Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Articole medicale

Marina HERGHELEGIU

style="FONT-SIZE: 14pt; mso-bidi-font-size: 12.0pt">Localizarea memoriei de lungă durată

style="FONT-SIZE: 14pt; mso-bidi-font-size: 12.0pt">

style="FONT-SIZE: 14pt; mso-bidi-font-size: 12.0pt">Sindromul Golfului Persic

style="FONT-SIZE: 14pt; mso-bidi-font-size: 12.0pt">

style="FONT-SIZE: 14pt; mso-bidi-font-size: 12.0pt">Ketolide - o nouă clasă de antibioticestyle="FONT-SIZE: 14pt; mso-bidi-font-size: 12.0pt">Localizarea memoriei de lungă durată

 

Sediul memoriei de lungă durată

Cercetători americani (de la UCLA, California-, SUA) și canadieni (de la Spitalul de copii din Toronto, Canada) au publicatin luna maiîn revista "Science" rezultatele unui studiu prin care au evidențiat zonele din creier care stochează și regăsesc amintirile din memoria de lungă durată.

Se pare că, atât memoria de scurtă durată cât și cea de lungă durată se formează în aceeași zonă. Dar, în timp ce prima ramâne la nivelul aceleiași structuri în care își are originea, cea de a doua se formează în hipocampus. Prin remodelarea sinapselor neuronale (modalitatea prin care neuronii transportă informația de la unul la altul) , sediul memoriei de lungă durată se mută în scoarța cerebrală, într-o porțiune apropiată de cea frontalănumită cortexul cingulat anterior.

 

Procesul formării memoriei

Formarea amintirilor noi presupune întărirea conexiunilor sinaptice dintre grupuri de neuroni. Reamintirea implică reactivarea acelorași grupuri sau rețele neuronale. Pe masură ce înaintăm în vârstă, rețelele de neuroni se schimbă puțin câte puțin. Inițial, amintirile evenimentelor zilnice de viață par să depindă de hipocampus. Cu timpul acestea tind să devină dependente de rețelele neuronale din scoarța cerebrală.

În urma acestor observații se consideră că, între hipocampus și cortex există o interacțiune activă iar procesele transferării memoriei se petrec în câteva săptamâni, în timpul somnului.

 

Importanța descoperirii

Această descoperire aduce cu un pas mai aproape posibilitateainventării unor medicamente noi care să acționeze genetic sau pe diverse procese ale creierului implicate în tulburările de memorie.

 

style="FONT-SIZE: 14pt; mso-bidi-font-size: 12.0pt">Sindromul Golfului Persic

 

Manifestări clinice

După încheierea conflictului din Irak din 1990/1991, două treimi dintre combatanți au devenit rezerviști datorită îngrijirilor medicale de care au avut nevoie în mod cronic. Cei mai mulți prezentau un sindrom asemănător clinic cu SIDA. Simptomele constau în oboseală permanentă, slăbiciune fizică, cefalee (dureri de cap) și tulburări de somn, artralgii (dureri articulare) și mialgii (dureri musculare), pierderi ale memoriei de scurtă durată cu tulburări de concentrare, dureri abdominale și diaree, înroșirea locală a pielii, dureri de dinți și gingivale, febră, transpirații nocturne etc. S-a observat de asemenea că numărul veteranilor care au avut cancere, alergii șiinfecțiia crescut simțitor.

Între 1992 și 1993 numărul veteranilor din Irak care s-au prezentat la medic pentru asemenea manifestări doar în Indianapolis, Indiana, a crescutde la 60 la 8 000.

 

Scurt istoric

În 1993, un senator american de 34 de ani, Steve Buyer, a adus această problemă în discuția Congresului american. El participase ca voluntar la războiul din Irak și, de la întoarcerea sa de pe front, în 1991, suferea de tulburări respiratorii și renale și stări gripale repetate deși înaintea acestui eveniment avusese o sănătate deplină. În urma intervenției sale , simptomele de mai sus au fost recunoscute oficial ca fiind consecința participării la conflictul din zona Golfului Persic.Pentru studierea acestui așa-numit sindrom al Golfului Persic și pentru stabilirea numărului real de veterani suferinzi de acest sindrom s-au constituit mai multe comisii și organizații guvernamentale și non-guvernamentale și au fost stabilite diferite strategii privind modul de abordare a acestei situații. În urma acestor decizii numărul veteranilor înregistrați cu acest sindrom a crescut simțitor ajungând în 1996 la 80 000.

 

Etiologie

Din păcate, cauza reală aacestui sindrom nu este încă stabilită cucertitudine. Există mai multe ipoteze. Au fost incriminate pe rând gazele toxice rezultate din inhalarea fumului produs de arderea sondelor și produselor petroliere, substanțele folosite drept arme chimice sau biologice, pesticidele organo-fosforice, uraniulsărăcit, diverse bacterii și medicamente experimentale.

Cele mai acceptate ipoteze au fostgazele toxice din mediu, uraniul sărăcit și numeroasele mijloace de profilaxie folosite.

În privința gazelor toxice, s-a stabilit că, în timpul conflictului , cei prezenți în zonă au fost supuși la acțiunea a peste 21 de substanțe cu potențial toxic, expunerea fie și doar la oricare două dintre acestea putând determina morbiditatea persoanelor din zonă și a urmașilor acestora.

În ceea ce privește mijloacele profilactice folosite , s-auutilizat vaccinuri împotriva următoarelor boli: antrax, tetanos, pertusis, febra galbenă, febra tifoidă, poliomielita, holera, rujeola, hepatitele virale A și B, meningită și encefalita equină japoneză. Ca medicamente s-au folositpiridoxinstigmin bromid pentru prevenirea acțiunii neurologice a substanțelor cu potențial paralizant și Paludine/Cloroquine ca profilaxie antimalarie.

 

Uraniul sărăcit

S-a observat însă că boala părea să se transmită de la veterani la familiile acestora. Astfel s-au înregistrat pierderi ale sarcinilor și nașteri de copii malformați de 10 ori mai frecvente decât în mod normal. S-a presupus că toate acestea se datorează acțiunii uraniului sărăcit. Despre izotopul de uraniu 238 se știe că produce tulburări renale,nervoase și reproductive și cancere cu diverse localizări. El poate fi toxic prin ingestie sau inhalare, datorită emiterii de particule alfa și beta și a radiațiilor gamma. Radiațiile gamma se pot regăsi la 10 km distanță de locul lor de origine. Iar o particulă beta poate traversa până la 500 de celule ale corpului. Într-un mg de uraniu sărăcit se află peste un miliard de particule alfa și beta. O persoană aflată într-un tanc blindat lovit de muniție poate inhala doar la un inspir zeci de mg de particule alfa și beta iar particulelebeta și radiațiile gamma persistă în organism peste 6 luni. Toate aceste date încadrează uraniul sărăcit în categoria substanțelor cancerigene și genotoxice ( care determină tulburări genetice). Informațiile de mai sus dau o explicație posibilănumărului mare de copii malformați (cca. 67%) născuți din tați veterani ai războiului din Irak.

Tratament

Pentru tratarea acestui sindrom unii medici au obținut rezultate mulțumitoare cu antibiotice din categoria Doxiciclinei. Boala rămâne totuși una cronică, lipsită de tratament specific.

 

style="FONT-SIZE: 14pt; mso-bidi-font-size: 12.0pt">Ketolide - o nouă clasă de antibiotice

 

Medicamente noi

FDA (Food and Drug Administration)a apobat de curând producerea și comercializarea telitromicinei, reprezentantul unei noi clase de antibiotice numită ketolide. Aceste antibiotice vin să combată bacteriile care au devenit rezistente la alte antibiotice.

Noul medicament a fost introdus pentru tratarea infecțiilor de tract respirator, multe dintre ele fiind supuse în mod incorect unui regim abuziv cu alte antibiotice.

 

Rezistența bacteriană

Bacteriile dezvoltă rezistențăla antibiotice pentru că sunt capabile să evolueze. Multe dintre ele sunt astăzi rezistente la antibiotice care în trecut erau extrem de eficiente. Mecanismele prin care se opun acțiunii medicamentoase sunt extrem de diverse, de la cele enzimatice pană la cele genetice.

 

Telitromicina

Telitromicina se așteaptă să apară pe piața de medicamente în vară, fiind produsă de firma Aventis Pharmacenticals sub denumirea comercială deKetek. Aprobarea FDA a fost dată pentru tratarea exacerbărilor acute din bronșita cronică, sinuzite bacteriene acute și pneumonii comunitare de la forme ușoare până la forme medii, incluzând toate infecțiile care pot fi rezistente la alte antibiotice

Medicamentul acționează în foarte mică măsură împotiva florei bacteriene intestinale normale deci riscul de a produce rezistența bacteriilor cu altă localizare decât cea pentru care se administrează este foarte scăzut.

Pentru a evita mărirea potențialului de dezvoltare a rezistenței, medicamentul trebuie administrat doar pentru tratarea infecțiilor bacteriene nu și a celor virale.

 

Formă de prezentare

Telitromicina este un medicament semisintetic prezentat sub formă de tablete filmate. El este înrudit ca structură chimică cu eritromicina dar nu aparține aceleiași clase de antibiotice cu acesta.

Tabletele de Ketek sunt de culoare portocaliu deschis și conțin 400 mg de substanță activă. Ele se administrează oral în doză unică de 800 mg pe zi timp de 5-7 zile. Este un medicament eficient în primul rând pe infecțiile cu Streptococ pneumoniae și Stafilococ auriu rezistenți la alte antibiotice

 

Caracteristici metabolice

Medicamentul se administrază doar pacienților în vârstă de peste 18 ani. Absorbția sa este independentă de prezența alimentelor în tubul digestiv. De aceea se poate adminstra indiferent de programul de mese. El este excretat în principal prin ficat și rinichi. De aceea tratamentul cu telitromicină este indicat cu prudență la persoanele cu boli ale acestor organe.

 

Reacții adverse și interacțiuni

Medicamentul poate provoca tulburări de vedere de la ușoare la moderate, reversibile în câteva ore. De aceea este necesar să se evite conducerea autovehiculelorla administrarea acestui medicament. Alte reacții adversesunt digestive (diaree sau constipație, greață, tulburări ale gustului) și neurologice (dureri de cap, amețeli)dar seîntâlnessc rar și au intensitate redusă. Sporadic s-au înregistrat și alergii, tulburări hepatice, aritmii cardiace, hipotensiune arterială și altele.

Ketek interacționează cu anumite clase de medicamente care trebuie evitate (unele antibiotice, unele antaritmice, unele medicamente psihotrope). Deși pe animalele de laborator nu s-au observat efecte teratogene, studiile nu sunt suficient de concludente încă pentru a administra medicamentul în timpul sarcinii.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 15

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: