Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Chinezii încearcă să-și tempereze creșterea economică

Andrei BĂDIN

China, țara cu creșterea economică cea mai importantă din ultimii ani și cu prognoze ex-trem de optimiste pentru următoarea perioadă, dorește să-și tempereze creșterea economică. Cauza constă, așa cum spun mai mulți analiști, în sistemul chinez și există riscul ca guvernul de la Beijing să transforme creșterea economică într-un eșec. Cea mai mare problemă este că executivului chinez îi lipsește sistemul financiar de dezvoltare. Soluția ar fi ca guvernul comunist să accepte să pună bazele și să consolideze piețe de capital independente și mature, chiar dacă acest lucru îl va obli-ga să renunțe la controlul centralizat asu-pra economiei. Nu puțini sunt cei care spun că, în cazul în care comuniștii chinezi vor accepta o astfel de variantă, este posi-bil să nu mai poată să controleze situația și să accepte și schimbările politice, care vor deveni astfel inevitabile.În ultimii ani, China înregistrează anu-al o creștere economică de circa 10%, volu-mul exporturilor s-a dublat în mai puțin de cinci ani, deși creșterea preferinței chi-nezilor pentru bunuri de consum face ca deficiturile comerciale ale Chinei să fie la fel de mari ca acelea ale Statelor Unite. Pia-ța creditelor ipotecare a crescut cu 40% în ultimul an și în general se spune că avem de-a face cu motorul economiei mondiale, alături de Statele Unite, o țară despre care analiștii spun că, în 2050, va fi printre primele din lume din punct de vedere eco-nomic. Totul depinde însă de dozarea efici-entă a acestei creșteri pentru a nu face caguvernul chinez să vrea ca anul acesta să scadă ritmul de creștere până în jur de 7%. Însă economia a continuat să crească cu 9,7% în primul trimestru al anului în curs. Economia chineză a devenit atât de im-portantă încât influențează economii înde-părtate, precum cea braziliană, și de aceeaîntreaga lume urmărește cu neliniște să va-dă dacă această mare economie va rămâne mare sau va deveni un mare... eșec, subli-nia, de exemplu, prestigiosul cotidian "Wall Street Journal". Și economiile sud-core-eană și japoneză privesc spre China deoa-rece de boom-ul din această țară- au profi-tat și ele. De aceea, succesul economic al Chinei este vital pentru economia mon-dială.

 

Vor deschide chinezii piața internă?

 

Don Evans, secretarul american pentru comerț, a acuzat Beijingul că încearcă să a-mâne procesul de deschidere a pieței in-terne, precizând că rolul puternic rol jucat de stat în China pune companiile ameri-cane într-un dezavantaj competitiv și ar trebui abandonat. China trebuie să renun-țe la controlul economiei, a precizat înaltul demnitar american. Companiile chinezești primesc subvenții de la stat pentru chirie, utilități, materii prime, transport și servicii de comunicații, și practic finanțare gratuită din partea băncilor de stat, a mai spus Don Evans. "Este clar că firmele americane con-sideră că multe din politicile chineze pun companiile într-un dezavantaj competi-tiv", a mai spus el. Deficitul american cu China s-a ridicat anul trecut la 124 de milioane de dolari, cel mai înalt nivel din partea Statelor Unite. "Chinezii trebuie să arate o mai mare cooperare și mai puțină manipulare", a declarat Evans. Secretarul american pentru comerț a mai spus că pirateria mărcilor de prestigiu interna-ționale este în creștere și că numai anul trecut aceasta a costat companiile america-ne 2,4 miliarde dolari. "Chiar și acum mult prea multe active-cheie și mijloace de pro-ducție din economia chineză sunt deținute și exploatate de stat", a declarat el. "Am văzut prea puține semne De vânzare în e-conomia chineză. Trebuie să vedem mai multe asemenea mesaje", a subliniat E-vans.

 

Cea mai mare penurie de energie din ultimii 20 de ani

 

China are și alte probleme. Creșterea consumului de electricitate în China riscă să plaseze țara- într-un colaps energetic. De aceea, autoritățile chinezești au anunțat că vor impune restricții și vor majora prețu-rile la curentul electric. Este cea mai mare penurie de energie din ultimii 20 de ani în țară-. Motivele acestei crize sunt consumul excesiv de curent electric și creșterea economică. "Ne aflăm în mijlocul unei avansate etape de industrializare caracterizată prin consumul excesiv de energie și prin distribuirea sa inegală", a spus Zhao Xizheng, director general al Companiei Naționale de Electricitate.

Practic, este vorba de un deficit de 30 de milioane de kilowați. Potrivit lui Xizheng responsabilitatea acestui consum excesiv revine sectoarelor constructoare de mașini, siderurgiei și celui manufacturier și se datoreazăindustrializării accelerate a țării. "Preconizăm diferite măsuri de șoc pentru a garanta furnizarea de curent electric și menținerea sub control a cererii de electricitate", a subliniat oficialul chinez.

Cu scopul de a impune o economisire a curentului, Comisia Națională de Reformă și Dezvoltare a anunțat o majorare a prețurilor la curentul electric, măsură ce va afecta în principal provinciile de pe coasta meridională ale țării. La Beijing, se spune că prețul energiei electrice va crește cu circa 11%. Creșterea prețurilor va afecta industria grea - aluminiu, ciment, oțel, fier -, pe cea chimică, precum și comerțul en gross, dar nu și sectorul agricol sau producătorii de îngrășăminte.

Consumul de energie electrică sporește cu 15% în perioada verii, ca urmare a utilizării aparatelor de aer condiționat în fabrici, birouri și locuințe, și de aceea acest sector a intrat în atenția autorităților speriate deja de consumul excesiv de energie căruia îi face cu greu față. Autoritățile de la Shanghai preconizează impunerea de restricții aparatelor de aer condiționat, astfel încât temperatura acestora să nu coboare sub 26 de grade. Se prevede, totodată, obligativitatea ca în birouri, hoteluri și marile magazine să fie utilizate 400.000 de becuri de mic consum pe timp de vară.

 

De la capitalism la dictatură

 

China, care a uimit lumea cu dezvoltarea sa economică, încearcă să împace și capra, și varza. Adică o economie capitalistă cu o dictatură uneori sângeroasă. În 2003, circa 5.000 de persoane au fost condamnate în China la moarte, iar cifra este considerată mică în comparație cu amploarea fenomenului. Raportul anual al organizației "Nimeni nu trebuie să se atingă de Cain" spune că Republica Chineză se află pe primul loc în lume din acest punct de vedere, depășind regimuri fundamentaliste de genul celui iranian. Execuțiile, mai spune organizația, sunt consecința unor procese arbitrare, ale unor sentințe date de judecători motivați din punct de vedere ideologic.

Situația drepturilor omului în China a fost pusă pe tapet când și când de occidentali. În ultima vreme însă analiștii occidentali au observat că acest subiect a fost lăsat deoparte, iar liderii vestici care au vizitat Beijingul nu s-au referit la acest subiect. În special liderii europeni au făcut uitată această problemă datorită intereselor economice. Cancelarul german Gerhard Schröder a fost aspru criticat pe această temă, ca și liderii europeni care l-au primit cu onoruri deosebite pe președintele chinez în urmă cu două luni.(A. B.)

Publicat în : Economie  de la numărul 16

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: