Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Prin cenușa imperiului

Dragoº TÃBÃRAN

La numai câteva luni de la istorica extindere a NATO spre estul Europei, pe Nistru apar din nou, ca în 1992, norii negri ai conflictului. Autoproclamatele autorități de la Tiraspol, nerecunoscute de nimeni, decid să profite de vacanța de vară pentru a readuce școlile moldovenești cu predare în grafie latină sub controlul lor.Decizia și modul în care a fost aplicată - asaltul milițienilor asupra instituțiilor de învățământ, arestarea profesorilor și a părinților care au încercat să împiedice samavolnicia, condamnarea acestora de o justiție ilegală, ultimatumul dat copiilor din orfelinat - au declanșat, firesc, reacția guvernului de la Chișinău. Republica Moldova a cerut revenirea la legalitate și a încercat rezolvarea disputei pe cale amiabilă. Eșecul dialogului a fost urmat de escaladarea tensiunii: Chișinăul a impus sancțiuni economice, Tiraspolul a blocat calea ferată, forțele de ordine au fost mobilizate de-o parte și de alta. A urmat un ultimatum, expirat la 15 august fără incidente. Dincolo de aceste evenimente, și-au făcut loc scenariile.

Unul dintre cele mai neobișnuite a venit din... Ucraina. Unul dintre candidații la președinție, Iuri Zbitnev, președintele partidului "Noua Forță", a propus desprinderea Transnistriei de Republica Moldova și alipirea ei la Ucraina. Pentru realizarea acestui plan, ar trebui ca Republica Moldova, Rusia, Ucraina și Transnistria să încheie un acord prin care să se declare nulă decizia Sovietului Suprem al URSS din 2 august 1940 privind crearea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Istoria, iată, revine în forță. Decupajul teritorial din timpurile staliniste influențează realitățile prezentului. O entitate creată în 1924 pentru a servi ca trambulină pentru proiectarea expansiunii sovietice spre Europa devine un focar de criză în 1992 și un element de destabilizare în 2004. Oferta Ucrainei - ideea lui Zbitnev a fost rapid preluată de Centrul pentru Inițiative Strategice de la Kiev - poate fi și modalitatea de a rezolva o problemă delicată chiar pentru Kiev. Aderarea Transnistriei la Ucraina, chiar sub forma unei republici autonome, ar însemna și intrarea acestei entități-problemă sub controlul Kievului.

În 1924 Transnistria a fost elementul perfect pentru crearea unei breșe strategice în cordonul sanitar creat de statele occidentale împotriva expansionismului sovietic. Stalin intenționa reocuparea Basarabiei, un obiectiv permanent al Moscovei de la 1812 încoace, pentru a-și deschide calea spre Balcani și mai ales spre Bosfor și Dardanele. Rampă de lansare a unei operațiuni militare, Transnistria a fost și un important instrument de propagandă comunistă o dată cu crearea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești între Prut- și Nistru.

Transnistria are toate datele pentru a fi o problemă regională și europeană. Deși armata a XIV-a a Rusiei s-a retras de mult - au rămas doar câteva sute de militari ruși dintr-un așa-numit contingent de forțe de interpunere -, depozitele pregătite de Armata Roșie pentru susținerea invaziei pe continent au rămas. Rusia nu și-a onorat angajamentul luat la summitul OSCE de la Istanbul privind retragerea stocurilor de arme și muniții. În regiunea separatistă există mulți rezerviști din fostele structuri de forță sovietice, în special din serviciile de informații și din unitățile paramilitare ale cazacilor. Acești veterani ai ideologiei de tip sovietic pot fi oricând inflamați de lideri ca Igor Smirnov. Chiar dacă nu mai este o amenințare militară serioasă, Transnistria poate destabiliza serios situația regională. Mai mult, Transnistria este o platformă ideală pentru traficul de orice fel, de la arme la droguri și carne vie.

Un alt scenariu vehiculat în ultima vreme a fost federalizarea Republicii Moldova. Planul Kozac, elaborat de unul dintre analiștii Kremlinului și susținut chiar de președintele Putin, a fost refuzat de Chișinău. În fine, o altă varianta imaginată în laboratoarele geopolitice rusești este dezmembrarea Republicii Moldova și alipirea teritoriului dintre Prut- și Nistru la România, iar Transnistria și-ar putea obține independența. Toate scenariile par să aibă un punct comun: divorțul Tiraspolului de Chișinău. În discuție nu se pun viitorul Transnistriei sau relațiile dintre statele vecine, ci viitorul Republicii Moldova. Altfel spus, Chișinăul trebuie să aleagă între consolidarea relațiilor cu spațiul slav sau redirecționarea politică și economică spre Occident.

Problema Transnistriei nu trebuie privită singular. Această entitate artificială face parte dintr-un arc de cerc strategic trasat de la Marea Nordului la Marea Neagră, de la Kaliningrad la Baku, via Belarus, Crimeea și Georgia. Este simptomatic că problemele din Transnistria sunt dublate de o criză majoră în Georgia, acolo unde mai există militari ruși, dar și entități separatiste similare Transnistriei: Osetia de Sud, Abhazia. Încercarea noului guvern de la Tbilisi, ales democratic după o criză politică soldată cu demiterea președintelui Eduard Șevarnadze, de a reinstitui ordinea pe teritoriul național, s-a lovit de rezistența separatiștilor care privesc spre Moscova. Au avut loc schimburi de focuri, președintele Saakașvili a mobilizat armata și a amenințat că navele care acostează în Abhazia fără acceptul guvernului georgian vor fi bombardate.

Crizele din Republica Moldova și Georgia demonstrează că interfața strategică dintre zona rusă și cea NATO este pusă în discuție. Cele două spații își negociază limitele, se redefinesc. Nu sunt de neglijat nici presiunile care vin către Moscova din zona Rusiei din afara Rusiei, adică din partea rușilor sau rusofonilor care au făcut parte din imperiu, iar acum se văd ostracizați în state recent apărute și care își consolidează statalitatea tocmai prin negarea trecutului sovietic. Această Rusie din afara Rusiei presează în direcția resuscitării Uniunii Rusia-Belarus la care ar putea adera și alte entități rusofone. Extinderea NATO spre est și problemele economice au amplificat angoasele postsovietice și au crescut presiunea în direcția refacerii imperiului, oricum ar arăta. Problemele legate de planurile de creare a conglomeratului slav, indiferent de forma pe care o va avea, sunt reflectate și de reținerile pe care le are Ucraina față de crearea spațiului economic comun Rusia- Ucraina- Belarus- Kazahstan, o "piață comună slavă" care ar îndepărta însă Kievul de Uniunea Europeană.

Implicarea Rusiei și "oferta" de scenarii demonstrează că și Moscova este interesată de finalizarea negocierilor asupra acestei interfețe strategice. Nu de alta, dar, dacă Uniunea Rusia-Belarus va deveni realitate, pentru Kremlin nu este confortabilă o relație doar cu Minskul. Cu atât mai mult cu cât, potrivit tratatului uniunii, președinția noului stat va fi asigurată prin rotație. Ce ar însemna pentru sistemul internațional o Rusie condusă de Alexandr Lukașenko?

În Transnistria, limba română, grafia latină și programa școlară sunt în aceste zile argumente ideologice pentru un conflict care urmărește obiective geopolitice. Rezolvarea disputei va veni nu din schimbarea programei școlare sau din eventuale contre între milițienii Chișinăului sau Tiraspolului, ci din delimitarea zonelor de interes geopolitic între Uniunea Europeană, NATO și Rusia.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 18

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: