produs, radioul pentru automobile 5T71, care se vindea cu 110-130$ bucata. După acest produs, Paul V. Galvin vine cu ideea numelui companiei, Motorola.

În 1936, apare Motorola Police Cruiser, un receptor radio modificat pentru a capta o singură frecvență. Anul următor marchează intrarea companiei pe segmentul aparatelor casnice o dată cu lansarea liniei de fonografe și aparate casnice de radio.

În 1940, vânzările companiei ajung aproape de 10 milioane de dolari. Compania lansează Handie-Talkie SCR536, o stație de emisie-recepție care avea să fie foarte utilizată în cel de-al doilea război mondial

În 1941, Galvin Manufacturing lansează primul aparat radio comercial în două frecvențe, AM și FM. Tehnologia FM permitea o transmisiune mult mai bună a sunetului decât cea AM. Primul sistem FM este instalat în Pennsylvania.

În 1943, Daniel Noble, tehnologul-șef al companiei, realizează primul sistem de emisie-recepție FM, care cântărea peste 15 kilograme și avea o rază de acțiune de 20-30 km. Stația era destinată armatei SUA. Tot în acest an, se emit primele acțiuni ale companiei.

În 1947, Motorola lansează primul său televizor, modelul Golden View VT71. La un preț de 200$, are un succes nebun, fiind vândut în nu mai puțin de 100.000 de exemplare într-un an. Tot în acest an, compania Galvin Manufacturing devine Motorola Inc.

 

Era tranzistoarelor

 

Intuind potențialul deosebit al tranzistorilor, Motorola investește într-o unitate de cercetare în domeniul semiconductorilor, devenind în scurt tmp unul dintre cei mai mari producători.

În 1955, compania adoptă ca logo M-ul stilizat, "msigna". Printre primii semiconductori produși de companie este și tranzistorul cu germaniu, primul tranzistor de mare putere produs pe scară largă.

În 1956, Motorola lansează un serviciu de paging, care transmitea un semnal radio unei persoane. Pagerele încep să înlocuiască sistemele de anunțare în spitale și fabrici.

În 1958 se introduce primul aparat de radio complet tranzistorizat, Motrac, care, datorită consumului redus, putea fi utilizat în mașină fără a mai fi nevoie să pornești motorul.

În 1960, vânzările companiei se apropie de 300 de milioane de dolari. Tot în acest an apare televizorul Astronaut de 19 inch, cea mai mare diagonală a unui televizor de până atunci.

Motorola dezvoltă o metodă ieftină de a realiza piesele pentru alternatoare care astfel devin înlocuitoarele generatoarelor în industria auto.

În 1962, Motorola lansează "cărămida", cea mai ușoară stație de emisie-recepție a vremii, ce cântărea mai puțin de un kilogram.

În 1963, împreună cu National Video Corporation, Motorola dezvoltă primul tub cinescopic cu adevărat rectangular, care, în curând, avea să devină standard în industrie.

Spre finalul deceniului șapte, compania se extinde în străinătate, Australia, Canada, Franța, Hong-Kong, Israel, Italia, Japonia, Malaiezia, Mexic, Puerto Rico, Coreea de Sud, Taiwan, Marea Britanie și Germania Federală.

În 1969, primele cuvinte ale lui Neil Armstrong sunt aduse pe Pământ de un transponder Motorola. Acesta trimitea bidirecțional imagini audio, video, semnale de telemetrie și ghidaj.

În deceniul opt, vânzările companiei se apropie de un miliard de dolari. Motorola continuă colaborarea cu NASA, oferind un emițător radio care este instalat pe modulul lunar. Receptorul este de 100 de ori mai sensibil decât un radio portabil, deși cântărește numai 680 de grame.

 

Telefonia celulară

 

În 1973, Motorola demonstrează funcționarea primului telefon celular bazat pe unde radio, DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage).

În 1974, lansează microprocesorul pe 8 biți MC6800, utilizat în industria computerelor, în industria auto și a consolelor de jocuri video. Conținea 4000 de tranzistori.

În 1978 Motorola introduce primele sisteme și echipamente radio controlate de computer, care utilizează tehnologia numită trunking. Aceasta permitea operatorilor radio să gestioneze mai eficient frecvențele radio cele mai aglomerate.

În anii '80, Motorola dezvoltă primele computere de bord pentru industria auto, care permiteau controlarea consumului de combustibil și a emisiilor de gaze. Industria auto devine cea mai importantă piață pentru microprocesoarele companiei.

În 1983 compania lansează comercial sistemul DynaTac. Primul telefon celular primește aprobarea de comercializare de la US Federal Communications Commission și devine accesibil publicului larg începând cu 1984. Tot în acest an, Motorola lansează MC68020, primul microprocesor de 32 de biți adevărat, care conținea nu mai puțin de 200.000 de tranzistori.

În 1986, Motorola lansează pagerul numeric Bravo, cel mai bine vândut pager din lume.

În 1989, apare MicroTAC, cel mai mic celular din lume la acea dată.

În anii '90, vânzările companiei au trecut de 10 miliarde de dolari. În 1994, Motorola lansează primul sistem radio digital care integrează pagingul, servicii de voce și telefonie fără fir într-o singură rețea radio și cu ajutorul unui singur aparat.

În 1996 este lansat StarTAC care și el în acel moment este cel mai mic telefon celular de pe piață. Tot în acest an este lansat PageWriter, primul pager care permitea utilizatorilor să răspundă la mesajele primite, să acceseze conturile de e-mail sau să transmită faxuri.

În 2000, compania se apropie de o cifră de afaceri de 40 de miliarde de dolari. În 2001 se lansează v60, primul telefon utilizabil în toate cele 3 standarde de telefonie mobilă: GSM, TDMA și CDMA.

În 2003, compania celebrează 75 de ani de inovații continue în domeniul comunicațiilor, fiind astăzi o companie globală. În același an s-au celebrat 20 de ani de telefonie mobilă, posibilă, în mare parte, și datorită celor de la Motorola.

Publicat în : Mari corporatii  de la numărul 20

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: