Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Impasul irakian

Andrei BĂDIN

Situația din Irak devine pe zi ce trece din ce în ce mai tensionată. După declararea încheierii oficiale a războiului, trupele Coaliției au avut mai multe victime omenești. Practic, zilnic, trupele americane sunt atacate. Mai mulți oficiali ai Administrației de la Washington, printre care și consilierul pe probleme de securitate, Condoleezza Rice, recunosc că violențele se vor intensifica odată cu apropierea datei de 30 iunie, când ar trebui să aibă loc predarea Puterii în mâinile irakienilor. Pe de altă parte, americanii au probleme și cu fracțiunile din Consiliul interimar de guvernare. Washingtonula anunțat că Administrația nu va mai finanța activitatea Consiliului irakian din exil condus de Ahmed Chalabi. Replica fostului preferat al americanilor a venit prompt, acesta anunțând că nu va mai avea nici o relație cu conducerea Coaliției din Irak. Și până acum, conducerea Administrației americane în Irak a avut destule conflicte cu diferitele fracțiuni din Consiliul interimar de guvernare, în special cu comunitatea șiită, care reprezintă 60% din populație.Greșeli de tactică

 

Toată lumea pare a fi de acord că americanii nu au gândit foarte bine situația de pe teren, mai ales după declararea victoriei și a capturării fostului dictator Saddam Hussein. Mulți observatori locali au sesizat, pe bună dreptate, că americanii au greșit fundamental atunci când nu au asigurat securitatea întregului Irak și au preferat să facă acest lucru numai în enclavele unde se află trupele și personalul Coaliției. Practic, granițele Irakului au fost lăsate la voia întâmplării, iar despre siguranța în orașe și sate știm că practic nu există. Mai mulți irakieni din Bagdad- îi spuneau unui reporter britanic că este haos în întreaga capitală și, practic, văd trupele americane doar atunci când acestea efectuează transporturi speciale. Pe de altă parte, situația economică este dezastruoasă. Energie electrică când și când, salarii restante, lipsa alimentelor deoarece nu sunt mulți cei care se angajează pe drumuri irakiene pentru a prelua importurile.

Irakienii s-au plâns în repetate rânduri că nu li se garantează de către americani o viață normală și că sunt victimele agresiunilor. Iar pe acest fond al lipsei de control al trupelor Coaliției, teroriști ai Al Qaeda și ai altor organizații afiliate acesteias-au infiltrat în Irak. Strategia teroriștilor se îndreaptă contra propriului popor, cu scopul eliminării forțelor moderate care reprezintă o alternativă la cele extremiste. Ei răspândesc spaimă pentru a-și croi drum spre putere și, în mod evident, americanii nu au altă alternativă decât de a rezolva situația. Cum? Încă nu știm, dar președintele Bush a anunțat că, la începutul lunii iunie, va da publicității detalii despre planul Casei Albe, care deja este susținut de guvernul de la Londra. Cert deocamdată este faptul că Osama Ben Laden urmărește în Irak exact aceeași strategie dublă, care s-a dovedit a avea succes în lupta contra ocupanților sovietici. Pe de o parte, el sprijină rezistența contra ocupantului, pe de altă parte, țintește forțele moderate din țară-, semănând discordie etnică și religioasă, făcînd astfel imposibil un acord de pace. Atentatul contra președintelui Consiliului guvernamental se potrivește în această schemă. Se poate presupune că vor avea loc o serie de atentate asupra majorității șiite cu scopul de a diviza cele două importante comunități, cred analiștii. Președintele în exercițiu al Executivului irakian, Abdel Zahra Osman Mohammad, cunoscut sub numele de Ezzedin Salim, care a murit într-un atentat comis la Bagdad, este al doilea membru al Consiliului de guvernare care își pierde viața ca urmare a unui act terorist.

 

Scandalul Abou Ghraib

 

Americanii nu au doar aceste probleme în Irak. Scandalul dezvăluit în urma publicării fotografiilor de la închisoarea Abou Ghraib despre prizonierii irakieni batjocoriți și maltratați de militarii americani depășește, evident, cazul soldatului Jeremy Sivits. Acesta a fost condamnat la un an de închisoare, după ce și-a negociat pedeapsa, depunând mărturie împotriva celorlalți militari puși în cauză. Există un raport al generalului Taguba, care a fost ignorat multă vreme. Se vorbește din ce în ce mai mult de lipsa de pregătire a Coaliției pentru misiunile de după război, necunoașterea complexității locale, insuficiența efectivelor mobilizate de către Pentagon, recurgerea excesivă la rezerviști și la indivizi fără scrupule angajați pe bază de contract.Și multă lume află abia acum că soldații americani din Irak sunt într-o stare extrem de proastă din punct de vedere psihic. Au loc sinucideri, iar moralul este la pământ.

Donald Rumsfeld a numit drept abuzuri cele întâmplate la închisoare irakiană. Presa europeană vrea să vadă "consecințele politice ale scandalului." Pe măsură ce probele ies la iveală, pe măsură ce se apropie data alegerilor, Secretarul Apărării Donald Rumsfeld se transformă într-o povară pentru președintele George W. Bush. Așa că, de nu va fi debarcat din considerente morale, e posibil să-și piardă postul din rațiuni de strategie de campanie. O pretenție exagerată față de un regim ce nu-și permite să recunoască, uneori, că a greșit", scrie, de exemplu, cotidianul elvețian "Tages Anzeiger".Iar alte ziare pun pe tapet faptul că americanii nu respectă drepturile omului. Solicitat să își exprime opinia în legătură cu situația de la Abu Ghrabi din Bagdad-, un oficial NATO a declarat că este vorba de "cea ce mai grea lovitură dată credibilității SUA în ultimii 25 de ani. Oameni din Europa spun că americanii și-au pierdut autoritatea morală. De aceea este imposibil ca această problemă să fie subestimată", notează la rândul său editorialistul John Vinocur în "The International Herald Tribune".

Adoptând o "atitudine umilă" în cadrul celor două interviuri acordate unor posturi arabe de televiziune, președintele Bush și comandanții săi militari au etichetat drept "respingător" tratamentul la care au fost supuși câțiva prizonieri irakieni și a promis totodată că cei vinovați de umilirea și torturarea acestora "vor fi aduși în fața justiției".   

 

Americanii au repus pe tapet diplomația

 

Americanii au declanșat o febrilă activitate diplomatică cu scopul rezolvării situației din Irak. Condzoleezza   Rice a fost trimisă în Europa, la Berlin, unde a discutat și problema israeliano-palestiniană, iar mai apoi la Moscova. La rândul său, secretarul de stat, Colin Powell, a avut mai multe întrevederi cu omologii săi europeni, dar și arabi. Washington ar vrea o rezoluție ONU privind Irakul însă alte voci din Europa cer derularea succesivă a patru reuniuni ale principalilor lideri europeni programate să aibă loc în cursul lunii iunie.

Americanii vor "prelua" unele funcții în guvernul irakian

După întâlnirea cu ministrul de externe german Joska Fischer, Colin Powell a făcut o declarație foarte interesantă în legătură cu politica viitorului executiv irakian. "Noul guvern irakian de tranzițieîi va ruga pe americani să «preia unele funcții» în domeniul securității și al reconstrucției țări", a spus Powell. La rândul său, Condoleezza Rice a declarat cotidianului francez "Le Figaro": "Noi nu rămânem decât cu acordul guvernelor. Poporul irakian înțelege, însă, că țara- sa nu dispune de forțele adecvate pentru asigurarea propriei sale securități. Există dubla amenințare a terorismului și a adepților fostului regim. Sunt convinsă că irakienii vor dori o țară- stabilă și vor ști că încă nu sunt capabili să asigure condițiile pentru aceasta. Guvernul irakian va dori să îi ofere populației un mediu sigur".         

 

Washingtonul ar vrea ca Rusia să se implice în Irak

 

Condoleezza Rice a fost și la Moscova pentru a afla care este poziția Rusiei în legătură cu preconizata rezoluție a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite privind Irakul. "Izvestia" a titrat chiar "Condoleezza Rice roagă Rusia să împartă povara Irakului". Totuși, lucrurile sunt mult mai nuanțate.

Discuțiile dintre Washington și Moscova pe subiectul irakian au început la Washington în urma cu o lună, când Rice s-a întâlnit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Concret, Casa Albă doreșteca membrii Consiliului de Securitate să adopte rezoluția ONU pe baza căreia acțiunile militare ale Coaliției în Irak vor obține un caracter legitim, iar în operațiunile de stabilizare a situației din această țară se vor implica și state, care până la această dată, refuză să trimită trupe.

Relațiile bilaterale americano-ruse nu sunt foarte cordiale în ultimul timp. Moscova a digerat cu greu extinderea NATO șieste vizibil iritată din cauza activizării poziției SUA în partea europeană a CSI, în Asia Centrală și în Transcaucazia. Probabil, în schimbul sprijinului în Irak, rușii vor cere anumite concesii, dacă nu chiar minimizarea rolului SUA în fostul spațiu sovietic. În urma întrevederilor pe care d-na Rice le-a avut la Moscova, Kremlinul a dat de înțeles că, deocamdată, acordurile concrete la care s-a ajuns nu vor fi date publicității: acest lucru îl vor face cei doi președinți, cu prilejul viitorului summit ruso-american. Lipsa unor comentarii clare ale părții ruse la finalul negocierilor cu Rice este interpretată de Politkom.Ru drept o dovadă a faptului că nu a fost găsit încă un compromis pe marginea tuturor chestiunilor problematice. "Acest lucru înseamnă că SUA vor face presiuni în continuare privind adoptarea rezoluției care să legitimeze prezența lor militară și dominația lor politică în Irak, în timp ce Rusia va insista asupra organizării unei conferințe internaționale, considerând că, tocmai în acest fel, se va putea obține o participare reală și nu fictivă a ONU la restabilirea ordinii în Irak", titrează publicația.

 

Problemele lui Bush: prețul benzinei și Irakul

 

Evenimentele din Irak, în mod special abuzurile militarilor americani și problemele militare de pe teren, au făcut ca, pentru prima dată, președintele George W Bush să piardă susținerea populară. Dacă la începutul anului, 61% dintre americani susțineau războiul din Irak, acum 46% mai fac acest lucru. Iar sondajele indică că istoria s-ar putea repeata, adică un alt membru al familiei Bush să piardă puterea datorită unui război împotriva Irakului. Tatăl actualului președinte, Bush senior, a pierdut în același mod alegerile, în 1992 .

Bush jr. se poate mândri cu o creștere economică importantă, dar are o serie de alte probleme. Cea mai mare dintre ele este prețul benzinei. Acesta a crescut cu 24%de la începutul anului. Creșterea prețurilor la nivel mondial se datorează, practic, unei cereri crescânde pe piața americană datorită creșteriieconomice.

Perspectiva este cu atât mai îngrijorătoare cu cât în America nu a început "driving season" când americanii pleacă cu mașina în vacanță, din iunie până în septembrie, o perioadă care corespunde    celui mai mare consum de benzină.

"Nu există o soluție-miracol pentru a determina scăderea prețurilor în cursul acestei veri" a pronosticat Bob Slaughter, președintele Asociației naționale a rafinăriilor.

Așteptând 3 iunie, data reuniunii țărilor membre ale OPEC, americanii par să o ia înainte pentru a limita impactul creșterii prețurilor petrolului brut. În luna aprilie, vânzările de vehicule de teren și de autofurgonete, mari consumatoare de benzină, au scăzut cu peste 1,5% în raport cu luna precedentă.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 15

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: