Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Marwan Barghouthi judecat la Tel Aviv

Roxana IONICI

style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">Șeful mișcării Fatah din Cisiordania, Marwan Barghouthi, considerat succesorul potențial al lui Yasser Arafat la conducerea Autoritatii Palestiniene, riscă să își petreacă restul zilelor în închisoare, după ce un tribunal de la Tel Aviv l-a declarat vinovat de comiterea mai multor crime anti-israeliene. Deși sentința va fi anunțată pe 6 iunie, fiecare delict de care Barghouthi se face responsabil atrage pedeapsa cu închisoarea pe viață.

Palestinianul, în vârstă de 44 de ani, a fost arestat de armata israeliană, în aprilie 2000, la Ramallah și inculpat pentru 26 de crime, complicitate la crimă, tentative de omor, afiliere la o organizație teroristă și deținere de armament și explozivi. Autoritățile israeliene consideră ca Barghouthi are un rol foarte important în inițierea și perpetuarea celei de a doua Intifade, miscarea palestiniana declașată la Ierusalim, în septembrie 2000, după vizita primului ministru Ariel Sharon pe Esplanada Moscheilor, într-o zi de rugăciune musulmană. Ulterior, el a declarat că Intifada va continua atâta timp cât va dura ocupația israeliană în teritoriile palestiniene. Parchetul a cerut ca Marwan Barghouthi să fie condamnat la cinci pedepse cu închisoareape viață, el fiind responsabil direct de uciderea a cinci persoane, în patru atentate. De asemenea, el a fost condamnat la 40 de ani de închisoare suplimentară pentru tentativa de asasinare a unui cetățean israelian.

Guvernul israelian a susținut verdictul pronunțat de tribunalul de la Tel Aviv. În timpul procesului, Marwan Barghouthi a declarat că tribunalul este incompetent, iar acuzațiile sunt foarte stranii. În context, ministrul israelian al Justiției, Yosef Lapid, afirma că autoritățile ar putea lua în considerare inculparea președintelui Autorității Palestiniene, Yasser Arafat, după ce Marwan Barghouthi, membru al mișcării sale, Fatah, a fost găsit vinovat de comiterea mai multor asasinate. "Este vorba de crime comise în Israel și de victime israeliene." ..."Una dintre atrocități a fost comisă într-un restaurant, la câțiva pași de aici"...declara, la rândul său, Daniel Taub, consilierul juridic al Ministerului de Externe, la ieșirea din tribunalul din Tel Aviv."După pronunțarea verdictului, pe 6 iunie, am putea să luăm în considerare inculparea lui Arafat, a adăugat ministrul Lapid, care a subliniat că autoritățile nu l-au trimis încă pe liderul Autorității Palestiniene în judecată, deoarece nu vor să inculpe personalități publice. O sursă israeliană a informat, însă, că nu există planuri iminente de a-l inculpa pe Arafat, care este acuzat, de multă vreme, de către Israel de incitarea la violență pe tot timpul desfășurării Intifadei. Yasser Arafat, însă, a negat întotdeauna acest lucru. Pe de altă parte, Autoritatea Palestiniană a contestat legitimitatea tribunalului din Tel Aviv și a cerut eliberarea imediata a lui Barghouthi, afirmând că el este unul dintre membrii Parlamentului palestinian. "Nu cunoaștem nici măcar un singur Parlament din întreaga lume care ar ridica problema imunității aleșilor săi pentru a le acorda dreptul de a ucide" a spus, în replică, consilierul juridic al Ministerului de Externe israelian, Daniel Taub. Avocatul francez al lui Barghouthi a afirmat că întregul proces a fost unul "politic",bazat pe "un dosar trucat", și a reclamat condițiile dure de detenție suportate de clientul său. Imediat după proces, radicalii palestinieni au amenințat că vor răpi militari israelieni.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 15

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: