Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Partidele pe internet

Cristian BANU

Fiindcă tot este campanie electorală, ne-am gândit că nu ar strica să vedem cu stau partidele politice românești cu noile tehnologii. Așadar, iată cum stau principalii actori politici în spațiul virtual.PSD

 

PSD impresionează încă din prima pagină. Culori calde, plăcute - nuanțe de albastru în degrade. Site-ul este realizat utilizând tehnologia open source PHP și este realizat în 3 limbi: română, engleză și franceză, fiind traduse toate materialele de pe site.

Știrile din site sunt actualizate la zi și cuprind informații despre campania electorală. Prezentarea partidului este succintă, dar cuprinzătoare. Există un album foto cu imagini - exclusiv Adrian Năstase, în diverse ipostaze.

Sistemul de navigare este bine realizat, utilizatorul putând ajunge la informația dorită foarte ușor.

Din cuprinsul site-ului: prezentare - prezentarea partidului, destul de complexă, cam echivalentul a 3 pagini A4, statutul partidului - împărțit pe capitole pentru o lectură mai ușoară, programul politic al partidului - împărțit de asemenea pe capitole, organizarea partidului - aici însă materialele sunt sub forma unor documente MS Word, care trebuiesc descărcate de pe site, documente de partid - acestea sunt disponibile în format PDF, și de asemenea trebuie descărcate de pe site, publicații - printre care se numără "Cartea albă a guvernării PSD", "110 ani de Social Democrație în România"

Site-ul conține informații suficiente pentru presă: comunicate, discursuri, conferințe de presă, un album foto, buletine electorale și sondaje de opinie. Există un motor de căutare în site care returnează într-adevăr rezultate relevante pentru căutare.

De asemenea, pe prima pagină sunt link-uri către paginile organizației de femei și a tineretului social-democrat. Lipsesc însă referințe la organizațiile județene și eventualele pagini ale acestora, ori măcar date de contact.

Ce i se poate reproșa site-ului este inconsistența formatului fișierelor (când MS WORD, când PDF).

În concluzie, un site profesionist realizat, consistent și plăcut la navigare.

 

PNL

 

Și acest partid are un site interesant. Utilizează tot tehnologia PHP. În plus față de site-ul PSD posedă mai multe variante de interfață, din care utilizatorul își poate alege pe care o dorește. Prima pagină este una "tare" care captează imediat interesul. De asemenea, știrile de pe site sunt realizate și în format rss, putând fi mai ușor preluate de alte site-uri.

Site-ul este structurat pe următoarele categorii: istoria PNL - care se deschide cu un citat din Constantin Bălăceanu-Stolnici și este destul de consistentă, asemenea istoriei partidului, Idei și principii - care cuprinde principiile doctrinei liberale, politica economică a partidului, politica socială și programul de guvernare, fiecare din aceste subcapitole conținând între 12 și 18 pagini, Structura și organizarea partidului, Activitatea parlaentară, Organizații partenere, Documente.

Toate secțiunile sunt foarte bogate în informații, iar sistemul de navigare este foarte ușor, permițând accesul la orice informație dorește.

Un punct slab al site-ului este faptul că informațiile sunt numai în limba română. De asemenea, partea dedicată presei este lacunară, sunt prezentate numai rezumate ale comunicatelor de presă și lipsesc cu desăvârșire fotografiile pentru presă. La fel ca și la PSD lipsesc biografiile principalilor membri ai partidului.

În plus față de site-ul PSD, sunt datele de contact ale filialelor județene. Nu am găsit în site referințe la alte pagini ale unor organizații (de tineret, femei, locale, etc.). AM descoperit, din întâmplare site-ul www.pnlpitești.ro , de asemenea un site bogat în informații, dar cu un design nu foarte fericit ales.

 

PD

 

La www.pd.ro nu se găsește decât o pagină de test. Există, din campania trecută, site-ul www.basescu.ro în care utilizatorul se poate distra aruncând cu săgeți în președintele partidului. Nu poate însă descoperi vreo informație.

PRM

Partidul România Mare poate fi găsit la www.prm.org.ro. Site-ul arată foarte bine, în culori plăcute - tot albastru, se pare culoarea preferată a partidelor din România. La fel, este realizat tot cu tehnologia PHP.

Informații suficiente, bine structurate, din păcate însă exclusiv în limba română. Sunt oferite infomrațiile de contact pentru fiecare filială în parte, precum și link-uri către site-urile unor candidați la alegerile locale.

Lipsesc biografiile liderilor partidului. Site-ul este mult schimbat în bine, față de versiunea anterioară care utiliza HTML simplu și era realizată în frame-uri, cu multe linkuri moarte. În schimb, site-ul revistei România Mare este complet demodat, având un design de pe la începuturile internetului, contrastând vizibil cu cel al partidului.

 

PUR

 

Site-ul PUR este cel mai plăcut dintre toate cele întâlnite până acum. Și el utilizează tot tehnologia PHP. O combinație plăcută de culori, un design reușit, sistem de navigare ușor de utilizat (cu o biecție față de paginile foarte lungi, unde este destul de greu să ajungi înapoi în capătul paginii unde se află sistemul de navigare). La fel ca la PNL, utilizatorul se poate înregistra pe site.

Informațiile oferite sunt consistente - o parte din ele fiind ca atare, altele în format PDF, pentru descărcare.

O altă bilă neagră ar fi că secțiunea actualități este identică cu secțiunea comunicate de presă. De asemenea, site-ul conține un album foto destul de consistent.

Există, lucru nemaiîntâlnit la celelate, și un forum de discuție, din păcate însă nu prea frecventat. În plus, el conține și multe întrebări din partea vizitatorilor care au rămas încă fără răspuns.

 

PNȚCD

 

În mod surprinzător, PNȚCD are un site reușit, care chiar atrage numerosi vizitatori - uluitor, chiar, dacă luăm în considerare media de vârstă a liderilor și simpatizanților acestuia, și imaginea în general proastă pe care o are acum partidul.

Inexistent în sondaje, partidul este prezent pe internet, fiind chiar în coasta PSD, în clasamantul după numărul vizitatorilor.

Deși textele sunt oarecum patetice și exagerate, impresia generală este una pozivă, site-ul fiind o reușită. Tehnologia utilizată este tot PHP, ca la majoritatea site-urilor. Informațiile sunt consistente, există și posibilitate abonării la un newsletter, precum și un forum. De asemenea, site-ul conține și o colecție interesantă de linkuri.

 

URR

 

Pentru un partid care și-a început cariera (și există în cea mai mare parte) pe internet, nu este de mirare că site-ul arată aproape impecabil. Culori plăcute, navigare ușoară,Site-ul este realizat în limbile română, engleză și... maghiară. Este o formă de respect pentru minoritatea națională cea mai consistentă, probabil și datorită faptului că partidul este bine reprezentat în Ardeal.

Sunt prezentate pe larg documentele partidului, doctrina, informații de contact. Sunt și câteva pagini ale filialelor locale, probabil ale celor mai importante.

Site-ul cuprinde prezentări ale candidaților URR la alegerile locale, un forum de discuție care este foarte activ, având câteva mii de mesaje. Impresia generală lăsată este că partidul încearcă să utilizeze la maxim posibilitățle avute de internet și, judecând după activitatea de pe site n-ar fi exclus ca la alegeri să asităm la o mare surpriză din partea acestui partid aproape inexistent altfel.

Site-ul este foarte vizitat, având cca 11000 de vizitatori pe lună, fiind pe locul 7 în clasamentul Trafic.ro (PSD este pe 5, PNTCD pe 6, PNL pe 11, PRM abia a intrat în top, însă la o altă categorie, oricum, pare a fi sub PNL, ca număr de vizitatori).

În concluzie

Judecând după cum arată site-urile lor, clasamentul general al partidelor din România apare un pic diferit de cel din sondaje. Partide inexistente în acestea din urmă sunt, iată, foarte căutate și vizitate pe internet. Surpriza plăcută: PNȚ CD, surpriza neplăcută: PD.

Interesant este că majoritatea candidaților la alegerile locale au și un site pe internet, ceea ce ne face să credem că acesta a devenit acum o realitate care nu mai poate fi ignorată de partidele politice. Comunitatea internet românească numără aproape trei milioane de persoane, tot atâția potențiali alegători.(C. B.)

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 15

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: