Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

SPD - cel mai mic scor electoral de după război

Andrei BĂDIN

Situația din Germania este din ce în ce mai proastă din punct de vedere economic și nota de plată vine pe adresa Partidului Social-Democrat (SPD) al cancelarului Schröder, cel care s-a retras strategic din fruntea partidului pentru a nu-i mai afecta credibilitatea. Demisia lui Schröder nu a contat însă deoarece SPD este într-o continuă cădere liberă. Pe acest fond, informațiile din domeniul economic sunt alarmante. Potrivit datelor Oficiului de Statistică din Wiesbaden, tribunalele federale au înregistrat peste 28.000 de falimente în primele trei luni ale anului. Comparativ cu 2003, volumul falimentelor a crescut cu peste 15%. Cei mai afectați sunt consumatorii, numărul celor declarați în imposibilitate de plată crescând cu 40% față de aceeași perioadă a anului trecut. Suma totală a datoriilor atinge 10,1 miliarde de euro. În aceeași ordine de idei, potrivit informațiilor transmise de Institutul pentru Cercetare Economică din München, indicele mediului de afaceri a scăzut de la 96 la 94,6 puncte.Probleme sunt și pentru bugetul de anul viitor. Bugetul federal pentru anul 2005 se lovește de critici atât din partea opoziției, cât și a coaliției de guvernare. Pentru acoperirea găurilor financiare, statul va vinde acțiunile deținute la Telekom și Serviciul Poștal Federal, sperând să obțină 15 miliarde de euro. Nici Comisia Europeană nu vede cu ochi buni asemenea planuri, pentru că acțiunile astfel vândute ar urma de fapt să fie transferate Institutului de Credit pentru Reconstrucție, aflat și el în posesia statului. De aceea, mult mediatizata problemă a respectării pragului datoriilor, stabilit prin Pactul de Stabilitate, revine în atenția experților.

Ziua de 13 iunie 2004 a fost una neagră în istoria Partidului Social-Democrat. La alegerile pentru Parlamentul European, la scrutinul pentru Landtag, desfășurat în Turingia, precum și la alegerile comunale care au avut loc în mai multe landuri federale, principalul partid de guvernământ din Germania a suferit pierderi fără precedent, comentează, de pildă, postul de radio "Deutsche Welle". Este cel mai mic scor obținut după cel de-al doilea război mondial. Gerhard Schröder declară însă nu se va abate de la linia sa. "Germanii au arătat cât de nemulțumiți sunt de politica actualului guvern, de nerespectarea promisiunilor electorale, de deruta și declarațiile contradictorii din ultima vreme, de nerezolvarea problemei șomajului, de incapacitatea de a relansa economia țării, de a reforma sistemul social. Iar tot ceea ce găsește de cuviință să facă acum cancelarul este să repete că nu va părăsi drumul pe care a pornit, că reformele vor fi continuate până ce într-o zi se va face resimțit un nou avânt economic", comen-tează în continuare DW. În sondaje, SPD se apropie de pragul critic de 20 la sută și scăderea continuă alarmant, mulți întrebându-se dacă alegerile vor mai avea loc în 2006. În Turingia, SPD spera ca măcar creștin-democrații, care dețineau majoritatea absolută, să piardă. Numai că nu s-a întâmplat așa. Ce-i drept, aceștia au pierdut câteva procente față de acum cinci ani, însă își continuă drumul triumfal spre cancelaria federală din Berlin. SPD a realizat în Turingia cel mai slab rezultat de la reunificare - doar 14 la sută. Fostul partid comunist din RDG, în schimb, Par-tidul Democrației Sociale (PDS), a reușit să obțină 26 la sută din voturi, clasându-se pe locul doi în preferințele electoratului. Social-democratul Christoph Matschie a declarat: "Nu am reușit nici în Turingia să stopăm pierderea de popularitate generală la nivelul țării. Scrutinul acesta a fost însă în primul rând unul de protest"

În Turingia, CDU nu va avea nevoie, așadar, nici în viitoarea legislatură de par-tener de coaliție. Formațiunea politicăcare a reușit să crească cel mai mult în preferințele electoratului este fostul partid comunist care este principala forță de opo-ziție din Parlamentul regional. Social-democrații estici sunt nemulțumiți de politica dusă de coaliția de guvernare de la Berlin condusă de social-democrații din vest. Dacă își continuă trendul ascendent, stânga din est ar putea să spere să devină o alternativă la partidul lui Schröder.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 16

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: