Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cornel Codiță: "Deși mulți cred că ecologia are de-a face doar cu mediul înconjurător, în realitate, dimensiunea ei politică este centrată pe comunitățile umane și pe persoană".

Virginia MIRCEA

În cazul meu este o încercare: aceea de a reînvia interesul electoratului român pentru o temă politică europeană, ECOLOGIA. Nu fac acest lucru pentru că este la modă în Europa și nici pentru că grupul ecologist din Parlamentul European este foarte important. Ci pentru că însăși dezvoltarea României și integrarea noastră funcțională în UE depind de abordarea problemelor critice ale societății românești dintr-o perspectivă ecologică.

Deși mulți cred că ecologia are de-a face doar cu mediul înconjurător, în realitate, dimensiunea ei politică este centrată pe comunitățile umane și pe persoană. Ea pornește de la ideea că rostul politicii este să genereze măsuri în spațiul public, capabile să susțină optim existența oamenilor, de la cele ce țin de elementele fundamentale - apă, aer, foc, pământ - până la cele ce țin de spațiul construit, urban sau rural, de mediul economic, de sănătatea publică și, nu în ultimul rând, de spiritualitate.Domnule profesor, sunteți un sociolog de prestigiu. Ați intrat acum pe scena politică dupa ce alți doi sociologi, Vasile Dâncu și Alin Teodorescu au decis să intre în această zonă. Considerați că sociologii sunt atrași în mod special de politică?

Dacă ar fi să ne luăm după pondere, cred că în România inginerii și economiștii sunt mult mai atrași de politică decât sociologii! Lăsând gluma de o parte, nu cred că există o relație directă între profesie și capacitatea de exprimare în spațiul public. Politica poate fi o modalitate de a-ți satisface orgoliul, un mecanism de ascensiune socială, o vocație sau o datorie.

În cazul meu este o încercare: aceea de a reînvia interesul electoratului român pentru o temă politică europeană, ECOLOGIA. Nu fac acest lucru pentru că este la modă în Europa și nici pentru că grupul ecologist din Parlamentul European este foarte important. Ci pentru că însăși dezvoltarea României și integrarea noastră funcțională în UE depind de abordarea problemelor critice ale societății românești dintr-o perspectivă ecologică.

Deși mulți cred că ecologia are de-a face doar cu mediul înconjurător, în realitate, dimensiunea ei politică este centrată pe comunitățile umane și pe persoană. Ea pornește de la ideea că rostul politicii este să genereze măsuri în spațiul public, capabile să susțină optim existența oamenilor, de la cele ce țin de elementele fundamentale - apă, aer, foc, pământ - până la cele ce țin de spațiul construit, urban sau rural, de mediul economic, de sănătatea publică și, nu în ultimul rând, de spiritualitate.

Aici, expertiza sociologului servește în mod fericit acțiunea omului politic.

 

Sunteți directorul Institutului de Studii Internaționale și Strategice și sunteți cunoscut opiniei publice ca analist de politică externă. Cu toate acestea, în prezent candidați la primăria capitalei din partea Partidului Ecologist Român. Cum explicați această reorientare spre politica internă?

Manifestarea mea în spațiul public nu s-a redus la activitatea de la catedră sau la comentariile și analizele de politică externă. De altfel, cele două aspecte, intern și extern, nu se exclud. Mai mult, în politica de azi ele formează un univers complet integrat. Deși sunt în plină perioadă electorală, eu nu pot și nici nu cred că se cuvine să-mi întrerup existența normală. Chiar în aceste zile am fost invitat să mă alătur ca expert unui grup internațional care explorează posibilitățile de reformă instituțională la nivelul ONU. De peste 10 ani sunt editorialist al ziarului "Bursa", de unde articolele mele privind politica și societatea românească nu au lipsit în nici o săptămână. Chiar dacă mai rar, tot asupra politicii românești m-am exprimat și în spațiul revistelor Dilema, Dilema veche, Sfera Politicii etc. În plus, am avut bucuria să fiu coautor al cărții "România, starea de fapt", apărută în 1995, una dintre cele mai solide analize asupra societății românești din ultimul deceniu și jumătate. Unele dintre sintagmele folosite atunci de autori pentru prima dată, au devenit azi de uz curent în publicistică, "societate de supraviețuire" și "democrație de vitrină" fiind doar două dintre cele mai cunoscute.

 

Care sunt motivațiile dumneavoastră pentru faptul că ați ales să reprezentați Partidul Ecologist Român în alegerile locale? De ce nu v-ați alăturat colegilor mai sus menționați pentru a realiza o triadă de sociologi la PSD?

Partidul Ecologist Român reprezintă o idee, o alternativă de care politica românească are acută nevoie. În occident, temele ecologice au fost aduse în prim planul atenției publice de reprezentanții și asociațiile societății civile. Partidele ecologiste au preluat această moștenire. Din păcate, în spațiul public românesc, dezvoltarea societății civile continuă să întârzie. Societatea și politica românească nu pot aștepta ca procesul să se petreacă de la sine, natural. Ne-ar trebui alte câteva decenii. Este nevoie de un partid care să își asume această agendă și să genereze soluții, ce pot fi susținute atât politic cât și în planul acțiunii civice. Eu prefer să reprezint viitorul și să lucrez pentru el, chiar dacă este cu mult mai incert decât atotputernicul prezent.

 

Ce șanse de afirmare acordați "verzilor" în actualul context politic?

Partidul Ecologist Român are de câștigat câteva bătălii importante pentru a redobândi reprezentarea parlamentară. Una dintre probe, cea organizatorică, a fost convingător trecută. Partidul depune candidaturi la alegerile locale în toate circumscripțiile din țară- și așa va face și pentru alegerile generale. Ceea ce nu e chiar puțin lucru pentru un partid neparlamentar. El are șanse bune să fie reprezentat în instituțiile care gestionează politica și administrația României, atât la nivel local, cât și la nivel central.

În al doilea rând, trebuie depășită o barieră de notorietate. Lumea trebuie să audă mai des și să știe mai multe despre problemele țării și din perspectiva ecologică. Eu m-aș bucura dacă alte partide ar acorda mai multă atenție acestor probleme, în primul rând partidele mari. Însă, oricum ar sta lucrurile, un partid ecologist, dedicat total acestei agende, este o necesitate pentru politica românească și va avea întotdeauna loc să se manifeste. Este necesar ca el să aibă vizibilitate europeană și sprijin electoral semnificativ. Oamenii trebuie însă convinși. Din păcate, mașinăria politică și mediatică funcționează în favoarea celor puternici. A celor care pot cheltui fonduri uriașe pentru a-și face reclamă politică, în campanii sau în afara lor.

În sfârșit, cred că mai este de trecut și o barieră politică. Mentalitatea de "partid mic" a pus mereu pe agenda zilei tema alianțelor. De aici au rezultat fisurile permanente din sânul mișcării ecologiste din România, care au dus în cele din urmă la pierderea reprezentării parlamentare. Astăzi ele sunt depășite. Dar, trecutul nu mai trebuie repetat. Chiar dacă tema alianțelor electorale, post-electorale, de guvernare sau doar parlamentare va fi mereu pe agendă, ea nu mai trebuie lăsată să influențeze decisiv politica de fond a PER. Identitatea proprie și capacitatea de reprezentare a intereselor cetățenilor trebuie să fie ancorele noastre politice. Deși nu vom putea participa la alegerile pentru Parlamentul European din acest an, sperăm ca, odată cu aderarea României, pe locurile care vor fi rezervate țării noastre, să se regăsească și reprezentanți ai Partidului Ecologist, așa cum a fost cazul tuturor statelor care au aderat încă din acest an, 2004.

 

Cum veți reuși să împăcați cariera didactică și activitatea politică?

Legea, statutele universitare și Carta Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative formulează explicit limitele și incompatibilitățile generate de activitatea politică a profesorilor și a celorlalți membri ai comunității academice. Din punctul meu de vedere, nu sunt două universuri în pericol de a se ciocni. Activitatea didactică rămâne un pilon fundamental pentru definirea mea profesională, în timp ce politica este spațiul bătăliei pentru o idee. Este o dimensiune civică. Cele două se completează, chiar dacă concurează pe resursa fundamentală numită "timp".

 

În calitate de analist militar și de politică externă, care apreciați că vor fi consecințele scandalului global declanșat după dezvăluirile privind tratamentele aplicate de armata americană prizonierilor irakieni?

Majoritatea consecințelor sunt în curs de a se consuma. Au fost deschise anchete oficiale, atât la nivelul Administrației, cât și al Congresului.Justiția americană a preluat dosarul. Neclar este cât de încărcată va fi nota de plată a politicienilor responsabili. Se pare că răspunsul nu va veni decât la urnele următoarelor alegeri din Statele Unite. Vom ști atunci dacă bilanțul actualei Administrații va fi considerat, pe ansamblu, pozitiv și Președintele Bush se va bucura de al doilea mandat la Casa Albă, sau dimpotrivă, negativ și atunci "Dinastia Bush" își va fi încheiat relația privilegiată cu simbolul puterii plasat pe Pennsylvania Avenue, la numărul 1600.   (Interviu realizat de Virginia Mircea.)

Publicat în : Interviu  de la numărul 15

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: