Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Marea Britanie: testul din iunie

Raluca ȘTIREANU

Unele voci au afirmat că alegerile din iunie arată o cădere liberă a partidelor tradiționale în ochii electoratului și că alegerile parlamentare vor reprezenta o șansă de afirmare și câștig pentru partidele mai puțin vizibile în momentul de față. Torii însă au contracarat aceste observații, spunând că semnalul dat de preferințele electoratului în alegerile pentru Parlamentul European reprezintă o veste bună pentru ei. Victoria euroscepticilor este un bun punct de plecare pentru o platformă conservatoare pe care ei o vor lansa pentru următoarele alegeri. Tot din interiorul acestui partid a fost lansată opinia că dacă ar fi să fie replicate rezultatele votului european la nivelul alegerilor naționale, nu există nici un dubiu că Howard ar deveni premier.În luna iunie au avut loc trei alegeri în Marea Britanie: pentru Parlamentul European, pentru Marea Adunare a Londrei și alegerea primarului Londrei, precum și o serie de alegeri pentru autorități locale. Fiecare în parte a însemnat alegerea unui alt tip de reprezentanți; însă, decodate în ansamblu, au oferit o imagine destul de edificatoare despre tendințele electoratului în vederea alegerilor parlamentare care urmează și despre ceea ce îi preocupă pe cetățenii Regatului Unit. Alegerile generale parlamentare în Marea Britanie trebuie să aibă loc în termen de cinci ani de la data celor precedente, fără să specifice o perioadă definită de timp. Acest termen expiră pentru actualul guvern în iunie 2006, dar cel mai probabil alegerile vor avea loc în 2005. Premierul britanic are astfel un avantaj față de corespondenții săi din alte sisteme electorale, pentru că poate decide alegerile într-un moment favorabil partidului său. Însă anunțarea datei alegerilor cu puțin timp înainte este percepută ca un semn de slăbiciune și poate afecta imaginea partidului de guvernământ, astfel încât este o obligație nescrisă ca acest moment să fie anunțat din timp. Privilegiul premierului britanic este doar aparent, iar situația actuală a lui Tony Blair confirmă acest lucru. Alegerile din iunie 2004 nu au adus vești bune pentru laburiștii aflați la putere.

La nivel local, laburiștii au pierdut 464 de locuri față de numărul pe care îl aveau înainte de aceste alegeri, iar conservatorii au câștigat 263. Mai mult, pentru prima dată în istorie, partidul la guvernare s-a aflat pe locul trei, după conservatori și liberal-democrați. Tony Blair a comentat aceste pierderi prin prisma războiului din Irak, care a aruncat "o umbră" asupraalegerilor, însă rivalii politici ai partidului său au afirmat că laburiștii s-au îndepărtat mult de problemele sociale care îi frământă pe cetățenii britanici, și că implicarea pe plan extern în Irak nu a făcut decât să agraveze nemulțumirile față de programul laburist.

Realegerea primarului Londrei, Ken Livingstone, pentru un al doilea mandat a fost un argument prin care laburiștii au încercat să mai atenueze din semnalele venite de la electorat în această vară. Livingstone este un laburist "reconvertit", adică el a fost exclus din partid, a câștigat în 2000 ca independent și apoi a fost reprimit în rândurile actualului partid la guvernare. Mulți analiști au subliniat faptul că realegerea lui Livingstone a avut loc mai degrabă "în ciuda" faptului că a redevenit laburist și în nici un caz "datorită" acestui fapt. O dovadă în sprijinul acestor argumente este că procentul lui Livingstone, 36%, a fost cu 11% mai mare decât cel obținut de partidul din care provine în alegerile pentru Marea Adunare a Londrei.

Alegerile pentru Parlamentul European au încununat aceste rezultate, oferind o imagine și mai detaliată despre starea de spirit a electoratului. Marea Britanie s-a înscris în tendința generală a votului european din acest an de a sprijini formațiunile eurosceptice. Din partea acestei țări care a manifestat constant rețineri față de procesul de integrare europeană, nu a fost o surpriză prea mare. Însă Partidul Independenței din Marea Britanie a fost câștigătorul detașat al acestor alegeri, obținând 16 procente, de două ori mai multe decât în 1999, ceea ce i-a adus 12 locuri în Parlamentul European, față de trei deținute până acum. Mai mult, laburiștii au scăzut de la 36% la 23%, cel mai mic procent obținut de dinainte de primul război mondial încoace, în alegeri de orice fel, iar conservatorii au obținut doar 27%, cel mai mic procent obținut de ei din 1832 până în prezent în alegeri la nivel național. Partidul Independenței din Marea Britanie s-a format dintr-o facțiune a Partidului Conservator, divizat la începutul anilor '90 de chestiunea Tratatului de la Maastricht. Discursul reprezentanților Partidului Independenței este unul foarte dur la adresa instituțiilor europene și a procesului de integrare europeană, principalul demers al reprezentanților acestui partid la Strasbourg fiind să arate Parlamentului European faptul că nu funcționează. Deviza exprimată după alegeri a fost că vor încerca să ia Marea Britanie înapoi de la instituțiile europene și să o redea britanicilor.

Unele voci au afirmat că aceste alegeri arată o cădere liberă a partidelor tradiționale în ochii electoratului și că alegerile parlamentare vor reprezenta o șansă de afirmare și câștig pentru partidele mai puțin vizibile în momentul de față. Torii însă au contracarat aceste observații, spunând că semnalul dat de preferințele electoratului în alegerile pentru Parlamentul European reprezintă o veste bună pentru ei. Victoria euroscepticilor este un bun punct de plecare pentru o platformă conservatoare pe care ei o vor lansa pentru următoarele alegeri. Tot din interiorul acestui partid a fost lansată opinia că dacă ar fi să fie replicate rezultatele votului european la nivelul alegerilor naționale, nu există nici un dubiu că Howard ar deveni premier.

Este interesantă această raportare a rivalilor laburiștilor la controversatul Partid al Independenței, radicalismul de care acesta poate fi pe alocuri acuzat părând să nu îi deranjeze pe conservatori. Asupra euroscepticismului britanic nu este nevoie să insistăm, însă este de observat cum acest tip de discurs se ramifică la nivel național, devenind fundament de platformă electorală pentru alegerile naționale. Un alt element deosebit pe care aceste alegeri l-au adus a fost ponderea războiului din Irak în luarea deciziei de vot la nivel local. Dacă ea a fost atât de semnificativă pe cât au lăsat laburiștii să se înțeleagă, atunci este interesant de observat că alegerile locale nu mai aduc atât de mult în prim-plan problemele locale, capacitățile manageriale ale candidaților, experiența lor în domeniul administrării regiunii respective etc. Se poate argumenta că alegerile locale au devenit un mijloc prin care electoratul "comunică" partidelor politice anumite mesaje, prin care își exprimă evaluările la adresa vieții politice în general și foarte puțin evaluează candidații ca atare. Paradoxal, în marile metropole, iar Londra a confirmat acum acest lucru, votul este în mică măsură unul politic și majoritar unul managerial. Deși la nivel local impactul activității unui candidat asupra electoratului său poate fi mai ușor observat și cuantificat, acest tip de evaluare se petrece mai degrabă în orașele mari, unde contactul cetățeanului cu primarul se petrece mijlocit și dificil.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 18

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: