Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Pentru a putea câștiga alegerile, Alianța D.A. trebuie să-și arate forța

Arthur SUCIU

Vremea în care Partidul Social-Democrat (PSD) conducea detașat în sondajele de opinie a apus. Partidul de guvernământ a revenit pe primul loc, după căderea înregistrată în urma alegerilor locale, dar diferența, de câteva procente, față de Alianța D.A. PNL-PD îl menține în corzi până la alegeri. Bătălia va fi cu atât mai strânsă, cu cât, spre deosebire de PSD, Alianța nu a consumat până acum prea multe "gloanțe" electorale.Retragerea strategică a Alianței

 

Analiștii se așteptau la o adevărată ofensivă politică și mediatică a Alianței D.A., o continuare firească a trendului ascendent format la alegerile locale. După o perioadă de incertitudini și eforturi de repoziționare, această estimare nu s-a confirmat. Din motive preponderent strategice, Alianța a refuzat să preia avangarda campaniei electorale; mai mult decât atât, s-a decuplat de la ritmul de atacuri și contraatacuri impus de PSD. Această atitudine de retragere strategică a lăsat impresia că PNL și PD au eșuat în proiectul de repoziționare.

Deși nu se mai poate vorbi după locale despre un PSD cvasidominant și o Alianță insuficient reprezentată politic, atât PSD, cât și Alianța au păstrat o anumită inerție de autopercepție. Modul în care partidul de guvernământ a reușit să răstoarne balanța alegerilor pentru consiliile județene, apoi realizarea alianței cu PUR și continuarea protocolului cu UDMR, intensificarea campaniei electorale prin introducerea, de către PSD, a unei linii directe de campanie negativă au stopat avântul Alianței. În noile condiții, PNL și PD se comportă aproximativ ca în perioada de dinaintea alegerilor locale. Deci ofensiva politică nu a mai avut loc.

În paralel, cu toate eforturile de schimbare a imaginii, PSD se confruntă cu un blocaj de creștere. Sondajele de opinie realizate de CURS au evidențiat faptul că anunțarea candidaturii la Președinție a lui Adrian Năstase nu a mărit cota electorală a acestuia și cu atât mai puțin a partidului său. Dimpotrivă, după schimbarea conducerii partidului și organizarea Congresului Extraordinar, liderul PSD a scăzut trei procente în sondaje. Dacă PSD face eforturi imense pentru a rămâne pe primul loc, Alianța, fără a se osteni prea mult, suflă în ceafa PSD. Partidul de guvernământ a frânat Alianța, deocamdată; dar ce se va întâmpla când PNL și PD vor reuși să tureze motoarele?

 

Condițiile de constituire a A.D.A.

 

Alianța D.A. PNL-PD s-a constituit în contextul politic rezultat după alegerile din 2000. Acest context avea două coordonate majore: partidul de guvernământ a ajuns supradimensionat, iar PRM, partidul "nedemocratic", a devenit al doilea partid ca reprezentare parlamentară. Pe de o parte, spectrul politic fusese dezechilibrat de succesul neașteptat al lui Corneliu Vadim Tudor; pe de altă parte, partidul de guvernământ a manifestat o prea mare autoritate în timpul guvernării. Tendința firească a celor două partide din opoziția democratică, în această situație, a fost aceea de a se alia. Baza alianței este deci determinată de constrângerile politice.

Ar fi sugestiv de comparat contextele în care au acționat actuala Alianță D.A. și fosta CDR. În 1996, când CDR a câștigat alegerile, PRM se afla la putere, alături de PDSR (actualul PSD). Acum, PRM se află în opoziție și este într-un proces de democratizare a imaginii. În același an, PDSR era un partid care izolase România pe plan internațional. Astăzi, PSD este membru al Internaționalei Socialiste și sub actuala guvernare România a intrat în NATO. Dacă CDR era o alianță democrată, din care făceau parte formațiuni de toate orientările politice, fie parlamentare, fie neparlamentare, Alianța D.A. se definește în principal din punct de vedere moral ("Dreptate și Adevăr") și din ea fac parte doar două formațiuni, PNL și PD, ambele parlamentare. Așa cum PDSR de ieri nu mai este PSD de azi, nici Alianța D.A. nu este fosta CDR.

 

Ofensiva pe termen scurt

 

Este foarte clar că, în ciuda alianței cu PUR, PSD nu poate crește în sondaje mai mult de două-trei procente. Chiar dacă în prezent conflictele interne din PSD nu se manifestă cu prea mare intensitate, ele există totuși și reprezintă o frână nevăzută pentru partidul de guvernământ. Capacitatea PSD de persuadare a electoratului a scăzut. Suflul partidului de guvernământ este în prezent menținut artificial de la dozele de oxigen ale propagandei. În același timp, Alianța are un potențial de creștere pe care nu-l fructifică sau nu-l poate fructifica, fie din cauza forței cu care se apără PSD, fie din cauza problemelor interne din cadrul Alianței. Într-un anumit sens, blocada mediatică a PSD nu a fost spartă, iar PNL și PD trebuie să găsească o soluție la această problemă. Una dintre aceste soluții ar putea fi o puternică ofensivă pe termen scurt, în campania electorală, fructificând la maximum degringolada mass-media din această perioadă. O astfel de strategie a fost foarte utilă în campania pentru alegerile locale din București, atunci când candidații Alianței au reușit să crească în numai două săptămâni câteva zeci de procente.

Pregătirea pentru preluarea puterii

O ofensivă electorală a Alianței D.A., în măsură să răstoarne rezultatul alegerilor în favoarea sa, este posibilă dacă, pentru prima dată, Alianța va reuși să exprime ceva din imaginea forței sale. Liderii PNL și PD trebuie să exprime o interpretare proprie și convingătoare a realităților din România. Prin retragerea strategică, Alianța a reușit să marcheze elocvent faptul că s-a rupt de modul de interpretare al PSD. Dar aceasta este deocamdată doar o definiție negativă. Alianța trebuie să ofere electoratului propria grilă de interpretare, ceea ce se traduce printr-un proiect și o viziune noi. Alianța trebuie să arate că retragerea în fața PSD s-a datorat tocmai unei diferențieri de viziune și nu reprezintă o dovadă a slăbiciunii sale într-un moment în care Alianța nu mai este percepută ca slabă. În noul context politic, mesajul moral, care este baza de constituire a Alianței PNL-PD, nu mai este suficient, iar A.D.A. trebuie să insufle electoratului încredere că poate guverna România. Mai mult decât oricând până acum, Alianța trebuie să fie percepută ca formațiune de guvernământ. Nu atât programul de guvernare este important sau liderii capabili să-l implementeze, cât sentimentul că Alianța poate să guverneze.

 

Corolar la viitoarele alegeri

 

Cel mai probabil, viitoarele alegeri se vor juca pe sticla televizorului, în confruntările directe dintre Adrian Năstase și Traian Băsescu. Rocada făcută pentru alegerile prezidențiale va da un plus de combativitate Alianței. Având în vedere că atuul Alianței a fostpână în prezent componenta sa morală, este de așteptat ca Traian Băsescu, în calitate de exponent al valorilor Alianței, să se bucure de un spor de credibilitate. Aptitudinea pentru discursul moral reprezintă principala slăbiciune a candidatului PSD atât în fața electoratului, cât și ca model de reprezentare pentru moștenitorul lui Ion Iliescu ("sărac și cinstit"). Dacă pentru Alianță, în ansamblu, este esențială transmiterea imaginii forței, pentru candidatul la prezidențiale discursul moral va fi determinant.

Publicat în : Politica interna  de la numărul 20

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: