Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Autismul și bacteriile

Marina HERGHELEGIU

Autismul nu este o boală, ci o tulburare complexă de dezvoltare care afectează percepția și atenția. Ea apare de obicei în primii trei ani ai copilăriei și continuă de-a lungul întregii vieți. Rezultat al unei tulburări neurologice care afectează funcționarea creierului, autismul interacționează cu dezvoltarea normală a creierului în ariile relațiilor sociale și capacității de comunicare. Copiii și adulții cu autism au în mod tipic dificultăți în comunicarea verbală și nonverbală, relaționarea socialăși activitățile de relaxare și joacă. Autismul se numără printre cele cinci tulburări de dezvoltare globală (PDS - Pervasive Developmental Disorders) caracterizate prin "tulburări severe și globale în câteva arii ale dezvoltării" inclusiv interrelațiile sociale și comunicarea. Celelalte tulburări sunt Sindromul Asperger, Sindromul Rett, tulburările de integrare ale copilăriei și tulburările globale de dezvoltare nespecifice.Autismul este cea mai comună dintre cele cinci PDS afectând circa 2-6 din 1.000 de indivizi ( 2001), iar numărul este în creștere cu aproximativ 10-17% pe an. Această afecțiune se întâlnește de 4 ori mai frecvent la băieți decât la fete.Ea a fost descrisă pentru prima dată de dr. Leo Kanner în 1943. Deși autismul este definit printr-un anumit mod de comportament, simptomele și caracteristicile sale se pot prezenta încombinații variate, cu intensitate de la mediu la sever. Clasic, persoanele cu autism prezintă trei tipuri de simptome: scăderea interacțiunii sociale, probleme de comunicare verbală și nonverbală și limitarea activității și interesului. De asemenea, acești bolnavi răspund adesea anormal la sunete, atingeri sau alți stimuli senzoriali. În acest fel autiștii par închiși într-un univers propriu diferit de cel real și inaccesibil celorlalți. Ei prelucrează informațiile și răspund la ele într-un mod neașteptat, unic. Pot repeta cuvinte sau fraze în loc de răspuns la întrebări, se pot atașa în mod nefiresc de obiecte, prezintă rezistență la schimbare, preferă să stea singuri și au dificultăți în a se amesteca în mulțime, au o aparentă rezistență sau lipsă de rezistență la durere, nu au frica reală de pericol, nu răspund la procesele de învățare, râd sau plâng nemotivat, atenția le poate fi captată de elemente inexistente pentru ceilalți, pot utiliza gesturi în loc de cuvinte, au dificultăți în exprimarea propriilor nevoi etc.

 

Cauzele, tratamentul și prognosticul autismului

 

Studii recente sugerează existența unei predispoziții genetice pentru autism. La unii copii pot interveni și anumiți factori de mediu. Persoanele cu autism prezintă anomalii în anumite regiuni cerebrale care sugerează că această afecțiune este rezultatul unei tulburări de dezvoltare precoce a creierului fetal. Au fost incriminate în acest proces diferite substanțe toxice la care ar fi expuse gravidele și vaccinurile, în special triplul vaccin împotriva rujeolei, parotiditei și rubeolei, teorie infirmată de studii realizate de curând.

Speranța de viață este aceeași cu a persoanelor sănătoase. Dezvoltarea fizică poate fi normală sau aproape normală. Circa o treime din copiii cu autism potprezenta epilepsie. Riscul este foarte mare la copiii cu tulburări cognitive severe și deficiențe motorii.

Câteva indicii pentru diagnosticul autismului pot fi observate de la vârste foarte fragede. Astfel, lipsa gânguritului și a oricăror gesturi până la 12 luni, lipsa rostirii oricărui cuvânt până la 16 luni, nerostirea propozițiilor proprii formate din două cuvinte până la 2 ani, lipsa relaționării sociale prin limbaj la orice vârstă pot constitui semne ale dezvoltării ulterioare a autismului.

Autismul nu se vindecă. Dar se pot obține ameliorări ale comportamentului și o dezvoltare relativ normală prin terapii educațional-comportamentale și diverse medicamente simptomatice.

De asemenea, cercetătorii britanici consideră că simptomele autismului pot fi ameliorate diminuând problemele digestive care însoțesc tulburarea. Acest efect s-ar putea obține cu ajutorul alimentelor probiotice.

 

Bacteriile probiotice

 

Termenul "probiotic"a început să fie folosit în jurul anilor '90, dar a depășit cu greutate sfera limbajului tehnic. Acest cuvânt se referă la folosirea microorganismelor într-un mod pozitiv astfel încât să se obțină beneficii pentru sănătate. Bacteriile probiotice sunt consumate mai ales în alimente specialgândite pentru acțiuni de însănătoșire, așa-numitele alimente nutraceutice, alimente funcționale sau alimente cu utilizare specifică în sănătate (FoSHUs - Foods for Specified Health Uses). Un exemplu îl reprezintă consumul de bacterii vii din iaurt pentru îmbunătățirea florei intestinale și ajutarea digestiei. Astfel de colonii bacteriene inofensive pot fi introduse în diferite medii pentru a disponibiliza resurse variate și a preveni dezavantajele înmulțirii unui singur tip de bacterii dăunătoare, tehnică numită excludere competitivă. O propunere recentă se referă la menținerea unei danturi sănătoase populând cavitatea bucală cu bacterii inofensive care previn dezvoltarea bacteriilorproducătoare de carii. O tehnică similară a fost utilizată în fermele piscicole pentru a preveni îmbolnăvirea peștilor de către bacterii.

Termenul "probiotic" nu este în totalitate nou. El a fost utilizat o vreme sub forma învechită de "prebiotic".

Intestinul uman conține în jur de 100 de specii diferite de bacterii, între care și bacterii benefice procesului de digestie, cum ar fi Lactobacillus și Bifidobacterium. Aceste specii îndeplinesc și alte roluri în favoarea organismului, cum ar fi creșterea imunității și lupta împotriva bacteriilor patogene (care induc boli). Efectul creșterii numărului microorganismelorprobiotice la nivel intestinal în unele colite (boli inflamatorii intestinale) pare să fie similar celui al inactivării bolii prin folosirea radiațiilor gamma. De asemenea, efectul acestor microbipe sistemul imun s-a dovedit experimental că este asemănător utilizăriioligonucleotidelor imunostimulatorii (molecule sintetice de ADN) care cresc capacitatea de apărare a organismului sau creșterii imunității obținute prin diverse substanțe injectate sau administrate oral.

 

Bacteriile probiotice în autism

 

Autiștii au și probleme digestive ca meteorism abdominal (balonare), dureri de burtă și diaree. Acestea se datorează unui număr mare de bacterii "rele" în intestinul acestor pacienți, bacterii cunoscute sub numele de Clostridii. Diminuarea numărului microorganismelor în intestinul autiștilor diminuează anumite simptome asociate autismului.

Studii comparative realizate între loturi de copii cu autism care au primit în alimente bacterii probiotice numite Lactobacillus 299v și cei care au primit produse placebo au arătat avantajele alimentațieinutraceutice pentru tratamentul autismului. Alimentația funcțională a îmbunătățitdezvoltarea histologică a peretelui intestinal și a acționat favorabil asupra pH-ului (a scăzut aciditatea) din tubul digestiv, ceea ce a ajutat considerabil în lupta împotriva infecției intestinale. Bacteriile probiotice au rezistat zile la rând în intestin și nu s-au asociat cu nici o problemă de sănătate.

Efectul probiotic al unor bacterii este folosit ca adjuvant și în tratamentul altor boli. În Suedia, de exemplu, probioticele se recomandă de obicei după intervențiile chirurgicale pentru creșterea imunității și refacerea florei intestinale modificată de administrarea antibioticelor. De asemenea astfel de microorganisme sunt folosite ca adjuvant în tratarea colitelor, colonului iritabil, diareei, cancerului intestinal și sunt în curs de desfășurarestudii privind efectele benefice ale probioticelor în tratamentul altor boli.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 16

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: