Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Axa Philadelphia sau Război la Rafah

Roxana IONICI

Axa Philadelphia, sau culoarul Philadelphi, în accepția extinsă a sintagmei, este, de cele mai multe ori confundată cu fâșia de la granița israeliano-egipteană, care seîntinde de la Marea Mediterană la Marea Roșie. Armata israeliană patrulează cu regularitate întreaga zonă, pentru a preveni orice tentativă de trecere frauduloasă, atât în scopuri teroriste, cât și pentru contrabanda cu stupefiante. Există, însă, și o accepție restrânsă a expresiei, care se referă în mod strict la zona orașului Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza, tot la frontiera israeliano-egipteană. Aici, la sfârșitul lunii mai, s-au concentrat principalele operațiuni ale armatei israeliene, desfășurate sub numele de cod "Curcubeul". Axa Philadelphia este porțiunea cea mai dificilă a graniței, împânzită de galerii subterane, prin care se face contrabanda cu arme de pe teritoriul Egiptului. Zona a devenit cunoscută în special ca urmare a ultimei operațiuni a armatei israeliene desfășurată exact în acest perimetru. Cele mai violente confruntări au avut loc in secțiunile Tel-Al-Sultan, Brasil și Al-Salem, unde, operațiunea "Curcubeul" s-a soldat cu moartea a cel puțin 40 de palestinieni, rănirea altor zeci și demolarea a peste o sută de locuințe. Peste o mie de oameni au rămas fără adăpost.

Descoperirea tunelelor de contrabandă - s-a finalizat mai degrabă neconcludent pentru israelieni. Au fost identificate numai două astfel de galerii, dintr-un presupus număr de aproape o sută.Agravarea situației de la Rafah a determinat Consiliul de Securitate al ONU să adopte o rezoluție prin care a condamnat Israelul pentru moartea civililor palestinieni,demolarea locuințelor și a solicitat încetarea violențelor. Acum, Statele Unite nu s-au mai opus prin veto ca în alte cazuri, ci s-au abținut, permițând, astfel, adoptarea documentului, în condițiile în care ceilalți 14 membri ai Consiliului au votat favorabil. Cu toate acestea, ambasadorul israelian la ONU, Dan Gillerman, a afirmat că țara- sa va continua să facă ceea ce trebuie pentru a-și proteja cetățenii. Surprinzător, însă, Washingtonul nu a fost de acord, de această, dată cu aliatul său israelian.Casa Albă a criticat ferm ofensiva din sudul Fâșiei Gaza, subliniind într-un comunicat că operațiunile au agravat situația umanitară și nu au ameliorat situația Israelului.

Palestinienii, prin vocea unui consilier al lui Yasser Arafat, au salutat adoptarea rezoluției și au solicitat ONU să trimită observatori și o forță internațională în teritoriile ocupate.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 15

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: