Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

În SUA se anunță alegeri prezidențiale strânse

Andrei BĂDIN

Diferitele sondaje date publicității în Statele Unite indică faptul că alegerile prezidențiale din noiembrie vor fi foarte strânse, poate la fel ca acum patru ani când George W. Bush și Al Gore au fost foarte apropiați în punctajul final. În acest moment, unele sondaje îl indică pe democratul John Kerry ca având un minim avantaj, dar bătălia este departe de a se fi tranșat deoarece republicanul George W. Bush recuperează puțin câte puțin. Oricum, ținând cont de 11 septembrie, războaiele din Irak și Afganistan, Bush junior nu a pierdut prea mult față de 2000 din punctul de vedere al susținerii electorale. Ceea ce a contat în această aparentă revigorare a candidaturii lui Bush junior a fost diplomația pe care a pus-o în mișcare pentru adoptarea rezoluției ONU privind Irakul, dar și, paradoxal, decesul celui mai exponențial președinte republican al ultimei jumătăți de secol, Ronald Reagan. În ciuda acestui fapt, există un nucleu foarte dur al oponenților săi, și nu sunt puțini cei care îl caracterizează ca fiind un războinic fără minte, de aceeași teapă ca Donald Rumsfeld.

Totuși, realitatea de pe teren este alta. Chiar și democrații spun că, în ciuda sondajelor, Bush și Kerry sunt "umăr la umăr" în lupta pentru Casa Albă.

 Ronald Wilson Bush?

 

Mulți se întreabă în ce măsură se poate spune despre George W. Bush că este moștenitorul lui Ronald Reagan, dat fiind că asemănările dintre cele două administrații sunt izbitoare. Este întrebarea care și-a pus-o de pildă "The Economist". Prestigiosul săptămânal spune că, asemenea lui Reagan, George W. Bush a redus fiscalitatea și a majorat substanțial bugetul apărării. Asemenea lui Reagan, se vede angajat într-o luptă pe viață și pe moarte cu răul. Și că în afara Americii este privit ca "un cowboy periculos, așa cum era văzut și Reagan".  Paralelele dintre cei doi au și rădăcini culturale. Președintele Bush este produsul aceleiași transformări petrecute în sânul Partidului Republican și în urma căreia s-a născut politicianul Reagan.

În încheiere, "The Economist" crede că merită amintit faptul că în anii '80, mulți liberali americani credeau că Ronald Reagan este "o aberație ciudată". Probleme asemănătoare are acum George W. Bush. style="mso-tab-count: 1">  

La fel ca Reagan, Bush poate spuneacum că a revigorat economia americană, numărul locurilor de muncă a crescut, există speranțe pentru viitor, chiar dacă deficitul este enorm, dar același lucru s-a întâmplat în vremea lui Reagan, și iată istoria poate să judece omul din punctul de vedere a consecințelor acțiunilor sale, nu pe moment. S-au înșelat în privința lui Reagan, iată se pot înșela și în privința lui Bush jr.

Problema lui Bush este să rezolve unele chestiuni de imagine, la care lucrează din greu consilierul său, Karl Rove, considerat un artist al imaginii politice. Totul însă va depinde în final de "evenimentele din octombrie", adică ultimele scandaluri sau gafe politice care vor îndrepta electoratul spre una sau cealaltă personalitate implicată. Pentru Bush, cheia pare a fi Irakul, unde, dacă se realizează tranziția spre democrație, punctele sale vor crește. Pentru Kerry este important să-și prezinte clar o strategie de politică externă. Nu în ultimul rând va conta și elementul religios pe fondul disputelor privind căsătoria între persoane de același sex și avortul. Bush s-a declarat împotriva acestora, iar Kerry a fost mai nuanțat. Poate de aceea în timpul vizitei la Roma, Bush a cerut Vaticanului să-i recunoască activitatea pentru apărarea vieții și a familiei. Nu este clar ce poziție va adopta Vaticanul sau dacă Bush va reuși să creeze un lobby catolic împotriva lui Kerry, declarat ca fiind un catolic liberal.

Pe de altă parte, avem de-a face cu o campanie dură împotriva lui Kerry. O campanie masivă de publicitate care a costat 85 de milioane de dolari a fost declanșată împotriva candidatului democrat. Deja îndoieli la adresa lui Kerry au început să apară. Prin tocarea măruntă a acestuia se speră că procentele sale vor scădea. La începutul lui iulie, campania de spoturi anti-Kerry a încetat. Ea va continua la începutul lui august, după ce acesta își va anunța propunerea pentru postul de vicepreședinte, persoana cu care va face duet pentru Casa Albă.

 

Deficit mare, dar economie în progres

 

Deficitul comercial al Statelor Unite a crescut cu 3,8% atingând un nou record de 48,3 miliarde de dolari în luna aprilie, potrivit Departamentului american pentru comerț. Situația se explică prin creșterea prețului petrolului și cererea mare de importuri, datorită redresării economice. Potrivit cifrelor oficiale, vânzările cu amănuntul au crescut cu 1,3%, în luna mai, acesta fiind un nou semnal privind redresarea economiei americane. Au fost întrecute așteptările economiștilor, care estimau o creștere de numai un procent, în condițiile în care, în aprilie, volumul vânzărilor cu amănuntul scăzuse cu 0,6%. Industria auto a înregistrat cea mai bună evoluție, vânzările progresând cu 2,7%, în mai, comparativ cu declinul de 2,1%, în aprilie.

O evoluție pozitivă a vânzărilor s-a mai înregistrat în cazul magazinelor de articole vestimentare, a celor de cosmetice sau din industria muzicală. Pe de altă parte, industria mobilei și a materialelor de construcții, restaurantele și barurile au înregistrat o scădere a vânzărilor.

Mai este factorul Alan Greenspan, reconfirmat pentru al cincilea mandat în funcția de președinte al Rezervei Federale de către președintele Bush. Numit de Ronald Reagan, intrat în conflict cu Bush senior, Greenspan este gurul economiei americane. Singurul pericol ar putea veni de la o problemă de sănătate a lui Alan Greenspan, în vârstă de 78 de ani. Cel mai mic incident s-ar putea transforma într-un adevărat seism pe piețe, așa cum s-a întâmplat și acum un an. Popularitatea acestuia în America este mai mare decât a lui Bush sau Kerry și deci va fi un factor în campanie, de care americanii vor ține cont.

 

Cine va face duet cu Kerry?

 

John Kerry încearcă să-și găsească un vicepreședinte pe care ar trebui să îl anunțe la sfârșitul lui iulie.  Senatorul de Massachussetts a avut întâlniri cu mai multe personalități, dar încă nu se știe cine va fi numărul 2 al democraților. El a mers chiar și spre republicani, însă senatorul republican John McCain a respins abordările lui Kerry pentru a forma un fel de candidatură pentru "uniune națională". John Kerry s-a întâlnit cu Richard Gephardt, unul dintre contracandidații săi la nominalizarea democrată. Printre ceilalți favoriți figurează senatorii John Edwards, locul 2 în parțialele democraților, Evan Bayth, Bob Graham și Bill Nelson sau guvernatorii Tom Vilsack și Bill Richardson. Kerry este însă ferm: nu își va anunța perechea deocamdată. Cu siguranță însă, la marele bal al democraților, din 28 iulie de la Boston când va fi oficializat cuplul pentru Casa Albă.

Analiștii sunt de părere că John Kerry nu are o altă strategie de politică externă decât Bush, iar unii spun chiar că nu are nici una. Terorismul este principala sa temă, iar în ultimul timp și Irakul, dar declarațiile sale sunt foarte ponderate pe această temă. Declarat susținător al războiului din Irak, acum Kerry îl critică, prilej pentru unii să îl ridiculizeze. El diferă de Bush doar la nuanțe s-ar putea spune. De pildă, insistă pe refacerea alianțelor cu europenii și pe diplomație, lucruri puse în practică în ultima vreme și de Bush. Dar în privința Irakului este mai degrabă tăcut. Însă toată lumea este de acord că, în nici un caz, Kerry nu poate schimba prea mult situația deoarece nu este o soluție universal valabilă.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 16

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: