Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Reîmproprietărirea americanilor

Raluca ȘTIREANU

Între 30 august și 2 septembrie a avut loc Convenția Națională a Partidului Republican din Statele Unite, care a confirmat candidatura lui George W. Bush la președinție. La eveniment au participat aproximativ 5000 de delegați și invitați, iar printre vorbitori s-au remarcat reprezentantul Partidului Democrat, senatorul Zell Miller, al cărui discurs a fost surprinzător de vehement la adresa propriei formațiuni politice, și câte un reprezentant al comunității afro-americane, respectiv cubanezo-americane ale căror discursuri au întărit temele-cheie ale discursului lui Bush - anume "solidaritate între oameni" și "America - țară a tuturor posibilităților".Bush a spus ceea ce trebuia să spună

 

Discursul președintelui în exercițiu, candidat totodată la un nou mandat, a fost, desigur, punctul central al Convenției. Aceasta cu atât mai mult cu cât contracandidatul său, democratul John Kerry, a accentuat mult problemele și măsurile referitoare la politica internă; or, Bush este și contestat, și admirat pentru politica sa externă, "războiul împotriva terorismului", așadar, exista o anume așteptare din partea suporterilor săi și a observatorilor independenți ca acesta să ofere, la rândul său, soluții și la, sau mai ales la chestiunile interne.

Presa americană a comentat faptul că Bush avea trei obiective de atins prin discursul său de acceptare a candidaturii și că în mod profesionist le-a atins pe toate trei. În primul rând trebuia să readucă în prim-plan chestiunea terorismului ca principală problemă a națiunii și să argumenteze că John Kerry nu are calitățile necesare și strategiile potrivite să apere țara- de acest pericol încă foarte prezent. În al doilea rând, trebuia să ofere explicații succinte și să facă oferte clare în privința politicii sale economice și a războiului din Irak. Iar în al treilea rând, trebuia să convingă electoratul că are o nouă agendă, mult mai diversă decât "războiul împotriva terorismului" și mult mai adecvată problemelor de politică internă ale Statelor Unite.

Astfel, discursul de aproximativ o oră al lui George W. Bush a fost unul foarte cuprinzător, prezentând argumente pentru deciziile luate în cursul primului mandat și oferind 15 inițiative de politică internă pentru un posibil al doilea mandat. Aceste inițiative acopereau un spectru larg de teme și chestiuni, însă nici una dintre ele nu a fost explicată în detaliu, iar mecanismele pentru susținerea lor financiară au fost ignorate cu desăvârșire, acestea fiind principalele slăbiciuni ale discursului în ansamblu.

 

Cuvântul-cheie: proprietatea

 

Bush a pornit și a insistat asupra proprietății (ownership) ca valoare supremă în societatea americană a viitorului pe care el intenționează să o promoveze. Acest termen a fost folosit într-un sens larg, foarte cuprinzător, referindu-se atât la proprietățile concrete (o casă, o mașină), cât și la posibilitatea de a deține controlul asupra profesiei, carierei, sistemelor de asigurări sociale etc. Bush a afirmat că viitorul înseamnă o societate care să ofere "mai multe oportunități, mai multă libertate, mai mult control asupra propriei vieți" și a continuat arătând că, în viziunea sa, "proprietatea înseamnă siguranță, demnitate și independență".

Pentru a implementa această politică de promovare a proprietății, Bush s-a concentrat asupra sistemului de taxe care, în viziunea sa, ar trebui să fie modificat substanțial. În primul rând el a propus scutiri de taxe pentru economiile destinate achiziționării unei locuințe sau sau cheltuielilor destinate unor sisteme private de asigurări de sănătate. Tot în privința sistemelor de asigurări sociale, Bush a promovat câteva idei inovatoare pentru societatea americană, cum ar fi privatizarea parțială a sistemului federal de pensii sau încurajarea firmelor mici să ofere scheme de asigurări de sănătate pentru angajații lor și încurajarea populației să deschidă conturi personale în care să facă economii pentru pensie. Un alt subiect de mare interes pentru o viitoare administrație Bush va fi creșterea finanțărilor pentru programele de pregătire profesională și restrângerea numărului de procese la locul de muncă. Candidatul republican a afirmat că "guvernul trebuie să fie de partea familiilor care muncesc", în contextul în care, în America, a crescut procentul famiilor în care ambii părinți au serviciu și cel al famiilor cu un singur părinte.

În privința politicii externe, mai ales a implicării militare în Afganistan și Irak, președintele Bush a oferit mai mult explicații decât planuri de viitor. El a pus aceste intervenții într-un larg context istoric și internațional. A insistat asupra coaliției alături de care Statele Unite luptă, a enumerat binefacerile pe care aceste intervenții militare le-au adus locuitorilor din Irak și Afganistan, a subliniat că America a contribuit de fapt la un proces de eliberare și democratizare a întregului Orient Mijlociu, aceste acțiuni având de fapt o însemnătate istorică.

 

Dez-ideologizarea alegerilor

 

Agenda pe care președintele Bush a prezentat-o este la fel de atipică pentru un republican pe cât de atipică este cea a lui Kerry pentru un democrat. În timp ce primul s-a axat pe ideea unei Americi pentru toți, în care toți cetățenii să aibă șanse de a se bucura de privilegiile unei societăți a viitorului, cel de-al doilea a construit un program pentru "două Americi", una a celor foarte bogați și una a restului populației. Electoratul ambilor candidați a fost într-o oarecare măsură bulversat de aceste devieri de la ideologiile tradiționale, însă această căutare a unor soluții pragmatice pentru probleme economice și sociale nu poate fi decât de folos cetățenilor.

Această dez-ideologizare a agendelor electorale și accentul pus pe problemele interne ale societății americane au avut loc pe fondul unei anumite nemulțumiri a electoratului, relevate de sondaje, referitoare la înrăutățirea situației economice. Însă, la mijlocul lunii august, înainte de Convenția Republicană, un alt sondaj realizat de Consiliul pentru Relații Externe (www.cfr.org) arăta că americanii sunt din nou mai interesați de problema terorismului decât de problemele economice, chiar dacă manifestă în continuare nemulțumire față de războiul din Irak. Aceste schimbări de priorități pot fi cauzate și de schimbări pe plan extern, cum ar fi seria de atacuri teroriste în întreaga lume din această vară. De aceea în America este posibil ca rezultatul alegerilor să fie influențat de acești factori externi, după modelul Spaniei din această primăvară, unde guvernul care avea toate șansele de a recâștiga scrutinul a pierdut pe fondul atentatelor de la Madrid. Indiferent pe cine va favoriza această influență externă, este de reținut faptul că va fi pentru prima dată în istoria Statelor Unite când contextul internațional va avea un astfel de impact și pentru prima dată de la războiul din Vietnam când implicarea în operațiuni militare va face jocul la urne.

Publicat în : Idei contemporane  de la numărul 20

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: