Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

"Foaia de parcurs" - ultima soluție pentru Orientul Mijlociu

Roxana IONICI

Autoritatea palestiniană l-a acuzat pe premierul israelian, Ariel Sharon, că a "îngropat Foaia de parcurs", ultimul plan internațional de pace în Orientul Mijlociu, după ce a dat "undă verde" construirii de noi locuințe în coloniile din Cisiordania. Ministrul palestinian însărcinat cu negocierile, Saeb Erakat, susține, în context, că toate angajamentele luate de Sharon pe lângă președintele american George W. Bush, și anume desființarea coloniilor ilegale și înghețarea colonizării, nu au fost respectate. Responsabilul palestinian a făcut apel Administrației americane să verifice ea însăși că toate promisiunile lui Sharon în problema colonizării nu au fost respectate. "Israelul se înșală crezând că retrăgându-se din Gaza va putea păstra Cisiordania"- a afirmat Saeb Erakat, referindu-se la planul lui Sharon, care prevede evacuarea din Fâșia Gaza și menținerea principalelor așezări evreiești din Cisiordania.Nemulțumirea Autorității Palestiniene survine deciziei premierului israelian de a autoriza publicarea ofertelor de licitație pentru construirea a aproximativ 1300 de locuințe în coloniile din Cisiordania. Anterior, Ariel Sharon a înghețat acest proiect, care se referă strict la efectuarea construcțiilor în implantările Maale Adumim, Ariel, Kiryat Arba și Beitar Ilit. Măsura s-a dovedit a fi, însă, una temporară, necesară verificării în teren a amplasării celor 1300 de locuințe, pentru a nu se depăși suprafața coloniilor, ceea ce ar fi reprezentat o încălcare a angajamentelor asumate de Ariel Sharon față de Statele Unite.

Practic, Ariel Sharon intenționează să consolideze principalele implantări din Cisiordania, unde trăiește majoritatea celor 240 de coloniști evrei, concomitent cu procesul de evacuare a celor 21 de colonii din Fâșia Gaza și a încă patru, însă minore, din nordul Cisiordaniei.Pe de altă parte, Washingtonul manifestă o preocupare crescândă în legătură cu lipsa de voință a Israelului de a desființa așezările respective din Cisiordania, dintre care unele constau din rulote, în timp ce altele au deja clădiri, drumuri pietruite și au fost conectate la rețeaua electrică.

Mai mult, la începutul lunii august, radioul militar israelian a anunțat că Ministerul israelian al habitatului pregătește planul de construcție a unei noi colonii, cu mai multe mii de locuințe, care va lega Ierusalimul de Est de Maale Adumim, cea mai mare implantare evreiască din Cisiordania. Pregătirile pentru începerea lucrărilor vor fi încheiate peste șase luni. Premierul Ariel Sharon și ministrul apărării, Shaul Mofaz, și-au dat acordul pentru punerea în practică a proiectului, care se desfășoară cu cea mai mare discreție. Terenurile pe care vor fi ridicate clădirile și care aparțineau palestinienilor au fost declarate "pământuri de domeniu". Oficiali israelieni, care au dorit sa-și păstreze anonimatul, au declarat că în curând vor începe tratativele cu Statele Unite privind principiile care vor reglementa ridicarea construcțiilor suplimentare din coloniile evreiești, urmărindu-se întărirea blocurilor principale de colonii, pe care Israelul vrea să le păstreze după încheierea acordului final de pace. Acești oficiali au declarat că Statele Unite aprobă construcțiile în interiorul coloniilor evreiești din Cisiordania, iar Israelul le va cere sprijinul pentru extinderea blocurilor de colonii. Oficiali ai Departamentului de Stat, tot sub rezerva anonimatului, au declarat că politica americană față de coloniile evreiești nu s-a schimbat. Statele Unite se opun oricărei construcții noi în colonii, în mod oficial, și în nici un caz nu trec cu vederea acest fapt. În ultima perioadă, Departamentul de Stat a obiectat de două ori față de planul israelian de a construi 600 de locuințe la Maale Adumim. Statele Unite cer Israelului să respecte termenii "Foii de parcurs", care prevede în prima fază ca Israelul să înghețe orice activitate în colonii. Totuși, pe 14 aprilie, la întâlnirea cu premierul Ariel Sharon, președintele Bush a enunțat o schimbare a politicii Statelor Unite în această problemă. În loc să califice coloniile un obstacol în calea păcii, George W. Bush a spus că, dat fiind existența marilor blocuri de colonizare din Cisiordania, "este nerealist să ne așteptăm ca rezultatul negocierilor asupra statutului final să fie o întoarcere completă" la granițele din 1967.

Palestinienii cer Israelului să se retragă la aceste granițe și să desființeze toate coloniile pentru a-și crea un stat propriu. Oficiali israelieni au declarat că, în urma recunoașterii de președintele Bush a blocurilor mari de colonizare, Israelul și Statele Unite pun la punct în comun o hartă a Cisiordaniei, în care sunt delimitate sectoarele unde va fi permisă ridicarea construcțiilor. Una din posibilități este ca granița să fie trasată în jurul blocurilor de colonizare, iar construcțiile să fie autorizate între colonii, în loc ca ele să fie mărginite la limitele enclavelor individuale. O altă opțiune, discutată în negocierile cu americanii, este aplicarea planurilor de urbanism ale coloniilor, care prevăd ca micile enclave să devină într-o zi orașe de sine stătătoare, care vor include mari porțiuni din teritoriul Cisiordaniei. S-ar putea ajunge la un acord, prin care americanii să protesteze "de formă" față de continuarea construirii în colonii, cu înțelegerea tacită că plângerile lor nu vor fi luate în considerare de Israel. Oficialii israelieni au enumerat câteva dintre blocurile de colonizare, care vor fi incluse în acord - Maale Adumim, cu 31 de mii de locuitori, Ariel -18 mii, care se află chiar în centrul Cisiordaniei, Emanuel, în imediata apropiere, Gush Etzion, lângă Ierusalim, Beitar Ilit, aflat în apropiere și locuit de ultrareligioși, și blocul Modiin.   

 

 

Continuarea în numărul următor.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 18

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: