Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Iranul se supraînarmează și speră să obțină sprjinul Rusiei

Andrei BĂDIN

Guvernul de la Teheran a pus la cale un plan prin care speră să se poată pune la adăpost față de presiunile din ce în ce mai mari ale Statelor Unite. Pe de o parte, Teheranul are intenții de supraînarmare, explicând că se apără împotriva unei posibile amenințări americane, iar, pe de altă parte, încearcă prin contacte diplomatice să obțină sprijin politic. Acesta a fost scopul vizitei la Moscova al ministrului de externe iranian. Moscova, care ar obține beneficii de pe urma contactului cu Iran, în special avantaje politice și mai puțin economice, încearcă, totuși, să evite o apropiere prea mare față de această țară, mai ales în domeniul tehnico-militar, pentru a nu stârni iritarea Washingtonului, notează cotidianul rus "Kommersant".Programul vizitei de o zi a lui Kamal Kharrazi la Moscova a inclus o întrevedere cu secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Igor Ivanov, negocieri cu omologul rus, Serghei Lavrov și, în sfârșit, o audiență la președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Iranul are, așa cum se știe, probleme cu Agenția Internațională pentru Energia Atomică și cu Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Inspectorii AIEA au descoperit nu o singură dată urme ale unei activități ilegale în preajma obiectivelor nucleare iraniene. Moscova a promis că va face totul pentru ca "dosarul nuclear" al Iranului să fie închis cât mai curând, cerând însă în schimb colaborarea deplină și sinceră a Teheranului cu AIEA.

În paralel cu ofensiva diplomatică, Iranul a inițiat o campanie de proporții privind o nouă dotare a armatei, sperând, în acest sens, să obțină ajutorul Rusiei. Astfel, guvernul de la Teheran afirmă că în următorii cinci ani va aloca pentru o nouă dotare a armatei suma de aproximativ 10 miliarde de dolari. Teheranul planifică să creeze un sistem modern de apărare anti-rachetă, al cărui element principal ar urma să devină complexele rusești C-300. Iranul ar mai dori să cumpere și cele mai noi modele de tehnică blindată rusească de tip "stealth", care nu pot fi reperate de radare nici măcar în deșert, precum și submarine pentru acoperirea Golfului Persic. Deocamdată, Rusia nu a dat un răspuns cererilor de armamemnt din partea Iranului. În primul rând, este vorba de un calcul politic, deoarece, dacă ar anunța că acceptă cererea, ar putea crea proteste importante din partea comunității internaționale. Pe de altă parte, se vorbește de mult timp că, de fapt, Moscova exportă deja armament în Iran, suma tranzacțiilor anuale recunoscute de Kremlin ca fiind de circa 60 milioane USD.

style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">Deocamdată este cert că Iranul nu vrea să cedeze și că se pregătește.
Publicat în : Politica externa  de la numărul 15

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: