Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cât de puternică este Rusia lui Putin (I)

Andrei MIROIU, Radu Sebastian UNGUREANU

style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">În urmă cu cincisprezece ani, o uriașă putere militară domina, din punctul de vedere al capacităților convenționale, o zonă întinsă între fluviul style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">Elba- style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA"> și peninsula Kamceatka. Flota sa brăzda oceanele lumii, escadra din Marea Mediterană ajungând să depășească în forță chiar flota a 6-a style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">americană style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">. În estul și în centrul Europei, 30 de divizii motorizate și de tancuri de primă categorie (încadrate cu 80-90% din personal și capabile să acționeze pe câmpul de luptă în 48 de ore de la alertare) confirmau hegemonia sa asupra statelor aflate la est de cortina de fier și prezentau o amenințare clară la adresa Europei de Vest.

La mobilizare, acestora s-ar fi alăturat alte 180 de divizii aflate pe teritoriul național. În plus, trecând pe tărâmul convențional, acest colos militar poseda cel mai mare număr de focoase nucleare și de vectori nucleari. O flotă de 63 de submarine putătoare de rachete nucleare protejată de o altă flotă de submarine de atac făcea nesustenabilă ideea unei lovituri nucleare surprinzătoare și decisive din partea țărilor din NATO, contribuind la aderarea celei de-a doua superputeri la așa-numita situație a distrugerii mutuale asigurate. Investițiile în cercetarea și dezvoltarea tehnologică și producția internă susținută de un buget militar de dimensiuni considerabile permiteau intrarea în dotarea forțelor sale convenționale a unor avioane de vânătoare și a unor tancuri considerate de specialiștii taberei adverse ca cel puțin la fel de performante ca propriile sisteme de armament.

Cincisprezece ani au trecut de atunci. Urmașa în Consiliul de Securitate al ONU a Uniunii Sovietice, Federația Rusă, continuă să ocupe cel mai mare teritoriu de pe glob, iar elita sa continuă să considere că exercită conducerea uneia dintre marile puteri ale lumii. Tonul diplomației rusești și, uneori, chiar acțiunile liderilor de la Kremlin par să aibă în spate aceeași putere covârșitoare pe care înaintașii lor din Biroul Politic o aveau cu câteva decenii din urmă. Prezentul articol, pornind de la prestigioase surse independente de stocare a datelor militare, își propune să dovedească lipsa de fundament militar a acestor acțiuni de politică externă, argumentând faptul că Rusia de astăzi nu se află în poziția de a constitui o amenințare militară de securitate pentru vecinii săi, chiar neluând în seamă extinderea NATO. Ideea centrală pe care o susținem este următoarea: capacitățile militare ale Rusiei nu pot susține o politică externă ofensivă bazată pe recuperarea, sub o formă sau alta, a fostului spațiu imperial și cu atât mai mult o ofensivă politică rusească în afara granițelor fostei Uniuni Sovietice. Vom examina, pentru acceasta, forțele nucleare și forțele convenționale ale Federației Ruse, pornind de la cele mai recente date disponibile.

 

Forțele strategice nucleare

 

Chiar într-un articol critic la adresa capacității militare rusești, va trebui să-i dăm cezarului ce-i al Cezarului. Poziția specială de putere a Rusiei în sistemul internațional este conferită de forțele sale nucleare. Momentan (și foarte probabil până în momentul în care China va deține o capacitate credibilă a celei de-a doua lovituri conferită de existența unei triade nucleare complete și consolidate), doar Statele Unite și Rusia au posibilitatea de a purta un conflict nuclear generalizat, bazat pe folosirea masivă a loviturilor termonucleare. Ambele state au o triadă nucleară dezvoltată, doar între ele existând așa-numita stare a distrugerii mutuale asigurate. Potrivit www.russianforces.org/eng, forțele nucleare strategice ruse, cel mai important instrument al descurajării și al afirmării puterii de care dispune liderul de la Moscova se divid în trei ramuri, la fel ca în perioada sovietică.

Cea dintâi este constituită de Forțele de Rachete Strategice, ramură a forțelor armate aflată direct sub comanda statului major. În momentul de față aceste forțe sunt compuse din trei armate de rachete (Armata 27 Rachete de Gardă, punctul de comandă la Vladimir, Armata 31 Rachete la Orenburg și Armata 33 Rachete de Gardă la Omsk, ultima fiind în curs de desființare). Cele 15 divizii din componența acestor armate sunt dotate cu 627 de rachete intercontinentale operaționale care pot purta 2.429 de focoase nucleare. Există cinci tipuri de rachete intercontinentale (ICBM), trei care poartă focoase multiple ghidate independent la țintă (SS-18 și SS-24 cu câte zece focoase și SS-19 cu șase focoase și două tipuri care au un singur focos, SS-25 Topol și SS-27 Topol-M). Primele trei tipuri, de design sovietic, vor continua să existe în arsenalul rusesc încă două sau trei decenii, în vreme ce rachetele Topol vor fi gradual înlocuite cu sistemele Topol-M ce vor fi produse atât în varianta de lansare din siloz, cât și în varianta fixată pe lansatoare mobile. Nu există date clare cu privire la starea exactă a acestor sisteme de rachete, în afară de câteva rapoarte neconcludente legate de funcționarea defectuoasă a unor rachete Topol-M testate în cursul amplelor manevre din martie 2004.

A doua componentă a forțelor nucleare strategice rusești este constituită de Flota Strategică, parte componentă a Flotei rusești. Există la ora actuală 14 submarine strategice de trei tipuri diferite: șase Delta III, produse între 1976 și 1982, purtând în total 96 de rachete tip SS-N-18 cu câte trei focoase, șase Delta IV, produse între 1985 și 1991, purtând în total 96 de rachete tip SS-N-23 cu câte patru focoase și două Typhoon, produse între 1981 și 1989, purtând douăzeci de rachete SS-N-20 cu câte zece focoase. În total, flota Strategică deține 212 de rachete nucleare lansate de pe mare (SLBM) cu 872 de focoase nucleare. Dispunerea forțelor de submarine dezvăluie capacitatea momentană de descurajare nucleară a Rusiei, ele existând atât în Flota Nordului (Escadrele 11 și 12), cât și în cea a Pacificului (Escadra 16, urmând a fi desființată). În ultimii ani și flota de submarine strategice cunoaște un proces de degradare, pierzând datorită unor cauze tehnice două submarine și având dificultăți la procedurile de lansare ale sistemelor nucleare, la ultimele manevre una sau două rachete abătându-se de la traiectorie sau neputând fi lansate.

A treia componentă a sistemului nuclear rusesc este constituită de aviația strategică din componența aviației rusești, constituită de Armata 37 a Aerului. Cu un total de 78 de bombardiere operaționale, putând livra la țintă 852 rachete de croazieră nucleare, Armata 37 este divizată în Divizia 22 Bombardiere Grele bazată la Engels, cu 14 aparate Tu-160 (cod NATO Blackjack) și 22 de Tu-95MS (cod NATO Bear) și Divizia 73 Bombardiere Grele situată la Ukrainka, cu 42 de aparate Tu-95MS. Sistemul de apărare nucleară a Rusiei este format de un instrument bazat pe avertizare rapidă ce folosește trei sateliți extrem de recenți, toți plasați în cosmos în 2002 și de opt sisteme de radare, din care cinci nu se află pe teritoriul Federației Ruse (unul în Kazahstan, două în Ucraina și câte unul în Azerbaidjan și Bielorusia). Moscova posedă încă din 1972 un sistem de apărare antirachetă (ABM) aflat sub comanda Armatei a 3-a, cu 68 de rachete anti-rachetă cu rază scurtă 53T6 (Gazelle) și 32 cu rază lungă 51T6 (Gorgon). În prezent, este foarte greu de estimat starea acestor sisteme ofensive sau defensive, testele fiind extrem de rare în ultimul timp.

Arsenalul nuclear rusesc continuă să rămână impresionant, chiar dacă în urma reducerilor deja convenite, el va coborî sub pragul de 1700 de focoase nucleare. Deși substanțial redus față de cel sovietic, el continuă să fie principalul factor de descurajare a oricăror atacuri de mare amploare împotriva Federației Ruse care, încă din 1993, a renunțat la doctrina Brejnev privind folosirea armamentului nuclear și a afirmat posibilitatea folosirii sale preventive, chiar în lipsa unui atac inamic cu arme nucleare. Dacă există ceva care poate inspira teamă militară decidenților mondiali din partea Rusiei, aceasta este tocmai capacitatea sa nucleară.(Continuare în numărul următor)

Publicat în : Politica externa  de la numărul 15

Comentarii

Comentariul nr.1 - alina a spus în 25.01.2009 10:35:00:
aveti dreptate

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: