Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cozmin Gușă: "Deocamdată nu există nici un conflict între Traian Băsescu și Theodor Stolojan"

Ada MESEŞAN

Cozmin Gușă are 34 de ani și este unul din exponenții noii generații de politicieni. Originar din Cluj, a descins în București în calitate de jurnalist. În anul 2001 a fost racolat de liderul PSD Adrian Năstase care l-a convins să-și abandoneze cariera de director al Trustului Intact, unde conducea televiziunea Antena 1 și cotidianul "Jurnalul Național", și i-a oferit a doua funcție ierarhică din partidul de guvernământ, cea de secretar general. Lansarea fulgerătoare a lui Cozmin Gușă în fruntea PSD a provocat un război surd între fostul jurnalist și numele consacrate din partid, care s-au opus tendințelor de reformare a formațiunii, propuse de tânărul politician. În anul 2003, Cozmin Gușă a abandonat PSD de bună-voie, trântind ușa, intrând în antologia partidului ca prima persoană care și-a permis acest lux. Nu înainte de a le reproșa consacraților lideri PSD, în frunte cu Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea și Dan Ioan Popescu, corupția care domina toate structurile partidului.

După o jumătate de an a intrat în Partidul Democrat, devenind unul din partenerii lui Traian Băsescu.

style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">Liderul PD l-a aruncat, în scurt timp, în competiția politică, desemnându-l șeful campaniei electorale a partidului la alegerile locale desfășurate în luna iunie 2004. PD, alături de PNL, a câștigat prima confruntare cu alegătorii din acest an electoral.

Domnule Cozmin Gușă, faceți parte dintr-o alianță cu PNL. În presă s-a scris despre relațiile destul de tensionate care există între cele două partide, PD și PNL. Ce vă mână în luptă și ce aveți de împărțit?

Tensiunile interne care au fost sugerate de diferiți analiști sau care au provenit din anumite surse așa-zis "independente" nu prea sunt. Altfel, s-ar fi materializatcu ocazia acțiunilor comune pe care cele două partide le-au avut anterior. Un exemplu, în timpul campaniei pentru alegerile locale. Discuții între noi au existat și vor exista mereu, eu sunt susținătorul discuțiilor în contradictoriu, care să fie de bună-credință pentru că astfel găsim soluțiile cele mai bune. Dar sunt adversarul contradicțiilor care nu vizează proiecte de grup, cifel de fel de proiecte personale, în dauna proiectului comun. Deocamdată, nu au existat astfel de contradicții între noi și colegii noștri de la PNL. În schimb vă pot spune ce ne poate uni. Cred că, în primul rând, dorința de reformare a mediului politic și administrativ al României, precum și posibilitatea de a oferi, cu ocazia alegerilor, o nouă generație politică. Una care să se impună în România din anul 2005.

 

Îl domină Traian Băsescu pe Theodor Stolojan și Alianța D.A. așa cum comentează unii lideri PNL? Sau, invers, PNL domină Alianța?

Nici una, nici alta. Comentarii de acest gen au avut un caracter anonim sau au fost exprimate prin diferite articole de presă.

 

Spuneți că nu sunt reale?

Da! Nu sunt reale. Singurul lucru de care s-au putut lega analiștii se referă la diferențele de stil care-i caracterizează pe cei doi co-președinți ai Alianței D.A., Traian Băsescu și Theodor Stolojan. Asta nu înseamnă că abordările nu sunt paritare. Nu există, deocamdată, nici un conflict.

style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">
Deocamdată? Singur v-ați trădat.

În viață pot apărea mereu surprize. Depinde deî nțelepciunea celor implicați într-un proiect atât de vast și ambițios, ca acela prezentat de Alianța D.A., ca surprizele negative să nu-și facă loc.

 

Câți "boci" ați găsit pentru a vă completa listele parlamentare? Traian Băsescu, făcând trimitere la ex-deputatul PD Emil Boc, în prezent primar al Clujului, a recunoscut că vrea să umple listele electorale cu "boci".

Emil Boc a fost parlamentarul cu cea mai puternică și pozitivă evoluție din actualul Legislativ. Faptul acesta a fost remarcat și de presă. O să găsiți pe listele Alianței D.A. foarte mulți tineri cu o carieră consistentă și care, odată ajunși în Parlament după alegerile din acest an, vor avea decența, dar și încăpățânarea să rămână niște profesioniști. Știu că nu vă vine să credeți acest lucru după șirul de demnitari care s-au perindat în ultimii 14 ani prin Senat și Camera Deputaților, dar iată că, printre ei, a apărut un Emil Boc.

 

Premierul! Care din cele două partide ale Alianței D.A., PD sau PNL, va avea atributul să avanseze cel mai potrivit prim-ministru?

Conform Protocolului Alianței și corect din punct de vedere politic, premierul va fi desemnat după un acord al celor doi co-președinți, Băsescu și Stolojan. Tot corect, din punct de vedere politic, după mine, PD ar trebui să propună un premier, în măsura în care PNL a avansat candidatul pentru alegerile prezidențiale. În orice caz, candidatul pentru funcția de premier trebuie să corespundă intențiilor de reformă administrativăpentru care noi milităm.

 

Cine este misteriosul personaj care va fi desemnat premier? Adriean Videanu, vicepreședinte PD, Călin Popescu Tăriceanu, vicepreședinte PNL, Radu Berceanu, om cu experientă în guvernare?

Puteți să continuați enumerarea și cu alte persoane din PD și PNL și o să-l identificați.

 

D-le Gușă, v-am prezentat cele mai vehiculate nume de potențiali premieri și știti foarte bine acest lucru. Este unul din cei trei?

Ar putea fi unul din cei trei prezentați.

 

Programul de guvernare al Alianței D.A. există? Există o intenție de reducere a fiscalității, fiscalitate care, în timpul guvernării PSD a făcut ravagii prin buzunarele oamenilor?

Programul de guvernare este gata și va fi prezentat pe la jumătatea lunii septembrie. Pe lângă o reformă economică reală, o componentă principală a programului o reprezintă domeniul social. Programul nostru nu va fi inspirat din mapele unor birocrați care se plimbă de 20 de ani pe culoarele ministerelor, ci din realitatea cotidiană, astfel încât, aplicat, să modifice benefic viața oamenilor. Firește, este prevăzută și o reducere substanțială a fiscalității care putea fi aplicată și de actualul Guvern, dacă acesta ar fi fost interesat cu adevărat de nivelul de trai al populatiei, și nu de cârpirea "găurilor negre" ale economiei, produse ca urmare a furtului colectiv al celor de la Putere.

 

În ce funcție îl vedeți pe Cozmin Gușă după alegerile parlamentare din acest an? Mă refer la o funcție în PD, în Parlament sau în Guvern.

În mod sigur, voi fi parlamentar PD. În partid nu mi-am pus încă problema unei poziții la care să aspir. În momentul în care se va pune problema unei reformări interne a PD în anul 2005, după cum a anunțat și Traian Băsescu, o să-mi spun punctul de vedere cu mai multă precizie. Și hotărâre.

 

Ați fost coordonatorul campaniei PD la alegerile locale. Ce strategie electorală vor aborda partenerii din Alianța D.A. la alegerile parlamentare și prezidențiale din această toamnă?

Strategia generală va fi aplicată de o echipă mixtă, PNL-PD, și va încerca să complementarizeze cele două direcții de acțiune: alegeri prezidențiale și alegeri parlamentare. Modul de acțiune va fi asemănător cu cel folosit la alegerile locale. Vom avea o strategie axată pe proiecte și pe construcții pozitive. Dar vom reacționa fulger la șicanele pricipalului nostru adversar, PSD. Nu ne este teamă de o campanie negativă. Dacă ne-ar fi fost teamă, nu ne-am fi propus să câștigăm. Și într-un mod categoric. Eu știu că orice campanie negativă se întoarce împotriva celui care o provoacă. Aviz amatorilor de la PSD! Noi lucrăm, în prezent, cu strategi români. La alegerile locale din iunie 2004, la nivel național, nu am avut strategi electorali. Doar în alegerile din București s-a apelat la o firmă de specialitate din motive obiective.

Publicat în : Interviu  de la numărul 18

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: