Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Dispozitive mobile

Cristian BANU

Mobilitatea este una dintre cele mai importante necesitati ale lumiii moderne. De aceea, am considerat oportun sa prezentam în acest numar 3 dintre cele mai utilizate dispozitive mobile pentru oamenii de afaceri: telefonul mobil, PDA (Personal Digital Assistant) si laptopul. Fiecare dintre ele are atu-uri si lipsuri si încearca, pe cât se poate, sa se apropie cât mai mult de un dispozitiv ideal care sa îndeplineasca simultan atât functii de telefon, cât si de computer.Telefonul mobil

Este unul dintre dispozitivele care aproape s-a bagatelizat în viata noastra. Pâna si într-o tara- saraca, precum România, exista aproape 8 milioane de posesori de asfel de aparate. Sigur, majoritatea se multumesc cu functiile de baza, de a apela si a fi apelat. Dar sunt si persoane care au nevoie de mai mult - si, desigur, dispuse sa plateasca un pret în consecinta.

Dintre cele mai vechi dispozitve care sunt mai mult decât simple telefoane, se distinge în mod clar gama Communicator de la Nokia. Ultmele aparate din gama sunt foarte aproape de abilitatile unui laptop.

Cu Nokia IPSec VPN client te poti conecta la interne sau la reteaua companiei. Browserul internet este mult îmbunatatit si accepta acum frame-uri si chiar rularea de scripturi Java. De asemenea, se pot viziona filmulete Flash cu ajutorul plug-in-ului corespunzator de la Macromedia. Downloadând un programel special pot fi vizionate filme sau asculta fisiere muzicale pe internet.

Principalele caracteristici sunt: telefon mobil (handsfree, handset, casti); Aplicatii desktop; Mesagerie SMS, fax, email; internet clasic si WAP; agenda; aplicatie tip calendar; aplicatii office (procesor de cuvinte, spread-sheet - foaie de calcul - viewer pentru prezentari, manager de fisiere). Acestea toate sunt incluse în "pachetul standard". Pe lânga ele, telefonul poate avea: ceas, calculator, dispozitiv de înregistrare, dispozitiv de redare audio si video, conector pentru camera digitala, panoul de control, fax-modem etc.

Dimensiunile nu sunt atât d emari cum s-ar putea crede: numai 158x5627, cântarin 244 de grame.

Specificatii tehnice: Dual band, EGSM 900/800, procesor RISC pe 32 de biti, sistem de operare Symbian, viteza de transfer pentru date de 43,2 kb/sec, în sistem HSCSD, card de memorie, conectivitate: IrDA, Ir-TranP, cablu (DLR-2L), consum redus.

Protocoluri email: POP3, IMAP4, SMTP (SSL, TLS). Serverele de email suportate sunt: Cyrus IMAPD mail server 1.5, 1.6, and 2.0, HP OpenMail 6.0 for Linux, Lotus Domino R5 mail server, Microsoft Exchange 5.5, Microsoft Exchange 2000, Stalker CommuniGate Pro 3.3, Sun Internet mail server 4.0, TeamWare Office mail server 5.3, University of Washington IMAP4 server v10.173, ZMailer version 2.99, iPlanet messaging server 5.0, Courier IMP server v.0.32,Exim Mailer 3.16, Sendmail 8.9.3 and 8.12.0, Qmail 1.03, Oracle Collaboration Suite Rel 2. Fisiere acceptate: Audio file WAV, AU, WVE, CompuServe GIF, Computer Graphics Metafile CGM, Corel/Novell presentations SHW, Symbian Word, Bitmap MBM, Internet Hypertext Markup Language HTML, HTM, Lotus 1-2-3 v.1/2/3/ 4/5/97/Millenium WQ1, WKU, WK1, WK3, WK4, WK5, WK6, 123, Lotus AMI Draw SDW, Microsoft Excel 2/3/4/5/7/ 97/98/2000 XLS, XLC, Microsoft PowerPoint 3/4/7/97/98/2000 PPT, POT, PPS, Microsoft Project MPP, Microsoft Word 1/2/3/4/5/6/7/97 /98/2000 DOC, WR, Paintbrush PCX, DCX, PKZIP format ZIP, Portable Network Graphics PNG, Rich Text Format RTF, Ringing tones RNG, Tagged Image File Format (TIFF, JPEG) TIF, JPG, JIF, Text TXT, UNIX compress TAR, TAZ, UNIX Gzip TGZ, Visio VSD, Windows Bitmap BMP, RLE, ICO, CUR, Windows Metafile WMF, EM, WordPerfect 4/5/6/7/8 WPD.

Memorie: 40 MB standard, (din care 16 MB sunt aplicatiile, 16 MB disponibili utilizatorului si 8 MB memorie de lucru SD-RAM),la care se mai pot adauga alti 64.

Bateria: 4-10 ore (voce, date), 80-230 ore în stand by. Durata de încarcare, 3 ore.

 

PDA

 

Pâna la preluarea Compaq, HP era practic inexistenta pe aceasta piata, primii fiind însa lideri pe acest segment. Odata combinata puterea celor doua corporatii, rezultatele nu s-au lasat asteptate.

IPAQ 4150 face parte din seria Pocket PC si este unul dintre cele mai performante aparate de acest gen. De asemenea, este printre cele mai subtiri produse, fiind doar cu câtiva milimetri mai gros decât 1945, considerat cel mai subtire Pocket PC, cu toate aceastea 4150 oferind atât conectare WiFi, cât si conectare BlueTooth. Tot din aceasta serie mai face parte si 4350, care este cu un inch mai lunga pentru a putea acomoda o minitastatura.

Designul este unul deosebit, dar principalul atu îl constituie microprocesorul de 400 MHz. De asemenea, dispune de 64 MB RAM, din care disponibil pentru utilizator este de 55 MB, si 32 MB NAND FLASH ROM, din care 2,85 sunt disponibili ca non-volatile File Store. Acest File Store poate fi sters printr-o aplicatie ce se livreaza împreuna cu aparatul, caracteristica foarte utila deoarece datele pot fi astfel sterse (lucru ce nu ar fi fost altfel posibil, fiind memorie non-volatila, nici în cazul unui reset general).

Ca sistem de operare foloseste Pocket PC Premium Edition.

Pentru conexiune aveti la dispozie portul BlueTooth (pozitionat cam straniu) si un port infra rosu.

Displayul de 3,5 inch este evident un LCD ca la majoritatea PDA-urilor. Culorile sunt excelente, la fel stralucirea si luminozitatea. Totusi, în anumite unghiuri de vizionare se poate observa un dublaj galbui al imaginii.

Bateria este una clasica de 1000 Mah Litiu-Ion, dar poate fi folosita si o baterie de 1800. Durata de viata este una medie, 3,5 ore si rezista chiar celor mai solicitante jocuri. Daca se utilizeaza WiFi, durata de viata a bateriei scade pâna la 2 ore. WiFi functioneaza la parametri maximi chiar si atunci când nu este scoasa antena.

Volumul este chiar foarte puternic, dar, pentru ascultarea mp3 - urilor este recomandata folosirea unor casti stereo (care se pot conecta prin intermediul un jack clasic de 3,5 mm). Aparatul poseda si capacitea de înregistrare ceea ce îl face foarte util mai ales în cazul conferintelor.

 

Laptop

 

Laptop-ul este poate cel mai cunoscut din seria dispozitivelor mobile. În ultima vreme, procentul calculatoarelor mobile (laptop, notebook) vândute este ceva mai mare decât al sistemelor desktop. De altfel, ca performanta, sistemele laptop încep sa se apropie foarte mult de sistemele clasice, desktop. Singurul lucru care împiedica deocamdata cresterea exponentiala a vânzarilor o constituie pretul, sensibil mai mare, în special datorita displayurilor.

Printre dispozitivele cu cel mai bun raport calitate pres se numara si Toshiba, cu gama Satellite. Din aceasta gama am ales Toshiba Satellite P20 - S203. Principalele caracteristici sunt listate în tabelul de mai jos:

 

Procesor:

Intel Pentium 4, 3 GHz

FSB:

800 MHz

Cache level 2:

512 KB

Memorie Standard:

256+256 MB DDR-RAM (Maxim: 2048 MB DDR-RAM)

HDD:

80 GB, S.M.A.R.T.

DVD-Multi drive

 

FDD:

3.5", 1.44 MB, Bay-

Display:

17 " Wide View 16:10 TFT color

Rezolutie:

1440 x 900 pixeli

Placa grafica:

NVIDIA GeForce FX Go5200, 32 MB DDR Video RAM,

Acumulator:

Litiu-Ion

Durata maxima de functionare: 2.5 ore

 

Comunicatii:

Modem V90, (V92 ready), 56 Kbps date, 14.4 Kbps fax

Ethernet LAN:

10/100 Base-TX

Comunicatii Wireless :

Fast InfraRed, 4 Mbps, Upgradabil Wireless LAN

Sunet:

16 biti stereo

Sistem audio:

Harman Kardon, Difuzoare stero integrate, Sunet Dolby Digital (AC-3)

Tastatura:

86 taste, 2 taste windows, 3 taste "hot" (internet, Toshiba Console, TV),

Pointing device:

Touch Pad

Sistem operare:

Windows XP Home Edition

Dimensiuni:

419 x 293 x 47 mm

Greutate:

4.5 kg

 

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 13

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: