Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Apocalipsă nucleară în Orientul Mijlociu

Dragoº TÃBÃRAN

Competiția strategică din Orientul Mijlociu se apropie de momentul ruperii unui echilibru fragil: Iranul a testat cu succes o nouă rachetă de construcție proprie. Shahab 3 este varianta îmbunătățită a unei rachete iraniene cu rază medie de acțiune și care poate lovi orice punct de pe teritoriul Israelului. Mai mult, Shahab 3 este amplasată pe platforme mobile și are mai multe focoase. Este un moment extrem de delicat al echilibrului militar dintre două state aflate într-un conflict perpetuu: Israel și Iran.Comandantul Gărzii Revoluționare, Yadollah Javani, a declarat că, din acest moment, nici Statele Unite, nici Israelul nu vor mai îndrăzni să atace obiectivele nucleare iraniene. Javani a spus că forțele iraniene pot lovi acum orice ținte militare israeliene sau americane din Orientul Mijlociu. Declarația lui Javani este un răspuns la articolele apărute în presa occidentală privind posibile planuri de distrugere a obiectivelor nucleare iraniene, în special a reactorului de la Busher. Israelul nu a ascuns deloc că are planurile și intenția de a distruge reactorul înainte ca programul nuclear iranian să atingă faza critică, adică înainte ca barele de uraniu îmbogățit - în prezent depozitate pe un vas dintr-un port rusesc - să fie introduse în miezul reactorului.

Ofițeri israelieni de rang înalt au dezvăluit presei că se studiază mai multe variante de atac. O variantă ar fi un bombardament aerian care ar viza mai multe ținte și care ar fi executat de avioane F-15I care ar traversa spațiul aerian al Turciei. Printr-un asemenea atac a fost distrus în 1981 reactorul irakian OSIRAK. O altă variantă, mai plauzibilă, ar fi un atac combinat, aerian și terestru, în care un rol important îl vor avea comandourile israeliene. O altă variantă ar putea fi lovirea țintelor cu rachete de croazieră lansate de pe vase. Deja cel puțin un submarin israelian Dolphin, dotat cu rachete cu rază medie de acțiune, cu focoase nucleare, patrulează în apele Oceanului Indian.

Israelul consideră amenințarea iraniană foarte serioasă. Când a anunțat introducerea noii rachete, ministrul iranian al apărării, amiralul Ali Shamkani, a adăugat: "Vom șterge Israelul de pe hartă", un avertisment care este repetat obsesiv la Teheran. Analiștii militari de la Ierusalim consideră că programul nuclear iranian este cea mai gravă amenințare la adresa statului Israel de la crearea sa în 1948. Este motivul pentru care o opțiune militară nu este deloc exclusă.

Și Statele Unite pregătesc opțiuni militare, de la punerea la punct și testarea unor noi bombe de aviație convenționale de mare putere - bombe de 9 tone destinate penetrării buncărelor - sau a bombelor electronice, așa numitele E-bomb care pot scoate din funcțiune instalațiile electrice până la planificarea unor operațiuni neconvenționale.

Și Iranul se pregătește pentru a face față unui eventual atac israelian, american sau combinat. Obiectivele nucleare au fost ascunse la mare adâncime sau sub centre urbane. Teheranul a făcut eforturi importante pentru a obține sisteme de rachete antiaeriene

S-300 reprezintă o amenințare serioasă pentru avioanele care ar putea lua parte la un atac aerian.

Statele Unite au încercat și încearcă să obțină evitarea scenariului catastrofal prin mijloace diplomatice, dar, dacă până la un punct acestea au reușit întârzierea programului nuclear iranian - grație colaborării Rusiei care a amânat livrarea barelor de uraniu din motive financiare -, temporizarea nu va funcționa la nesfârșit. Nici implicarea europenilor - troika diplomatică a Franței, Marii Britanii și Germaniei - nu a convins Teheranul să renunțe la programul nuclear. Ba chiar, după mai multe luni de temporizare, guvernul iranian a anunțat reluarea operațiunilor. A.I.E.A. a confirmat că programul nuclear iranian, inclusiv componenta sa militară, merge mai departe. Intrarea în scenă a vedetei balistice iraniene - racheta Shahab 3 - accelerează evenimentele politice și militare.

Un semnal în această direcție a fost decizia armatei israeliene de a distribui capsule de Lugol populației din sudul țării. Lugolul, un antidot împotriva radiațiilor, a fost distribuit extrem de operativ populației din apropierea reactorului nuclear de la Dimona, din orașele Arad, Eilat Yeruham, Arara, Kseifa și beduinilor din deșertul Negev. Deși oficial li s-a cerut civililor să se folosească de capsulele de Lugol în caz de scurgeri radioactive de la Dimona, nimeni nu se îndoiește că motivul real este teama de un atac neconvențional iranian sau de un atac care ar avaria cofrajul de beton al reactorului israelian. A încercat să facă acest lucru Saddam, în 1991, dar racheta cu ogivă de ciment a ratat ținta și s-a înfundat în nisipul deșertului.

O variantă mai puțin dramatică pentru stoparea programului nuclear iranian ar putea fi, așa cum a anunțat administrația Bush în mai multe rânduri, stimularea unor procese revoluționare interne în Iran. Un prim test ar putea fi considerat protestele studenților de anul trecut, rapid reprimate de Garda Revoluționară, brațul armat al conducerii religioase de la Teheran. Cel puțin pentru moment, nu există însă semnale că ar exista în rândul populației condițiile necesare pentru declanșarea unei acțiuni protestatare de anvergură. Regimul fundamentalist pare destul de solid, deși o surpriză nu este exclusă. Punctul nevralgic al societății iraniene este clivajul dintre elita conducătoare și restul populației, cu atât mai mult cu cât peste 50% o reprezintă tinerii până în 30 de ani.

Evoluția situației depinde și de evenimentele care au loc în Irak. Un Irak stabil, cu o nouă conducere politică și cu instituții de forță modernizate, nu ar fi un vecin pe placul unui Iran supus unei duble amenințări, din interior și din exterior. De altfel, după ce au arestat 30 de iranieni care luptau de partea lui Moqtada al-Sadr, autoritățile de la Bagdad au anunțat că o confirmare a implicării Iranului ar echivala cu o declarație de război. O astfel de confirmare, la nivel oficial, nu a avut loc, deși de ceva vreme se vorbește de prezența agenților iranieni în Irak.

Multe depind și de campania electorală pentru Casa Albă. Pentru moment nu este clar în ce fel este cuantificat dosarul iranian în campania președintelui Bush, dar informații lăsate special să ajungă la urechile ziariștilor avizi de dezvăluiri confirmă că există un interes major pentru "rezolvarea" problemei programului nuclear iranian. Înainte ca "rezolvarea" să vină din partea Israelului.

Echilibristica între Statele Unite, Israel, Iran va mai dura. Nimeni nu știe acum care va fi soluția acestei ecuații cu trei necunoscute. Orice acțiune de forță va produce o puternică reacție, convențională și neconvențională, cu urmări greu de anticipat. Un lucru este cert: calmul aparent din prezent este doar liniștea dinaintea furtunii, iar principala întrebare nu este dacă, ci... când?

Publicat în : Politica externa  de la numărul 18

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: