Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Tratamente noi în boala Alzheimer

Marina HERGHELEGIU

Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă a creierului. Ea atacă lent, dar sigur toate celulele nervoase ale cortexului cerebral și câteva structuri nervoase învecinate, ducând la tulburări de afectivitate, memorie, recunoaștere și incoordonare motorie. În final, boala producepierderea totală a memoriei și funcțiilor mentale.Activatorii PKC

 

Conform celor mai recente studii realizate pe animale de laborator, se pare că activatorii de proteinkinază C (PKC) ar fi medicamente eficiente în tratamentul simptomelor și cauzelor bolii Alzheimer. Medicamentele actuale utilizate în această boală acționează doar asupra simptomelor.

PKC este o enzimă care are rol important atât în pierderea memoriei din afecțiunea amintită, cât și în sinteza beta-amiloidului, principala proteină care determină manifestărilebolii.

Există doi activatori PKC: benzolactan și bryostatin. Ei au fost utilizați de echipa de cercetători de laAlkan pe culturi de celule și pe cobai cărora li s-a indus boala în mod controlat. S-a observat că în culturile de celule medicamentele pot induce modificări chimice cu efecte benefice. La cobai se obține astfel reducerea sintezei de proteine cerebrale ajutând la prevenirea aparițieimorții premature și producând îmbunătățiri comportamentale.

Este interesant de știut că bryostatinul este utilizat în mod obișnuit ca agent anticancerigen la oameni. El are o toxicitate relativ redusă și, fiind deja utilizat in tratamentele umane, este cel mai bun candidat pentru a deveni primul medicament patogen anti-Alzheimer.

 

Boala Alzheimer

 

Boala Alzheimer reprezintă a patra cauză de deces la adulți. Aproape opt milioane de persoane suferă în prezent de această afecțiune și se estimează că până în 2025 se va ajunge la 22 de milioane de persoane bolnave, cam cât populația țării noastre. Numărul de persoane de peste 65 de ani care prezintă boala se dublează la fiecare cinci ani, iar la circa 85 de ani aproximativ jumătate din persoane sunt afectate. Femeile se îmbolnăvesc cel mai frecvent. Unul dintre factorii de risc importanți este prezența bolii în istoricul familiei. Caucazienii (populația albă) sunt mai puțin afectați decât afro-asiaticii.

Există studii care arată asocierea bolii Alzheimer cu diferiți factori de risc. Printre aceștia se umără hipertensiunea arterială, sindromul Down (atît cei care prezintă boala și depășesc vârsta de 40 de ani, cât și mamele de peste 35 ani cu nașterea unui copil bolnav), nivelul scăzut de estrogeni (menopauza la femei), infecțiile cu Herpes virus simplex sau Chlamydia pneumoniae (bacterie cu rol în producerea infecțiilor respiratorii), unele metale (în special cuprul și zincul în exces), câmpurile electromagnetice puternice, malnutriția , unele deficiențe vitaminice (vitaminele B6, B12, folatul), deficitul de homocisteină, depresia, nivelul educațional scăzut, situațiile economice precare.

Prevenția bolii Alzheimer

Nu se cunoaște încă o metodă sigură de prevenție. Se pare însăcă unele mijloace de realizare a profilaxieireduc în mod evident riscul. Astfel, terapia de înlocuire hormonală poate preveni declinul mental după menopauză. Studiile realizate în acest sens sunt numeroase, iar rezultatele sunt contradictorii atât în cazulînlocuirii estrogenilor și progesteronului după menopauză la femei, cât și a testosteronului asociat estrogenilor sau dehidroepiandrosteronului (hormonul masculin al cărui nivel scade cu vârsta) la femeile în vârstă.

Efecte benefice a avut și administrarea de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene tip Ibuprofen, Indometacin, Aspirină etc., mai ales cele COX2 selective (tip Vioxx, Celebrex, Movalis), studiile fiind încă în desfășurare.

Rezultate bune în profilaxia boliis-au realizat și cu substanțe care scad nivelul sanguin al colesterolului, tip statine (lovastatin, provastatin).

Dieta are un loc foarte important în determinarea ritmului de îmbătrânire a creierului. Scăderea conținutului caloricare efect benefic asupra funcționării creierului la pacienții care nu au boala, în timp ce la pacienții cu boală Alzheimer scăderea în greutate este un indicator sigur pentru declinul funcțiilor cerebrale. Reducerea conținutului în grăsimi până la 30% din componența calorică, în special scăderea acizilor grași saturați și colesterolului, ca și creșterea conținutului alimentar în acizi grași tip omega-3, care se găsesc în peștele oceanic gras, scad riscul apariției bolii. Fructele și vegetalele de culoare închisăcum ar fi coacăzele negre, căpșunile și mai ales afinele au redus mult frecvența apariției bolii. De asemenea un efect bun l-au avut vitaminele din complexul B (vitaminele B6, B12, niacina) și acidul folic, ca și substanțele antioxidante. Exercițiile fizice sunt benefice pentru organismul bolnavilor cu boală Alzheimer sau cu risc ridicat de apariție a bolii.

 

Vaccin anti-Alzheimer

 

De câțiva ani se testează un vaccin anti-Alzheimer care să facă parte din profilaxia și tratamentul bolii.

Acest vaccin cuprinde anticorpi care au rolul de a dizolva plăcile de beta-amiloid, principala substanță considerată răspunzătoare de distrucția cortexului cerebral în cadrul demenței Alzheimer. Vaccinările experimentale realizate până acum au arătat ca vaccinul este sigur și eficient injectat la animalele de laborator, dar că la oameni, prin creșterea cu 5% a gradului de inflamație a creierului produsă de boală, poate precipita moartea precoce a pacienților.

Numele produsului experimentat este AN-1792. Organismele care au primit vaccinul au dezvoltat un nivel ridicat de anticorpi, ceea ce confirmă potențialul imunologic al produsului. Nu s-au observat îmbunătățiri ale memoriei sau a altor funcții cognitive, dar cercetările continuă.. Dacă boala nu va putea fi influențată, deși plăcile de amiloid sunt distruse, se va lămuri o altă dispută vizavi de patogenia bolii.

Injectările realizatecobailor de vârste mici au arătat că vaccinul îi protejează pe aceștia de apariția bolii.

Deși testarea pe oameni a fost oprită din cauza riscului pe care îl presupune, persoanele deja supuse vaccinării continuă să fie supravegheate, iar cele mai recente observații au fost comunicate la Conferința Internațională despre Boala Alzheimer de anul acesta. Se pare că rezultatele obținute sunt contradictorii.Cu toate acestea, la pacienții vaccinați care au decedat din cauza altor boli, s-a observat la autopsie că plăcile de amiloid din creier au fost mult reduse. Iar la pacienții care au supraviețuit s-a constatat o menținere a funcțiilor memoriei și cognitive față de pacienții nevaccinați la care acestea s-au pierdut cu totul în același interval de timp.

Animalele introduse în studiu au fost cobai modificați genetic care au dezvoltat plăci de amiloid similare celor umane. Concluziile încercărilor îi pot ajuta pe cercetători să găsească o cale de trecere a vaccinului de la forma utilizată în siguranță pe animale launa care, administrată la oameni, să nu inducă efectele secundare severe de până acum.

Conferința Internațională despre Boala Alzheimer

Între 18 și 22 iulie anul acesta, în Philadelphia, SUA, s-a desfășurat a 9-a Conferință Internațională despre Boala Alzheimer și alte boli asociate. Lucrările prezentate s-au centrat pe ideea că evoluția bolii poate fi întârziată cu până la 6 luni cu tratamentele actuale, dar că nu există o soluție reală pentru vindecarea sa. Utilizarea medicamentelor anticolinergicelor tip Aricept este benefică, diminuând progresia bolii cu condiția unui diagnostic corect și precoce. S-a pus în discuție importanța profilaxiei afecțiunii, reamintindu-se rolul unor clase de medicamente ca antiinflamatoriile nesteroidiene, statinele și Ginko Biloba. De asemenea s-a precizatinfluența avută de tipul de alimentație și exercițiile fizice asupra ritmului de îmbătrânire a creierului .

Un alt capitol s-a referit la determinismul genetic al bolii care nu este încă pe deplin elucidat.

Cei mai mulți vorbitori au pledat pentru profilaxia afecțiunii alături de tratarea sa cât mai devreme, complet și... mai ieftin.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 18

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: