Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

La alegerile locale din iunie, PSD se pregătește să înroșească harta României

Arthur SUCIU

PSD a obținut, la alegerile locale din 2000, 35,5% din mandatele de primar, adica, în cifre absolute, 1050 de primari. La sfârșitul anului 2003, după o agresivă campanie de racolări, prin argumente mai mult sau mai puțin constrângătoare, zestrea social-democrata număra 1947 de primari, ceea ce înseamna o creștere artificială de 30%, față de realitatea exprimată prin votul din 2000. Strategii formațiunii majoritare anticipează acum obținerea a nu mai puțin de 45% dintre voturi, mizând pe câștigarea a aproape jumătate (1562) dintre primăriile celor 3133 de localitați din țară-. Față de actualul procent pe care îl deține, după masiva migrație a primarilor (65,4), cele 45 de procente fixate ca țintă ar putea parea ca o subevaluare.Interzicerea migrației politice: ce-i în mână, nu-i minciună

 

Dacă tot deține în prezent aproape trei sferturi dintre primăriile României, de ce a mai dorit PSD să interzică migrația politică începând chiar cu aceste alegeri locale, din moment ce ar fi putut să mizeze pe folosirea acelorași "argumente" ca și până acum și să încerce să"înroșească", după iunie, cât mai multe puncte pe hartă? Pentru că ar putea părea surprinzătoare graba cu care PSD dorește să se aplice legea care prevede că primarii, consilierii și parlamentarii care își schimbă partidul sub culorile căruia și-au câștigat mandatul vor pierde calitatea de ales. Statisticile arată că social-democrații au beneficiat, atât pe plan local, cât și în Parlament, cel mai mult de pe urma migraționismului politic.

Dincolo de lupta pentru paternalitatea respectivului proiect de lege - pentru că există o dispută cu PNL, inițiatorul unei legi similare, dar cu aplicabilitate începând de la alegerile generale din toamnă - PSD încearcă să obțină un plus de imagine, încercând să pozeze încă o dată în partidul onest, care nu oferă adăpost celor care nu caută în politică decât o pâine mai albă. Că doar strategii social-democrați nu sunt chiar străini de ceea ce arată sondajele, și anume că trei sferturi dintre români condamnă migrația politică și se pronunță pentru interzicerea ei, considerând-o pasiunea predilectă a celor corupți. Dar miza nu este doar acest joc de imagine, din care se speră câștigarea unor voturi. PSD pare să fi calculat că este mai bine să se asigure că proprii săi primari nu vor cădea în mrejele altor formațiuni, conștient că, pe de o parte, cerințele integrării în UE vor impune o puternică descentralizare, iar, pe de altă parte, e puțin probabil să mai formeze, din toamnă, de unul singur, Guvernul.

 

"Trusa candidatului PSD" : Biblia și mouse-ul, alături de NATO și vize

 

Fără doar și poate, candidații PSD nu vor uita să arunce la picioarele mulțimii argumentele electorale invocate obsesiv de Adrian Năstase, chiar dacă nu au o prea mare legătură cu problemele specifice unei localități sau alteia. Nu vor lipsi, din miile de cuvântări, teme precum ridicarea vizelor, intrarea în NATO, drumul spre UE, dublarea pensiilor agricultorilor, scăderea șomajului, și, bineînțeles, la loc de cinste, celebrul program "Cornul și laptele". La fel, preluate de la centru, ideile că PSD a redat speranța românilor și a pus țara- pe linia de plutire, după ce, între 1996 și 2000, România a avut o simplă "aventură".

E adevărat, "veniturile sunt prea mici și corupția este încă prea mare" - după cum a recunoscut recent chiar Adrian Năstase - dar acestea au prea puțină importanță, din moment ce guvernarea PSD a fost cea mai bună din 1990 până acum, vor spune candidații partidului. Se va repeta obsesiv mesajul că PSD este un partid puternic și că formează o echipă câștigătoare, pentru că, nu-i așa, oamenilor nu le plac cei slabi. Schimbarea sistemului, o nouă linie de troleibuz, orașe curate, școli și săli de sport civilizate, câini ecologici, aducțiuni de apă și alimentare cu gaz metan în fața porții - toate aceste promisiuni nu vor lipsi din bagajele candidaților.

Dar cei aparținând PSD vor avea un atu în plus : "trusa candidatului", în care se vor regăsi, după sfatul deputatului Ion Stan, șeful Comisiei SRI din Parlament, lucruri pretabile la a manevra simbolurile cu priză la public: Constituția (nimeni nu e mai presus de lege), salopeta (muncă, muncă și iar muncă), mouse-ul (viitor de aur ...) și bineînțeles, nu putea lipsi Biblia. PSD pare să se fi gândit la aproape toate segmentele sociale - și la cei cu frică de Dumnezeu, și la cei muncitori și chivernisiți, dar și la tineri și la femei, analiștii politici preconizând că partidul care va câștiga electoratul tânăr și pe cel feminin își va apropria victoria.

Așadar, nuîntâmplător Adrian Năstase insistă frecvent asupra faptului că va promova masiv pe listele electorale femei și tineri. Pentru a capta voturi și dinspre reprezentantele sexului frumos și dinpre generația tânără, Năstase a dat dispoziție ca 30% dintre candidați să fie tineri și femei. În cifre, PSD va arunca în bătălia electorală 13.000 de femei și mai mult de 14.000 de tineri.

 

Opoziția acuză PSD și Guvernul că încearcă să blocheze candidaturile adversarilor politici

 

Pentru atingerea scopului, social-democrații au aruncat în joc un arsenal extrem de diversificat. Începând cu celebrele practici paternalist-ocrotitoare a la Marian Oprișan și Dumitru Sechelariu, până la schimbarea, pe ultima sută de metri, a condițiilor de desfășurare a jocului electoral.

Executivul a decis, printr-o Ordonanță de urgență pentru modificarea alegerilor locale, ca declarațiile de avere ale candidaților să fie depuse odată cu înregistrarea la Birourile Electorale și nu după alegeri, în momentul validării. În plus, a modificat și modelul declarațiilor de avere, pentru ca lucrurile să devină și mai complicate. Confruntate dintr-odată cu probleme neprevăzute, PNL, PD și PUR au protestat în fața acestei schimbări de ultimă oră, considerând că scopul PSD este să blocheze depunerea, în timp util, a dosarelor candidaților opoziției. Ba chiar au existat acuze că puterea a recurs la o lovitură sub centură, liberalii și umaniștii afirmând că social-democrații și-au informat de multă vreme proprii candidați că se va proceda la o schimbare a regulilor jocului.

PSD se apără, firesc, sub perdeaua nevoii promovării transparenței, însă suspiciunile nu pot fi înlăturate, mai ales că, timp de jumătate de an, cât s-au dezbătut la Parlament legile electorale, nu și-a manifestat nici o clipă intenția de a introduce astfel de modificări. La alcătuirea legilor au conlucrat însă toate formațiunile parlamentare și, dacă PSD se prezenta de pe atunci cu astfel de precizări, pierdea "elementul surpriză", care, se știe bine, este unul cheie în cursa electorală.

Opoziția, frustrată fiindcă se vede nevoită să joace încă o dată după regulile dictate dinspre Palatul Victoria - pentru că Ordonanța se va aplica inevitabil, mașina de vot a PSD fiind încă în funcțiune - se gândește la posibile strategii de a colabora în vederea stopării încercării PSD de a pune piedici în campania electorală. Însă, fie că le va găsi ori nu, fie că vor da roade sau nu, decisiv pentru opoziție este să nu cadă în plasa unei alte curse întinse de PSD și să se lase prinsă în capcana polemicilor și a replicilor, uitând de propria campanie.

 

Lupta anticorupție - între propagandă și realitate

 

Unul dintre argumentele des invocate de PSD pentru a intra în grațiile electoratului este lupta de combatere a corupției, luptă asupra căreia își arogă drepturi paternale exclusive.

După ce, timp de trei ani, cei etichetați ca "baroni locali" au stat în scaune fără a fi deranjați cu nimic, ba chiar căpătând certificate de bună purtare de la unele instituții ale statului, acum, când zăngănitul săbiilor electorale s-a făcut tot mai tare auzit, PSD încearcă să fluture imaginea unui partid curat și curățat de elementele nocive. A început cu ingenioasa soluție a suspendării unor lideri locali acuzați de nereguli în afaceri, tocmai pentru a se pune la dispoziția Parchetului Național Anticorupție. Ca o mare victorie, s-au făcut publice suspendările lui Marian Vanghelie, Nicolae Mischie, Florian Serac sau Bebe Ivanovici. Fără a forța amestecul în ancheta PNA, președintele executiv al social-democraților, Octav Cozmâncă, nu uita să ceară, - dacă se poate bine, dacă nu, nu - PNA să urgenteze anchetele în cazurile celor care așteaptă "OK"-ul procurilor pentru a fi prezenți pe listele electorale.

Cu toate că a înroșit fierul de atâta monedă ce a bătut pe cartea onestității și a moralității, PSD a validat deja candidaturile unor controversați lideri locali - Dumitru Sechelariu, Marian Oprișan, Mircea Cozma, Florian Serac, Gheorghe Savu - surse din partid afirmând că șiMarian Vanghelie și Nicolae Mischie vor fi posesorii unor certificate de bună purtare, putând, deci, candida liniștiți pentru încă un mandat.

Marea problemă a social-democraților rămâne cucerirea puterii în marile orașe

Dacă PSD, cel puțin conform unei medii a rezultatelor ce le relevă sondajele, stă destul de bine în regiunile recunoscute ca bazine electorale tradiționale - Moldova, Muntenia, Oltenia - problemele apar în special în Ardeal și în marile orașe, lucru normal, ținând cont de structura electoratului său fidel.

Dacă în Cluj oficialii PSD anunță posibilitatea ca Gheorghe Funar să piardă în favoarea candidatului social-democrat, iar la Constanța racolarea lui Radu Mazăre a rezolvat criza, în București, Timișoara, Sibiu, Brașov și chiar Iași lucrurile sunt departe de a fi îmbucurătoare pentru adepții celor 3 trandafiri. Spre exemplu, cu tot războiul declanșat împotriva lui Traian Băsescu, acesta continuă să conducă destul de confortabil în fața candidatului PSD de ultimă oră, Bogdan Niculescu Duvăz, care strânge doar 25% dintre opțiunile bucureștenilor.

La Timișoara și Brașov situațiile sunt întrucâtva similare, oamenii PSD nefiind creditați cu prima șansă, iar la Iași, după "promovarea" lui Constantin Simirad în locuri mai exotice, diferența între candidatul PSD și cei ai opoziției este destul de strânsă. Se pare că materialul uman reprezintă în continuare o problemă pentru social-democrați, sondajele indicând șanse de victorie în locurile tradițional marcate cu roșu (mai ales că Adrian Năstase a spus, de curând, că e timpul pentru renunțarea la culoarea albastră și revenirea la cea roșie).

De aceea, sau poate și din motive de eficiență (că, doar și în fotbal - un sport din care Adrian Năstase culege tot timpul reflecții cu aplicabilitate și în politică - se spune că nu e bine să schimbi echipa victorioasă), PSD se prezintă, pentru alegerile din iunie, în mare parte, cu candidații consacrați, cu actualii săi primari. Puținele locuri unde a avut curajul să opereze modificări sunt tocmai orașele în care se găsea în criză, ca și la București, unde nici unul dintre greii partidului nu a dorit implicarea într-o luptă din care ar fi ieșit înfrânt. Aceeași situație este și în ceea ce privește candidații pentru primăriile sectoarelor bucureștene, unde cei șase primari PSD în funcție vor candida încă o dată, deși unii dintre ei, precum Marian Vanghelie, se confruntă cu unele anchete din partea PNA.

Însă PSD se confruntă și cu un alt gen de probeleme, ce țin mai degrabă de conflicte generate de împărțirea unor sfere de putere pe plan local. Există lideri de filiale cu oarecare șanse de câștig la locale, ei nefiind însă susținuți de organizații. Este cazul Bihorului, unde PSD s-a văzut pus în situația neplăcută de a-l rechema pe deputatul Mihai Bar să candideze la primăria Oradei, după ce îl exclusese din rândurile sale, cu cântec, acum doi ani.

 

Palatul Victoria amenință cu tribunalul

 

De câtva timp, formațiunile din opoziție și-au exprimat temerea că Guvernul pregătește fraudarea alegerilor, invocând câteva precedente: neregulile din timpul referendumului pentru votarea noii Constituții, alocarea, la alegerile parțiale din 2003, a unor uriașe fonduri de la Guvern exact în localitățile unde se desfășurau alegerile, momirea alegătorilor cu tombole, concerte sau mici și bere.

Sătul să se confrunte de pe acum cu astfel de acuze, Adrian Năstase a replicat, mai mult decât tăios: "Sus faptele, jos gargara!", cerând, adică, dovezi palpabile. Asta după ce provocase o bâlbâială printre membrii Cabinetului și ai partidului pe care le conduce, când anunțase că Guvernul îi va da în judecată pe cei care se vor mai încumeta să mai formuleze asemenea acuze.

Presa a fost multă vreme nedumerită, liderii social-democrați contrazicându-se când era vorba să răspundă la întrebările: cine va acționa în judecată, partidul sau Executivul? Iar în cazul din urmă, nu cumva își va curăța prin tribunale propria imagine cu prețul banului public? Confuzia a fost atât de mare în rândurile PSD, încât unii oficiali chiar au susținut că Palatul Victoria are dreptul să se judece prin tribunale pe banii publici, pentru că în joc este "imaginea țării în străinătate".

Noroc că prin Guvern s-a găsit și un cap limpede care și-a dat seama că soluția nu era tocmai legală. Ca atare, Năstase a stabilit că fiecare membru al Cabinetului va putea acționa în judecată eventualii acuzatori, acționând solidar, dar plătind fiecare din propriul buzunar. Firma de avocatură angajată a rămas însă "confidențială", Năstase amenințând că o va face cunoscută la data primului proces pe această temă.

Și tot pentru a-și apăra imaginea, Executivul a decis invitarea unor reprezentanți ai Congresului Puterilor Localeși Regionale din Europa pentru a observa desfășurarea alegerilor.

Publicat în : Politica interna  de la numărul 14

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: