Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Alegerile din Serbia, câștigate de Boris Tadic

Andrei BĂDIN

Pentru Tadic sprijinul acordat de liderii europeni a fost hotărâtor. El a fost invitat la Bruxelles, iar comisarul european Chris Patten a spus că"UE este calea și destinul Serbiei". "Serbia are nevoie de un președinte care să fie un bun prieten al UE și care să fie un prieten printre prieteni, deoarece viitorul președinte va spori în mod spectaculos șansele Serbiei de a deveni membră UE", a declarat la rândul său Javier Solana, reprezentant al UE pentru politică externă.Proeuropeanul Tadic a câștigat prezidențialele din Serbia

 

Proeuropeanul Boris Tadic, succesorul lui Zoran Djindjici la conducerea Partidului Democrat, a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Serbia reușind să-l învingă greu pe Tomislav Nikolic, candidatul ultranaționalistului Partid Radical Sârb, al cărui lider, Vojislav Seselj, este judecat în prezent la Haga. A fost cea de-a treia încercare a sârbilor de a-și alege președintele, iar acest lucru nu a fost posibil decât după ce a fost anulată prevederea privind pragul de participare la vot de 50 la sută din populație. Dacă nu ar fi fost anulată această prevedere, turul doi al prezidențialelor ar fi fost anulat deoarece prezența la vot a fost de 49 la sută.

Tadic a ieșit în mod surprinzător pe locul doi în primul tur de scrutin, iar victoria sa în turul al doilea a fost hotărâtă de sprijinul forțelor democratice și al Occidentului. În primul tur, Nikolic a câștigat 30,1% din voturi, iar Tadic 27,3%, în timp ce candidatul coaliției de guvernământ Dragan Marsicanin a întrunit doar 12,6% din voturi. Tomislav Nikolic crede în "Serbia Mare" care ar cuprinde teritorii aflate în Bosnia-Herțegovina și în Croația. "Voi visa la frontiera Serbiei Mari cât voi trăi", a declarat Tomislav Nikolic.

Disputele dintre reformiștii sârbi au contat decisiv în obținerea de cătreNikolic a primului loc în turul întâi. Partidul Radical Sârb este condus încă de persoane care au participat la guvernare în timpul regimului Slobodan Milosevic. Diplomații occidentali au avertizat că victoria ultranaționaliștilor ar putea afecta legăturile cu Occidentul și investițiile străine. Însă, rezultatele indică faptul că naționaliștii sârbi se bucură de un sprijin important din partea electoratului, iar dacă situația economică se va înrăuți aceștia ar putea crește în intențiile de vot. De fapt, în Parlament, Partidul Radical este cea mai importantă forță politică.

 

Probleme pentru coaliția de guvernământ

 

Plasarea lui Dragan Marsicanin pe locul al patrulea a dat o lovitură serioasă coaliției de guvernământ condusă de Vojislav Kostunica. Vicepremierul Miroljub Labus, liderul G-17 Plus, a declarat că guvernul minoritar ar putea să nu supraviețuiască. "Suntem dezamăgiți de aceste rezultate. Există doar două posibilități... fie va exista o remaniere guvernamentală, fie vor fi organizate noi alegeri", a declarat Labus, adăugând că partidul său nu poate participa într-o coaliție al cărui candidat prezidențial a primit mai puțin de 14% din voturi.

Eventualele alegeri anticipate sunt dorite de Partidul Radical.Nikolic a și declarat de altfel după anunțarea rezultatelor la prezidențiale că speră să-și ia revanșa la parlamentare.

Pentru Tadic sprijinul acordat de liderii europeni a fost hotărâtor. El a fost invitat la Bruxelles, iar comisarul european Chris Patten a spus că"UE este calea și destinul Serbiei". "Serbia are nevoie de un președinte care să fie un bun prieten al UE și care să fie un prieten printre prieteni, deoarece viitorul președinte va spori în mod spectaculos șansele Serbiei de a deveni membră UE", a declarat la rândul său Javier Solana, reprezentant al UE pentru politică externă.

style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">Rata oficială a șomajului depășește cota de 30 la sută, iar investitorii străini evită style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">Serbia style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">. Probleme sunt și în planul relațiilor internaționale cu Occidentul. Statele Unite au anulat un ajutor economic deoarece guvernul Kostunica nu vrea să colaboreze cu Tribunalul Internațional de la Haga. Nu în ultimul rând situația explozibilă din regiunea Kosovo îi face pe mulți să stea în expectativă când vine vorba de a investi în Iugoslavia. Pentru Occident, victoria lui Tadic nu rezolvă prea mult din situația încurcată din punct de vedere politic în style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">Serbia style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">. Partidul Radical este pe cai mari, iar disputele între partidele prooccidentale și situația economică precară duc la creșterea procentajului formațiunii politice naționaliste.
Publicat în : Politica externa  de la numărul 16

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: