Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Irakul, pe muchie de cuțit

Dragoº TÃBÃRAN

Statele Unite au câștigat prima fază a războiului din Irak - invazia și eliminarea regimului Saddam Hussein -, au conservat și integritatea teritorială a Irakului, ba chiar au pus capăt și revoltei mesianice a liderului șiit Moqtada al Sadr. Washingtonul a reușit să obțină și crearea unui guvern multietnic și multireligios și se pregătesc acum pentru transferul de putere către noul regim de la Bagdad-. Un moment foarte important care a fost prefațat de numeroase atentate și atacuri, de crime și gesturi de o cruzime incredibilă: decapitarea unor cetățeni occidentali sau asiatici.Și totuși după un an și ceva de la război, situația din Irak nu este deloc stabilizată. Ba, dimpotrivă. Statele Unite au anunțat trimiterea de efective militare suplimentare în Irak. Au obținut din partea unor țări aliate sprijin militar și logistic. Se vorbește chiar de posibilitatea implicării NATO în gestionarea reconstrucției Irakului. Modul în care Statele Unite au gestionat Irakul post-Saddam a declanșat numeroase semne de întrebare, în special legate de oferta politică pentru noul Irak. A greșit Washingtonul? A eșuat în tentativa sa de reconstrucție politică a Irakului?

Discret, administrația de la Washington a început o adevărată echilibristică între diferitele facțiuni etnice și religioase. O echilibristică manifestată în special prin balansarea de la o facțiune la alta. Primii care au pierdut cooperarea Washingtonului au fost chiar aliații din timpul războiului: kurzii. Aceștia s-au văzut siliți să accepte integrarea într-un Irak lipsit de Saddam, dar rămas în aceiași parametri teritoriali. Din nou, visele lor de independență au fost spulberate. Din nou, controlul direct al rezervelor de petrol din nord și deci accesul la fondurile necesare unei construcții statale proprii, le-a fost refuzat. Este firesc ca frustrarea să fie dominantă în zona etniei kurde din Irak.

O altă mișcare interesantă a avut loc în această primăvară când administrația americană a întors, dacă nu spatele, cel puțin un umăr, șiiților. Revolta condusă de Moqtada al Sadr a demonstrat că șiiții - dominanți ca număr și răspândire în zonele petroliere - au interese proprii, mai apropiate de cele ale Iranului decât de cele ale Statelor Unite. Revolta "armatei lui Mahdi", grupare paramilitară a șiiților radicali, a confirmat implicarea serviciilor secrete iraniene în situația postbelică din Irak. Este poate doar unul dintre motivele pentru care Washingtonul l-a executat politic fără drept de apel pe Ahmed Chalabi, unul dintre principalii candidați la președinția irakiană și liderul Congresului Național Irakian, principala mișcare de opoziție din perioada Saddam Hussein. Chalabi, de altfel condamnat la ani grei de închisoare în Iordania pentru devalizarea unei bănci, a fost acuzat că acționează în favoarea serviciilor de informații iraniene. O dezvăluire care a avut urmări și la Washington și care a adâncit diferența de strategie dintre Pentagon, susținător al șiiților, și alianța CIA - Departamentul de Stat, adeptă a parteneriatului cu sunniții.

Sunniții par să fie favorizații momentului. Ei domină guvernul interimar, conducerea noii armate și a noilor structuri de forță irakiene. Administrația americană a declanșat un experiment interesant în raport cu minoritatea sunnită. După rebeliunea de la Falluja, sunniții au primit dreptul de a-și administra singuri orașul în speranța că se va pune capăt astfel atacurilor împotriva militarilor americani. Este prematur pentru a trage o concluzie, dar este foarte posibil ca experimentul să eșueze. Un argument în acest sens îl reprezintă continuarea atentatelor și mai ales uciderea unor cetățeni occidentali. Cert este însă un lucru: americanii au înțeles că au greșit când au desființat armata irakiană moștenită de la Saddam (și alcătuită în cea mai mare parte din sunniți) și acum încearcă să o reconstruiască.

Nu este clar pentru moment care este gradul de implicare al unor militanți și teroriști străini în Irak. În mod evident, luptători străini, afiliați sau nu rețelei Al Qaeda, au pătruns de anul trecut în Irak, majoritatea prin Siria. Ei acționează în special în așa-numitul triunghi sunnit: Tikrit - Falluja - Bagdad-. Și tot străinii par să fie la originea crimelor bestiale, mediatizate de site-urile fundamentaliste sau de televiziuni ca Al Jazeera sau Al Arabiya: decapitarea unui cetățean american, Nicholas Berg, și a unuia sud-coreean, Kim Sun-Il. În cazul lui Berg, un om de afaceri de 27 de ani care avea unele legături cu rețeaua condusă de Osama bin Laden, autorul pare să fie Abu Musab al-Zarqawi, un iordanian considerat liderul aripii Al Qaeda din regatul hașemit. Zarqawi a citit un mesaj în care le cere adepților Islamului să ucidă orice "necredincios" găsit pe pământ islamic. Un mesaj lung care cheamă la Jihad. La capătul său, presupusul Zarqawi a pus mâna pe jungher și l-a decapitat pe Nicholas Berg. Ucigașii lui Kim s-au mulțumit să ceară guvernului sud-coreean să renunțe la planul de a trimite 3.000 de militari în Irak. Trebuie adăugat că numărul occidentalilor răpiți este mult mai mare și printre ei se numără și ziariști.

Irakul rămâne un teatru de confruntare între lumi diferite, între facțiuni diferite, între state diferite, între un sistem politic - cel occidental - și mentalități tribale sau teroriste. Cel mai important examen va fi transferul de putere către guvernul interimar irakian. Apariția acestui executiv alcătuit din reprezentanții celor trei etnii amână alegerile directe, anunțate de americani după război, cu un an, termen destul de permisiv pentru pacificarea țării și pentru obținerea unui compromis la nivelul societății irakiene.

Noul guvern irakian va avea misiuni administrative și de reprezentare în exterior, dar nu și solicitatul drept de veto asupra operațiunilor militare americane pe teritoriul Irakului. Este greu de spus dacă va avea și susținerea populației. Primul ministru a primit deja amenințări publice cu moartea, chiar de la același temut al-Zarqawi, si trebuie să treacă testul supraviețuirii. Atât politice, dar mai ales fizice!

Pe măsură ce momentul transferului de putere se apropie, numărul atentatelor și al răpirilor de străini crește. În ciuda terorii, indiferent de dimensiunile ei, procesul de reconstrucție politică a Irakului va continua. Pentru moment, petrolul irakian nu a intrat în ecuația mondială și mai ales în calculul prețurilor, dar este important ca, în scurtă vreme, exporturile irakiene să permită coborârea acestora. Grupările rebele și teroriștii care acționează în Irak au reușit până acum să saboteze exporturile de petrol. Mai mult, refacerea industriei de petrol presupune investiții masive pentru a aduce la zi tehnologia utilizată în Irak. Nimeni nu își poate asuma însă investiții mari în condiții de insecuritate și de instabilitate politică.

Model politic pentru o lume arabă în tranziție, Irakul trebuie să reușească pentru a da Islamului politic șansa de a alege democrația în dauna autoritarismului, între a fi sursă de insecuritate sau factor de stabilitate, între societăți tribale și societăți bazate pe valori și principii umaniste. Nu în ultimul rând, eșecul organizațiilor teroriste în Irak, mai ales dacă vor fi anihilate tocmai de noile autorități irakiene, va fi o mare șansă dată lumii arabe și islamice.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 16

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: