Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Naționaliștii, din nou, la putere: Slovacii nu l-au reales pe naționalistul Meciar, ci pe fosta mână dreaptă a acestuia

Andrei BĂDIN

Surpriza la care nu se aștepta nimeni a venit în turul al doilea al alegerilor. Ivan Gasparovic a câștigat alegerile prezidențiale obținînd o victorieneașteptată în fața lui Vladimir Meciar.Stânga speră să revină cât de curând la Putere

 

Vladimir Meciar, 61 de ani, susținut de Mișcarea pentru o Slovacie Democrată a obținut cele mai multe voturi, 32,74% în primul tur al alegerilor. Fost premier al Slovaciei în perioada 1994-1998, a fost criticat în numeroase rânduri de statele occidentale pentru lipsa democrației în această țară-. Considerat a fi un naționalist, Meciar se bucură totuși de o mare popularitate în rândurile electoratului slovac. Ivan Gasparovici, 62 de ani, al doilea clasat la primul tur al alegerilor, cu 22,28% din voturi, este sprijinit de partidul de opoziție SMER. Fosta mâna dreaptă a lui Meciar, Gasparovici era creditat în sondajele de opinie cu doar 12,7% din opțiunile electoratului. Cele patru partide care formează coaliția de guvernământ în Slovacia au anunțat că refuză să arbitreze al doilea tur al alegerilor prezidențiale, premierul Mikulas Dzurinda, lider al Uniunii Democratice și Creștine Slovace, lăsând la "libera alegere" a electoratului prezentarea la vot la al doilea tur. Totodată, premierul a anunțat că nu va participa la vot. Bela Bugar, șeful Partidului Coaliției Maghiare, a spus că formațiunea sa nu recomandă susținerea nici unuia dintre cei doi candidați, iar celelalte partide din coaliție au cerut simpatizanților să boicoteze scrutinul.

 

Surpriza din turul doi

 

Surpriza la care nu se aștepta nimeni a venit în turul al doilea al alegerilor. Ivan Gasparovic a câștigat alegerile prezidențiale obținînd o victorieneașteptată în fața lui Vladimir Meciar.

Ivan Gasparovic, colaborator apropiat al lui Vladimir Meciar pînă în 2002, a obținut 59,91 la sută din sufragii. Meciar a primit 40,09 la sută din voturi.

Ales pentru un mandat de cinci ani, el îi va succeda în funcție, în luna iunie, lui Rudolf Schuster, învins încă din primul tur de scrutin. El va conduce țara- în primii ani după aderarea la UE și NATO. Slovacia a devenit membră NATO la sfîrșitul lunii martie și va adera la UE la 1 mai.

 

Reformele dureroase au dat vând în pupă naționalistilor

 

Reformele adoptate până acum funcționează, în pofida tensiunilor existente în rândul etnicilor romi, stabiliți în special în estul Slovaciei. Volumul investițiilor străine crește pe zi ce trece, iar rata șomajului continuă să scadă.

Cu toate aceste realizări și progrese, pătura celor săraci este considerabilă, sentimentul lor fiind acela că reformele le-au adus numai suferință și pierderi. Mulți dintre ei îl sprijină pe Vladimir Meciar. Pe acest fond, cel mai de încredere politician slovac este populistul, mult mai tânăr, Robert Fico, fondatorul partidului Smer, de stânga. Pe locul doi la încredere se află Vladimir Meciar. Actualul premier al guvernului de la Bratislava, Mikulas Dzurinda, se află mult în urma celor doi.Robert Fico a stat departe de cursa prezidențială, deoarece principalul său obiectiv politic este cel de premier. Rămâne de văzut când vor avea loc alegerile parlamentare pe care stânga le cere cât mai rapid.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 14

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: