Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Constantin NIȚĂ: "Este important ca oamenii să înțeleagă că PSD este un partid puternic, cu personalități de marcă și au de unde alege."

Cezar DOBRE

style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">Un partid de talia PSD reunește o serie întreagă de personalități, iar de aici se nasc orgolii. E normal să existe nemulțumiri pentru că nu putem avea pretenția ca toată lumea să gândească la fel. Dar cred că avem maturitatea politică să trecem peste toate acesteași să respectăm deciziile forurilor statutare ale partidului.

Domnule deputat, puțini români știu că ați lucrat în comerț exterior înainte de 1989, ce ne puteți spune despre acest lucru?

După absolvire am urmat un curs postuniversitar de comerț exterior și am lucrat la societatea Auto Export - Import care se ocupa de exportul de autocamioane, autobasculante și de importul de componente auto. Am reușit să acumulez o experiență pe relația cu Ungaria și am avut șansa de a încheia cel mai mare contract pe acest domeniu dintre cele două state pentru diselizarea parcului auto din Ungaria. Cam- aceasta ar fi activitatea mea, în câteva cuvinte, în comerț exterior.

PSD este la putere în țară- dar în opoziție la Brașov. Cum vă explicați acest lucru?

Întodeauna Brașovul a fost un oraș atipic din acest punct de vedere. Există și o explicație, dacă vreți, istorică a simpatiei brașovenilor pentru liberalism. Brașovul a fost un oraș în care s-au dezvoltat foarte mult, încă din cele mai vechi timpuri, activități liberale. Existența numeroaselor bresle meșteșugărești, a comercianților, la care se adaugă tratele încheiate de conducătorii Brașovului, sau Kronstad cum i se spunea pe atunci, cu domnitorii țărilor românesști au făcut ca orientările de tip liberal sa prindă rădăcini adânci în această zona. Să nu uităm că aici s-a întâlnit cea mai înverșunată rezistență anticomunistă de după ce de-al doilea Război Mondial. Tot brașovenii au fost cei care au zguduit din temelie regimul comunist în noiembrie 1987. Așa se înțelege orientarea brașovenilor către liberalism . Problema nu este însă asta pentru că fiecare are libertatea de a alege. Important este că cei pe care brașovenii i-au desemnat prin vot să le reprezinte interesele și să-și facă datoria. Or, s-a văzut până acum că în Brașov lucrurile nu stau chiar așa.

La Brașov, PSD este acuzat că împreună cu reprezentanții altor partide au format o "cooperativă" care gestionează patrimoniul orașului. Cum vă explicați acest fapt?

Din punctul meu de vedere la Brașov nu există nici un fel de cooperativă. Expresia a fost aruncată, dacă pot spune așa, de actualul primar liberal cu scopul evident de a găsi o scuză pentru propriile nerealizări. Este adevărat că inițial a fost o discuție între reprezentanții formațiunilor politice care erau în Consiliul Local pentru a stabili un mod de lucru având în vedere blocajele repetate ale primarului față de toate proiectele de dezvoltare ale Brașovului. Ulterior am constatat că în comisiile de monitorizare a serviciilor publice municipale se petreceau o serie de lucruri anormale, iar întreaga responsabilitate era aruncată în spatele PSD. Pentru a pune capăt tuturor acuzațiilor și speculațiilor am luat hotărârea să retragem toți consilierii locali din comisiile de monitorizare. Astfel, așa - numita "cooperativă" nici măcar nu a existat vreodată.

Ce soluții are PSD la problemele sociale din Brașov?

Ca partid social - democrat este firesc ca PSD să aibă în programul de guvernare măsuri active de protecție socială. Poate că una dintre cele mai importante îi are ca principali beneficiari pe muncitorii disponibilizați din marile întreprinderi Roman și Tractorul. Acordarea a până la 32 de salarii compensatorii, în funcție de vechime, reprezintă o măsură de protecție socială. La o analiză superficială pare că prin restructurarea industriei, Brașovul are grave probleme sociale. Dar nu este chiar așa. Cei care beneficiază de salarii compensatorii primesc în continuare acest ajutor și dacă își găsesc un loc de muncă în sectorul privat. Mai mult chiar, au fost înființate parcurile industriale Metrom, Carfil, Roman și Zărnești. În curând se va pune în funcțiune parcul de soft de la Roman, iar uzina Renault va investi în acest parc. Am făcut eforturi ca INA Schaffler, investitor de renume mondial, să deschidă prima fabrică din România la Brașov. Guvernul a investit 5 milioane de euro în realizarea utilităților pentru acest investitor și suportă cea mai mare parte a cheltuielilor cu școlarizarea în Germania- a celor ce vor lucra aici. Modernizarea școlilor, realizarea de săli de sport, programul ANL sau rampa ecologică sunt doar câteva din măsurile de protecție socială ale PSD.

Care este situația cu privatizarea uzinei Tractorul, iar dacă nu va fi Landini cel care cumpără uzina, cine este celălalt investitor?

Categoric, procesul de privatizare al uzinei de tractoare nu a fost abandonat și nici compromis. Este adevărat că transferul pachetului majoritar de acțiuni către Landini a fost întârziat, dar asta nu pentru că investitorul italian ar fi renunțat, ci pentru că încă se negociază. Landini nu vine în România pentru a face acte de caritate. Vine pentru a face afaceri și pentru a câștiga. Atât timp cât se negociază nu avem de ce să ne facem probleme. Important este să existe dialog și să se ajungă la o înțelegere. PSD nu are un alt investitor ascuns în mânecă pe care să-l scoată dacă negocierile cu Landini vor eșua. Știu doar că există și alte societăți importante interesate de Tractorul Brașov, care așteaptă rezultatul negocierilor dintre APAPS și Landini.

Care este situația la parcul industrial Roman?

La Roman se lucrează, încă, la o strategie care are în vedere deschiderea parcului către investitori. Printr-o astfel de strategie se stabilesc condiții serioase pentru cei care vor să-și deschidă o afacere aici. De la aspectul clădirilor până la tehnologia care se dezvoltă și condițiile sociale pentru angajați. Realizarea unei astfel de strategii cere timp și din această cauză lucrurile sunt puțin întârziate.

În PSD este o stare de tensiune cauzată de excluderea unor lideri locali. Ce vă nemulțumește în partid?

Un partid de talia PSD reunește o serie întreagă de personalități, iar de aici se nasc orgolii. E normal să existe nemulțumiri pentru că nu putem avea pretenția ca toată lumea să gândească la fel. Dar cred că avem maturitatea politică să trecem peste toate acesteași să respectăm deciziile forurilor statutare ale partidului. Eu cred că Brașovul a dovedit că este o organizație puternică, iar prin prisma rezultatului alegerilor generale de anul trecut suntem printre cele mai puternice din țară- și vrem să fim tratați ca atare. Sperăm ca sprijinul de la centru să fie mai puternic în următoarea perioadă pentru a depăși problemele pe care le avem din cauza măsurilor de restructurare luate.

Premierul Adrian Năstase nu află în topul preferințelor brașovenilor, în schimb, Ministrul de Externe Mircea Geoană este printre preferați. Cum comentați?

Având în vedere situația dificilă prin care trece Brașovul ca urmare a restructurării industriei, orice Guvern care ar fi luat astfel de măsuri s-ar fi confruntat cu o lipsă de popularitate. Sperăm că, în timp, cetățenii Brașovului să înțeleagă căastfel de măsuri au avut rolul de a revigora industria, iar Adrian Năstase va reveni pe locul fruntaș pe care-l merită. De altfel, noi am avut tăria să ne asumăm răspunderea pentru deciziile luate. Popularitatea domnului ministru Mircea Geoană este firească având în vedere funcția pe care o ocupă. Oricum este important ca oamenii să înțeleagă că PSD este un partid puternic, cu personalități de marcă și au de unde alege.

Publicat în : Interviu  de la numărul 14

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: