Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Șoc și groază - propaganda terorii

Dragoº TÃBÃRAN

Războiul de gherilă din Irak demonstrează că oroarea poate atinge cote incredibile, iar mintea umană născocește cele mai brutale și mai sălbatice modalități de crimă. Zilnic, pe site-urile islamiste sunt difuzate mesaje prin care diverse organizații, mai mult sau mai puțin cunoscute, anunță capturarea unor civili care lucrează în Irak, fie ei șoferi turci, bucătari nepalezi, ziariști francezi sau oricine altcineva. De multe ori, după câteva zile apar noi imagini cu trupurile celor asasinați sau, și mai dramatic, cu imaginile explicite ale decapitării ostaticilor. Sunt imagini pe care nici o televiziune din lume nu le va difuza vreodată. Dacă publicul ar vedea aceste imagini, rezultatul ar fi într-adevăr cel urmărit de teroriști: șocul și groaza.Abu Musab Al Zarqawi

 

De obicei, înregistrările video sunt similare: un bărbat legat la ochi și îmbrăcat într-o salopetă portocalie, care amintește de hainele în care sunt îmbrăcați prizonierii de la Guantanamo, stă în genunchi în fața unui grup de bărbați mascați. Unul dintre teroriști citește un mesaj, apoi pune mâna pe un cuțit și îi secționează gâtul prizonierului. Capul acestuia, desprins de trup, este arătat apoi camerei video în strigătele de "Allah Akbar!" ale grupului.

De cele mai multe ori vocea teroristului care citește mesajul a fost identificată ca fiind a iordanianului Abu Musab al Zarqawi, liderul grupării Al Tawhid wal Jihad, una dintre cele mai active și feroce organizații de gherilă care acționează în acest moment în Irak. Al Zarqawi și gruparea sa, despre care experții în terorism cred că este alcătuită din circa 1500 de militanți din diverse țări arabe, acționează în special în așa-numitul "triunghi sunnit" care are ca centru orașul Falluja, epicentrul revoltei antiamericane. Al Zarqawi este chiar mai dinamic: surse din serviciile de informații afirmă că el se deplasează între Iran și Siria, pe un arc de cerc care traversează Irakul sunnit, organizează atentate, comandă și coordonează atacuri împotriva forțelor coaliției internaționale, comandă răpiri și conduce asasinatele brutale ale căror imagini sunt difuzate apoi pe Internet.

Tot Al Zarqawi este una dintre cele mai importante piese ale mecanismului de finanțare a insurgenților. În iunie s-ar fi întâlnit în regiunea Bagdadului cu Izzat Ibrahim al Douri, fosta mâna dreaptă a președintelui Saddam Hussein și omul care gestionează fondurile secrete ale fostului dictator. Izzat Ibrahim al Douri a livrat insurgenților din Falluja o mare cantitate de armament. Despre Al Zarqawi se spune că se deplasează frecvent și în Iran unde beneficiază de protecție. Dar, dacă despre implicarea Iranului există puține informații publice, este cunoscută colaborarea dintre teroristul iordanian și gruparea Ansar al Islam care are o infrastructură serioasă în nordul Irakului.

Acțiunile teroristului iordanian par coordonate cu scopurile pe care și le-a stabilit Al Qaeda în regiune. Primele ținte sunt străinii din Irak, în special americanii și evreii. A doua țintă vizează crearea unui conflict artificial între creștini și musulmani. Atât Al Zarqawi, cât și liderii Al Qaeda, Osama bin Laden și Mohamed al Zawihiri, vorbesc despre "lupta dreptcredincioșilor împotriva infidelilor, evreii și cruciații creștini". Al Zarqawi a stat și în spatele atentatelor cu bombă împotriva bisericilor creștine din Irak, primele acțiuni de acest gen împotriva lăcașurilor de cult creștine, protejate și în perioada lui Saddam Hussein.

Ultima acțiune a teroristului iordanian, pe capul căruia Statele Unite au pus o recompensă de 25 de milioane de dolari - egală cu cea oferită pentru capturarea sau uciderea lui Osama bin Laden -, vizează eliberarea a cinci femei irakiene aflate în custodia armatei americane. Două dintre ele au o importanță deosebită deoarece au participat la programele irakiene de dezvoltare a armelor chimice și bacteriologice. Dr. Rihab Taha a fost poreclită "Dr. Virus", iar Huda Salih Mahdi Ammash a condus programul de dezvoltare a sporilor de antrax și a făcut parte chiar din Consiliul de Comandă al Partidului Baas. Ele au fost predate americanilor, împreună cu soțul dr. Taha - generalul Amir Muhamed Rashed, directorul programului de dezvoltare a rachetelor balistice irakiene - de către autoritățile siriene. Potrivit publicației electronice israeliene DEBKAfile, care citează de obicei surse bine informate ale serviciilor de informații, Al Zarqawi a avut contacte anterioare cu cele două femei și există posibilitatea ca el să fi beneficiat de susținerea lor în dezvoltarea unor capacități chimice și bacteriologice la Biyara, în fieful organizației Ansar al Islam.

 

Mass-media și propaganda terorii

 

Al Zarqawi nu s-a hazardat să ceară eliberarea lui Saddam Hussein sau a altor lideri Baas știind că astfel de solicitări ar fi respinse de guvernul american, dar și de opinia publică din Statele Unite. Cerând eliberarea celor cinci femei, teroristul speră să dea prima lovitură propagandistică a organizației sale. Există posibilitatea ca el să încerce utilizarea celor două femei oameni de știință sau să evite ca una dintre ele să furnizeze informații despre presupusul arsenal secret irakian.

Indiferent de obiectivele urmărite, Al Zarqawi evită orice posibilitate ca acțiunile sale să fie puse în legătură cu scopuri financiare. Gruparea Al Tawhid wal Jihad a difuzat un comunicat prin care dezminte zvonurile privind predarea a doi ziariști francezi în schimbul unei sume de bani. Iordanianul este foarte atent la "puritatea" mesajelor și acțiunilor sale.

Este foarte interesant că Al Zarqawi demonstrează că, dincolo de a fi un eficient organizator de atentate și un sângeros criminal care nu evită să-și ucidă singur victimele în cele mai barbare moduri, este și un bun specialist în propagandă. Al Zarqawi folosește în general mesaje video înregistrate pe care le difuzează pe site-uri islamiste de pe Internet, preluate apoi de televiziunea Al Jazeera, sau direct prin intermediul televiziunilor arabe. Dacă la început înregistrările erau proaste, iar sunetul lipsea, ultimele secvențe demonstrează grija pentru detalii, pentru acuratețe și folosirea mesajului combinat audio-video. Tocmai combinația de informații audio-video face din televiziune și din mijloacele de propagandă audio-vizuale (înregistrări pe bandă video, clipuri electronice, secvențe animate) cele mai eficiente instrumente. Acestea constituie cel mai bun suport pentru transmiterea mesajelor persuasive. Secvența decapitării americanului Eugene Armstrong este, din acest punct de vedere, cea mai dramatică dovadă.

În august 2004, Al Zarqawi a difuzat în Irak și Kuweit mii de CD-ROM-uri cu mesaje propagandistice. Erau identificate ținte principale - cel mai important obiectiv era chiar noul prim-ministru irakian Iyad Allawi -, dar erau dezvăluite și culisele pregătirii și executării atentatelor. Materialul, cu o durată de 45 de minute, era destinat recrutării unor noi teroriști.

Discursul iordanianului este deosebit de interesant prin simbolurile pe care le folosește. El încearcă să construiască o identitate între atentatele moderne și "raidurile" adepților Profetului din secolul al VII-lea. Mai mult, accentuează importanța acțiunilor sinucigașe, a martiriului, iar pregătirile înaintea atentatelor urmează modelul ritualurilor prenupțiale. Tehnica amintește de modul în care una dintre cele mai eficiente organizații teroriste islamiste din Evul Mediu, secta hassisimilor, își "condiționa" atentatorii sinucigași. Adepților Bătrânului de pe Munte li se ofereau droguri - hașiș - și li se promitea fericirea veșnică în ceruri alături de femei frumoase. La fel, adepții lui Zarqawi traversează ritualul "bocetului pentru ochii căprui", ritual care îl pregătește pe candidatul martir pentru trecerea din lumea terestră în ceruri, unde i se promite că îl așteaptă 72 de fecioare.

Este dramatic faptul că înregistrările grupării Al Tawhid wal Jihad găsesc o largă audiență în Irak, iar înregistrările se vând în bazar și creează chiar o adevărată cultură underground. Războiul emoțiilor este în acest moment una dintre componentele cele mai violente ale războiului de gherilă din Irak. Rămâne de văzut dacă Occidentul este pregătit să câștige războiul propagandei în fața unui inamic care face apel la cele mai violente simboluri: violența, fervoarea mistică, sexul.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 20

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: