Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Ți-am scris un film pe-o rază albastră...

Cristian BANU

Organizația Blu-ray Disc Founders (BDF) a anunțat aprobarea versiunii 1.0 a BD-ROM și a specificațiilor tehnice ale acestuia, punându-le la dispoziția producătorilor. Aceste specificații au fost anunțate în timpul programat și reprezintă un pas extrem de important deoarece oferă producătorilor specificațiile tehnice necesare introducerii în producție a noului format de stocare. "Totul este pregătit pentru ca firmele să poată oferi publicului larg BD-ROM playere, recordere și software aferent la sfârșitul lui 2005", a declarat Maureen Weber, general manager la HP Optical Storage Solutions.Ce este Blue-ray (Raza albastră)

 

Blue-ray, cunoscut și sub numele de discul Blu-Ray (BD), este numele noii generații de unități de stocare optice. Formatul a fost dezvoltat pentru a permite înregistrarea, redarea și stocarea imaginilor televiziunii de înaltă definiție, formatul având toate șansele să devină în viitor standardul și pentru computerele personale. Ce îl face atât de deosebit? În primul rând, capacitatea uriașă de stocare, între cinci și zece ori mai mare decât formatul DVD. Dacă acesta din urmă permite stocarea a 4,7 GB, BD permite stocarea a 25 GB pentru discurile cu un singur strat și 50 GB pentru discurile cu două straturi.

Numele atât de poetic provine de la tehnologia utilizată pentru a citi și scrie datele, un laser albastru-violet. Numele "Blu-ray" nu reprezintă însă o greșeală de tipar, ci a fost utilizat pentru înregistrarea mărcii, deoarece "blue" este un termen prea generic pentru a putea fi utilizat ca marcă înregistrată.

Standardul este dezvoltat în prezent de unsprezece companii reunite în asociația Blu-ray Disc Association: Hitachi Ltd., LG Electronics Inc., Matsushita Electric Industrial Co. Ltd., Mitsubishi Electric Corporation, Pioneer Corporation, Royal Philips Electronics, Samsung Electronics Co. Ltd, Sharp Corporation, Sony Corporation, TDK Corporation, Thomson Multimedia. În ianuarie 2004, doi dintre cei mai mari producători de PC-uri din lume au fost acceptați în această asociație, pentru a putea ajuta la dezvoltarea formatului pentru stocarea datelor pentru PC-uri. Grupul urmează în prezent să se reînregistreze, fiind în continuare deschis altor companii care doresc să se implice în dezvoltarea, promovarea și impunerea Blu-ray ca standard în stocarea pe suport optic.

La fel ca formatele convenționale, CD și DVD, BD oferă mai multe formate:

- BD-ROM, format read-only, pentru conținutul preînregistrat,

- BD-R, format ce poate fi înregistrat, pentru utilizatori PC,

- BD-RW, formatul reinscriptibil,

- BD-RE, dezvoltat pentru HDTV (televiziunea de înaltă definiție).

Sunt două tipuri de BD, cu un strat, care poate stoca 23,3 GB, 25 GB sau 27 GB și dublu-strat, cu 46,6 GB, 50 GB sau 54 GB. Acum se lucrează la formatul cu patru straturi, care poate stoca 100 GB (câte 25 GB pe strat). Pe un BD se pot stoca, de exemplu, 2 ore de program TV de înaltă definiție sau 13 ore de program TV clasic.

Rata de transfer este în prezent 1x și permite transferul a 36 MBps, ceea ce înseamnă că înregistrarea unui BD de 25 GB durează 1 oră și 33 de minute. Acum se lucrează deja la introducerea 2x și se estimează că în viitor viteza medie va fi 8x. În ceea ce privește stocarea de imagini, nu s-a luat încă o decizie asupra CODEC-ului video care va fi folosit. În prezent, este suportat formatul MPEG-2, dar purtătorul de cuvânt al asociației afirmă că se discută încă pentru cel puțin un format mai avansat, printre candidați fiind MPEG-4 AVC și VC-9. Decizia va fi luată cel mai târziu luna aceasta (septembrie) și standardele vor fi disponibile până la sfârșitul anului. De asemenea, în privința CODEC-urilor audio urmează să se ia o decizie în curând, intenția fiind de a se oferi un standard superior actualului DVD.

Primele BD recordere vor fi disponibile la sfârșitul lui 2005, începutul lui 2006. Deocamdată, argumentul-forte pentru noua tehnologie o constituie televiziunea de înaltă definiție, ea fiind cea care are nevoie de unități de stocare de asemenea capacități. Și singura țară- în care acest standard este implementat este Japonia. Deocamdată există două BD recordere disponibile în Japonia, (Sony BDZ-S77 și Panasonic DMR-E700BD), dar deja majoritatea producătorilor de electrocasnice au dezvoltat propriul prototip, astfel încât nu este exclus ca pe piața japoneză să apară și alte modele încă de anul acesta. În SUA, Sony estimează că ele vor fi disponibile abia la sfârșitul lui 2005, începutul lui 2006, dar LG Electronics dorește să scoată pe piață un model chiar anul acesta. În ceea ce privește prețul, ca orice tehnologie nouă, este destul de mare, Sony BDZ-S77 costând 2049$ și Panasonic DMR-E700BD, 1957$. Un disc costă aproximativ 25$. Explicația prețului ridicat este faptul că deocamdată aceste produse nu sunt adresate consumatorilor casnici, ci mai degrabă celor entuziaști de gadgeturi tehnologice.

Conform asociației, în curând prețul BD va fi asemănător tehnologiei DVD, iar în final, prin introducerea producției de masă, 10% din cel al unui DVD.

 

Comparație între tehnologii

 

VHS

Va înlocui BD tehnologia VHS? Cel mai probabil da. Tehnologia VHS este deja îmbătrânită și nu mai este compatibilă cu televiziunea de înaltă definiție (HDTV). În plus oferă numeroase caracteristici imposibil de reprodus de echipamentele clasice VHS, cum ar fi:

style="FONT-FAMILY: Wingdings">l acces imediat către orice punct de pe disc,

style="FONT-FAMILY: Wingdings">l căutare și previzualizare instantanee a programelor înregistrate,

style="FONT-FAMILY: Wingdings">l crearea listelor, schimbarea ordinii programelor înregistrate, editarea înregistrărilor video,

style="FONT-FAMILY: Wingdings">l căutarea automată a unui spațiu gol, astfel încât înregistrările să nu se suprapună,

style="FONT-FAMILY: Wingdings">l înregistrare și redare simultane,

style="FONT-FAMILY: Wingdings">l interactivitate sporită, ceea ce permite programe TV și jocuri mai avansate,

style="FONT-FAMILY: Wingdings">l acces Internet pentru a downloada subtitrări sau informații auxiliare,

style="FONT-FAMILY: Wingdings">l calitate sporită a imaginii, compatibilă cu HDTV,

style="FONT-FAMILY: Wingdings">l calitate sporită a sunetului.

 

DVD

Va înlocui BD DVD-ul? Este prea devreme pentru a răspunde. Un rol important îl vor avea și marile studiouri de film care vor decide în ce format vor scoate pe piață filmele. Cum încă mai câștigă bani mulți de pe urma DVD-urilor, nu se vor grăbi să adopte un nou standard înainte de 2006-2007. Până acum un singur mare studio și-a anunțat public sprijinul pentru acest format, Columbia TriStar, care a declarat că-și va lansa filmele și în format BD.

Unii producători au anunțat lansarea așa-numitelor combo-drive-uri, adică unități optice care suportă atât DVD, cât și BD. Formatul este mult prea popular pentru a nu se asigura compatibilitatea. Cei doi mari producători de PC-uri membri ai asociației au anunțat că lucrează la implementarea standardului pentru PC-uri și este clar că noul format va deveni curând standardul de stocare optică, înlocuind clasicul DVD.

Tehnologia rivală

Tehnologia rivală este HD-DVD, cunoscută și sub numele de AOD (Advanced Optical Disc) dezvoltat de Toshiba și NEC. Formatul este similar și utilizează aceeași tehnologie cu rază laser de culoare albastră pentru a obține o capacitate de stocare mai mare. Versiunea Read Only a acestuia a fost deja aprobată ca fiind noua generație de DVD-uri.

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 18

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: