Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

"Foaia de Parcurs": ultima soluție pentru Orientul Mijlociu

Roxana IONICI

Continuare din numărul precedentPe 15 septembrie, evreii din Israel și cei din diaspora au trecut în anul 5765, potrivit calendarului ebraic. Rosh Hashana este ziua când se aniversează crearea Omului, a lui Adam, sau Geneza. Sărbătoarea ține două zile. De Rosh Hashana, liderul Autorității Palestiniene, Yasser Arafat, a urat "La mulți ani!" Israelului. Într-un mesaj adresat președintelui israelian, Moshe Katsav, liderul palestinian a adresat felicitarea în numele său și al poporului palestinian. "Oamenii curajoși trebuie să-și unească eforturile pentru a instaura pacea între cele două popoare", a spus Arafat. El a adăugat că "ura, omorurile, blocadele, ocupația (teritoriilor palestiniene, n.a.), colonizarea și bariera (gardul de securitate construit de Israel în Cisiordania, n.a.) nu pot contribui la o pace justă".

Cu ocazia Anului Nou, pe de altă parte, armata israeliană a accentuat blocarea teritoriilor palestiniene, ca urmare a informațiilor obținute de serviciile de securitate internă, potrivit cărora mișcările extremiste palestiniene ar planifica noi atacuri antiisraeliene. În ceea ce privește gardul de securitate, anterior, autoritățile israeliene au decis continuarea construcției într-o zonă din Cisiordania, care nu fusese avută în vedere până acum. Atacurile sângeroase de la sfârșitul lunii august din orașul Beersheva, când două autobuze au explodat ucigând 16 oameni, au determinat Ierusalimul să recurgă la această măsură. Lucrările la noua secțiune a gardului au început din sudul Hebronului, unul din cele mai importante orașe ale Cisiordaniei, din cauza valului de violențe declanșat recent.

Decizia privind noua secțiune a gardului de securitate a fost luată cu puțin timp înaintea vizitei oficiale în teritoriile palestiniene a ministrului de externe egiptean, Ahmed Aboul Gheit, și a șefului serviciilor secrete de la Cairo, Omar Suleiman, care s-au întâlnit cu oficiali palestinieni pentru a discuta despre măsurile de securitate care trebuie luate după retragerea Israelului din Fâșia Gaza. Autoritățile israeliene refuză însă să negocieze cu palestinienii, iar Egiptul dorește să joace rolul de mediator, oferindu-și sprijinul în probleme de securitate. În ciuda protestelor internaționale, Israelul a terminat de construit o treime din partea de nord a așa-numitului "gard de securitate", motivând că acesta va bloca eventualele atacuri teroriste ale militanților palestinieni. De cealaltă parte, Autoritatea Palestiniană acuză Israelul că a anexat mii de hectare de pământ prin construirea acestui gard, sfidând orice lege sau verdict internațional.

Deși pe 9 iulie Curtea Internațională de Justiție de la Haga a calificat construirea gardului drept un act ilegal, printr-o sentință fără caracter coercitiv, autoritățile israeliene au decis continuarea construirii gardului de securitate, operând unele modificări ale traseului acestuia, pentru a-l aduce mai aproape de Linia Verde - frontiera simbolică trasată de comunitatea internațională între Israel și teritoriile palestiniene.

Însă evenimentele tragice din orașul Beersheva "au dat un imbold" autorităților israeliene de a continua construirea gardului, asigurând comunitatea internațională că traseul acestuia va respecta Linia Verde, preconizând că în câteva luni noua secțiune va fi finalizată. Pe de altă parte, Saeb Erekat, membru important al cabinetului palestinian, a condamnat ultima decizie de construire a gardului, motivând că această acțiune distruge în totalitate Foaia de Parcurs, planul de pace elaborat de Cvartetul pentru Orientul Mijlociu, din care fac parte ONU, UE, Rusia și Statele Unite, și care prevede, printre altele, înființarea unui stat palestinian independent până în 2005.

În timp ce Statele Unite susțin Foaia de Parcurs, Israelul consideră că are aprobarea tacită a Washingtonului de a continua și construirea de locuințe în Cisiordania. Surse ale diplomației americane au declarat că Statele Unite sunt fidele planului de pace, însă anunțul Israelului lansat în luna august cu privire la construirea a 1000 de locuințe în coloniile de lângă Ierusalim nu a provocat nici o reacție la Washington. "Putem continua construirea complexului de locuințe în Cisiordania și, atâta timp cât acest lucru se va desfășura «în liniște», Statele Unite nu vor avea nimic de obiectat", a declarat recent premierul Ariel Sharon cotidianului "Jerusalem Post", ca răspuns la întrebarea privind o eventuală înțelegere tacită Israel-SUA, în legătură cu această problemă. Construirea de noi colonii evreiești sau extinderea celor existente rămâne un subiect delicat între Israel, SUA și Autoritatea Palestiniană atâta timp cât planul de pace al Cvartetului urmărește crearea unui stat independent palestinian. Deocamdată, Foaia de Parcurs, lansată în vara anului trecut de președintele George W. Bush, a rămas literă moartă, deoarece nici Israelul și nici palestinienii nu au respectat înțelegerile inițiale, în primul rând oprirea construirii de noi colonii și demontarea implantărilor neautorizate de către Israel, iar Autoritatea Palestiniană nu a reușit să pună capăt violențelor antiisraeliene.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 20

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: