Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Florin Iordache: "Conducerea partidului s-a delimitat permanent de cei care au creat probleme pentru imaginea PSD".

Virginia MIRCEA

style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">Secretar al Comisiei Juridice, de disciplină și imunități, deputatul Florin Iordache este unul din cei mai activi membri ai Parlamentului României, având nu mai puțin de 12 inițiative legislative și 72 de luări de cuvânt în plen. Activitatea parlamentară prolifică este cu atât mai importantă cu cât acoperă o arie vastă, de la problemele comunității din care provine domnul Florin Iordache, până la chestiunile legate de politica internațională.

Domnule deputat Florin Iordache, în perioada 18-24 aprilie 2004, ați participat la cea de-a 110-a Adunare a Uniunii Inter-parlamentare desfășurată în Mexic. Care a fost aportul delegației române și al dumneavoastră la aceste lucrări?

Am participat la această reuniune internațională, alături de colegii mei din Grupul Român al Uniunii Inter-parlamentare, unde cu toții am avut o bună prestație, atât la nivelul lucrărilor în plenul Adunării Generale, cât și la nivelul lucrărilor din cadrul Comisiilor pe domeniu. Personal, am avut două intervenții în cadrul Comisiei nr. 2 pentru Dezvoltare Durabilă, Finanțe, Comerț, iar tema pe care am abordat-o a fost "Instaurarea unui mediu echitabil pentru comerțul internațional, comerțul cu produse agricole și accesul la medicamentele de bază". Am fost prezent și în Comisia nr. 3,pentru Democrație și Drepturile Omului, cu prezentarea temei "Dezvoltarea Democrației Parlamentare pentru apărarea drepturilor omului și încurajarea reconcilierii între popoare și a parteneriatului între națiuni". Cu acest prilej am reliefat faptul că, în România, există o foarte bună colaborare între minorități și populația majoritară și o bună colaborare parlamentară.

 

Sunteți președintele organizației municipale Caracal a PSD. Ați fost chiar viceprimarul acestui municipiu. Care sunt diferențele între activitatea administrativă și de partid în teritoriu față de cea de la centru?

Este o foarte mare diferență. Una este Administrația Locală unde ai problemele punctuale ale unei localități și acolo unde te întâlnești cu anumite nevoi și altele sunt problemele generale, unde nevoile și problematica sunt cu totul altele. Pentru mine a contat foarte mult că am lucrat patru ani în Administrația Publică Locală, unde am văzut cum se pun problemele unei localități, probleme care apoi se pot extinde la nivel macro. A contat și faptul că am avut lângă mine un om de excepție cu care am putut colabora, este vorba de primarul Gheorghe Anghel, iar lucrul în Administrația Locală a fost doar un început pentru mine, care m-a ajutat să înțeleg și să gândesc o problematică diversă și la nivel general.

 

Cum se realizează practic legătura dintre Organizația Centrală a Partidului șiOrganizațiile Locale?

Legătura dintre Organizația Centrală a Partidului nostru și Organizațiile Locale este o legătură permanentă, o legătură cu dublu sens, adică Organizațiile Județene transmit către conducerea centrală problemele cu care se confruntă cetățenii, iar conducerea centrală transmite în Organizațiile Județene planurile și strategiile privind dezvoltarea generală a partidului și, nu în ultimul rând, dezvoltarea țării.

 

Se vorbește mereu despre ,, mașina de vot a PSD",care adoptă pe bandă rulantă toate proiectele guvernamentale. Vă simțiți o ,,piesă integrată a acestei mașini"?

Este incorect spus ,,mașină de vot a PSD" pentru că atât în cadrul Comisiilor, cât și în Plenul Parlamentului multe din proiectele de lege au suferit modificări, s-au făcut corelări cu legislația Europeană, toate în ideea unei legislații corecte și coerente. Grupurile Parlamentare PSD nu votează ca o mașină, fiecare articol și fiecare proiect de lege este îndelung dezbătut și analizat.

 

În ce raporturi se află parlamentarii PSD cu liderii partidului? Cum judecă aceștia deciziile luate la vârf?

Din punctul meu de vedere, relațiile sunt foarte bune. La începutul fiecărei săptămâni, grupurile parlamentare PSD au întâlniri cu liderii partidului, cu miniștrii, cu secretarii de stat, cu membrii guvernului pe diverse probleme la ordinea zilei, sunt întâlniri în care se dezbate programul de lucru pentru viitor, programul de lucru actual, priorități legislative. Deci există o foarte bună conlucrare între membrii Executivului, conducerea partidului și grupurile parlamentare.

 

Cum priviți decizia conducerii PSD de a lua măsuri împotriva unor reprezentanți de frunte ai PSD în teritoriu? Mă refer în special la baronii locali Nicolae Mischie, Bebe Ivanovici sau Marian Vanghelie?

Conducerea partidului s-a delimitat permanent de cei care au creat probleme pentru imagineaPSD, dar în același timp s-aavutîn vedere și prezumția de nevinovăție, aceasta doar până la dovedirea cu probe evidente administrate de către organele abilitate. Din punctul meu de vedere, Partidul Social Democrat este cel care a inițiat Legea nr. 215/2003, acea Lege care a dat semnalul declanșării luptei împotriva corupției și a neregulilor care s-ar putea produce în Administrația Publică, de către membrii acesteia la nivel local sau central. Prin aceasta, PSD a dorit să dea un semnal foarte clar că se delimitează de toți membrii săi care au probleme în acest sens. În ultimii patru ani, conducerea centrală a PSD nu a tolerat și nici nu va tolera pe aceia din membrii săi, care au o problemă cât de mică vis-a-vis de lege și de respectarea ei.

 

Veți candida pentru un nou mandat de parlamentar? Care sunt calitățile și atuurile care vărecomandă pentru a vă regăsi pe lista PSD la alegerile generale?

Am încercat permanent să am o cât mai bună și intensă colaborare cu factorii locali, cu referință la conducerea Prefecturii, Consiliului Județean, Primăriile și Consiliile Municipale, Orășenești și Comunale, să ridic în Parlament și la nivelul ministerelor problemele acestora și ale oamenilor, încercând să-i sprijin. Am încercat, prin declarațiile politice de la tribuna Camerei Deputaților, să prezint toate acele fapte care fac cinste județului meu, județul Olt - fapte și realizări, cele mai bune din ultimii 14 ani și, mă refer aici, la construcția de locuințe, săli de sport, la sprijinul acordat permanent tinerilor și agriculturii, modernizării de drumuri, șosele, modernizarea unor localități și sprijinirea activităților cultural-artistice și sportive. Legătura permanentă cu locuitorii județului meu și faptul că am încercat să-i ajut, reușind nu de puține ori, consider că mă recomandă pentru a candida pentru un nou mandat în Parlament. Toate acestea însă se vor discuta după alegerile locale din 6 iunie 2004, alegeri în care Organizația Partidului Social Democrat din județul Olt, va obținerezultate pe măsura muncii și valorii sale, situând-o printre organizațiile fruntașe pe țară.(Interviu realizat de Virginia Mircea.)

Publicat în : Interviu  de la numărul 15

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: