Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Daca criteriul politic nU E, nimic nU E

Ada MESEŞAN

A început numaratoarea inversa. Fiecare secunda scursa pare, în conditiile actuale, fatala demnitarilor Partidului Social Democrat din Guvern si din Parlament, din Bucuresti sau din tara. Doua luni pâna la alegerile locale, sase luni pâna la Raportul de tara redactat de Comisia Europeana (document fundamental care va arata daca Uniunea Europeana va accepta România în anul 2007) si opt luni pâna la alegerile parlamentare si prezidentiale. Ce fac liderii PSD în aceste conditii ? Sfideaza ostentativ pe toata lumea, respingând toate criticile interne si externe referitoare la "coruptia institutionala înspaimântatoare" generata de ei, dupa cum resping si solutiile de îndreptare a situatiei, amenintând presa, societatea civila, opozitia democrata si chiar parlamentarii europeni care au penalizat Guvernul.Are balta peste...

 

Cetatenii români, jurnalistii, oficialii UE si SUA, ai FMI si ai Bancii Mondiale au reclamat dur coruptia institutionalizata sufocanta generata si întretinuta de autoritatile statului (reprezentate de demnitari PSD), principala cauza a saracirii extreme a unei mari parti a populatiei. Coruptia, ni se atrage atentia în toate limbile de circulatie internationala, poate duce la instabilitate politica si sociala dupa ce a dus, deja, la disparitia statului de drept, conditie sine-qua-non pentru integrarea României în Uniunea Europeana.

Coruptia mioritica poate fi ierarhizata precis. "Pestii", dupa cum plastic se exprima comisarul UE Gunter Verheugen la adresa celor care ar trebui sa constituie clientela selecta a PNA, pot fi împartiti pe categorii, în functie de dimensiunea tunurilor date în ultimii trei ani: "pestii mici" carora le corespund hotiile sau spagile de ordinul a zeci de mii de euro sau dolari, "pestii mijlocii", ale caror afaceri ilegale sunt de ordinul a milioane de euro sau dolari si, în sfârsit, "pestii mari" care ale caror jafuri se ridica deja la valori de sute de milioane de euro sau dolari. "Prindeti pestii cei mari si veniti cu ei în fata justitiei" a cerut comisarul UE pentru integrare, în ziua în care Parlamentul European vota "Raportul Nicholson" si oficializa "reorientarea" negocierilor cu România de aderare la UE.

Documentul constata simplu ca "România nu îndeplineste criteriile de aderare". Daca pentru ministrul de externe Mircea Geoana aceasta formulare a constituit victoria suprema a unui lobby intens, în încercarea de a vinde la intern gogosi umflate si gustoase, pentru noi, ceilalti, românii interesati de integrarea cât mai rapida în UE, formularea din Raport înseamna ca România nu mai îndeplineste nici unul dintre criteriile de aderare, nici macar criteriul politic. Ori, pâna în anul de gratie 2004 rapoartele privitoare la tara- noastra cuprindeau invariabil formula "România îndeplineste criteriul politic de aderare".

De fapt întreaga miza a Raportului Parlamentului European consta în obligarea Comisiei Europene sa se preocupe cu prioritate de criteriul politic, adica de respectarea statului de drept în România. Parlamentarii europeni au ajuns deci la concluzia ca, preocupati mai mult de performantele economice ale României, comisarii europeni au închis ochii la tot mai numeroasele abuzuri ale Guvernului de la Bucuresti în ceea ce priveste nerespectarea independentei justitiei, administratia publica politizata si corupta, abuzurile Politiei, cenzurarea presei si mimarea luptei împotriva coruptiei.

"Problema României este coruptia, coruptia, coruptia" a sintetizat sacadat Raportorul UE pentru România, Emma Nicholson, sosita special la Bucuresti pentru a traduce românilor mesajul transmis de Parlamentul European atât Guvernului Nastase, cât si Comisiei Europene.

Asadar, criza dintre Bucuresti si Bruxelles s-a acutizat. În luna aprilie, Comisia Europeana va prezenta Parlamentului European masurile pe care le va întreprinde în încercarea de a (re)aduce Cabinetul Nastase cu picioarele pe pamânt, pâna în septembrie, când va redacta Raportul de tara. Deja o serie de oficiali ai Guvernului PSD, constienti de gravitatea criticilor UE, au recunoscut, în medii închise, ca sansele ca România sa beneficieze de un Raport de tara pozitiv sunt din ce în ce mai reduse. Iar ambasadorul Uniunii Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a declarat oficial ca va recomanda Comisiei Europene sa consemneze faptul ca, în România, libertatea presei (domeniu inclus în criteriul politic) nu se respecta de catre actuala Putere. Mai mult, oficialii Bancii Mondiale au amenintat ca nu vor elibera a doua transa din acordul PSAL II daca Guvernul nu va privatiza, pâna în luna iunie 2004, Petrom, Distrigaz Sud si Nord, Electrica Banat si Electrica Dobrogea, amânate trei ani de la privatizare de Executivpentru a "hrani" din banii lor, bani publici, demnitari si clienti ai PSD gen Corneliu Iacobov, Razvan Temesan & comp. "Solutia pentru disparitia coruptiei trebuie sa vina din interior si nu impusa de Banca Mondiala. Daca ar exista un medicament care sa poata fi luat împotriva coruptiei, noi l-am aduce" s-a raliat criticilor formulate de UE si directorul Bancii Mondiale pentru România, Owaise Saadat.

 

"Sa se revizuiasca, primesc ! Dar sa nu se schimbe nimic"

 

Ce au facut liderii PSD în fata avalansei de critici rostogolite asupra Guvernului? Premierul Adrian Nastase s-a deplasat la Bruxelles pentru a înainta oficialilor UE o noua serie de promisiuni pe hârtie ale Guvernului. Ghinion. Conform oficialilor care l-au însotit pe primul ministru la Bruxelles, diplomatii Uniunii Europene i-au prezentat o lista cu persoanele considerate de ei indezirabile, persoane care trebuie deferite justitiei pentru acte grave de coruptie. Premierul a vazut negru înaintea ochilor: enumerarea cuprindea cele mai grele nume ale PSD, implicit ale Guvernului. Întorsi în tara, liderii PSD au declansat o campanie crunta de dezinformare a populatiei, careia i s-a raliat si seful statului, Ion Iliescu, declarând împreuna ca acuzatiile occidentale nu sunt ceea ce par, ba sunt chiar "mesaje optimiste". Demnitarii PSD au gasit si vinovatii pentru pumnul primit în plina figura în an electoral de la forurile occidentale: jurnalistii care sunt toata ziua "cu coruptia în gura", ca sa-l citam pe elevatul premier Nastase, si liderii Aliantei PNL-PD, principalii contracandidati ai PSD la alegerile electorale din acest an.

Apoi, liderii PSD au recurs la circul remanierii guvernamentale, eveniment special creat pentru a deturna atentia de la dezastrul pe cale sa se produca la Bruxelles. Din nou, ghinion. Teatrul schimbarii contestatului ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, le-a scapat de sub control, degenerând în scene penibile. Rodica Stanoiu, departe de a-si prezenta demisia de onoare, s-a cramponat de scaun si l-a obligat pe Ion Iliescu sa-i sara în ajutor. Cu o placere nedisimulata, acesta a decis ferm, peste capul premierului Adrian Nastase: sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimic, respectiv, o luam pe Rodica din Palatul Victoria si o aducem la Palatul Cotroceni si îl luam pe Ioan Talpes de la Palatul Cotroceni si îl ducem la Palatul Victoria în functia de vicepremier responsabil cu integrarea în UE. Singura concesie facuta premierului de seful statului: numirea în functia de ministru al Justitiei (minister aflat sub coordonarea lui Talpes) a tânarului secretar de stat de la MAE, Cristian Diaconescu. Iar schimbarea de la Justitie a fost oficializata de seful statului doar dupa ce l-a vazut uns ca vicepremier pe fostul sau consilier, Ioan Talpes, a carui atributie a reprezentat-o controlul serviciile secrete din România. În plus, acelasi Talpes a fost ancorat în scandaluri grave de coruptie prezentate de jurnalisti în ultimii ani. Și asta, ca sa vada toata tara cine este stapân în PSD si în Guvern. Circul reorganizarii Cabinetului Nastase a continuat: în fapt s-au creat sase Guverne (trei conduse de cei trei vicepremieri, unul condus de Cancelarul Alin Teodorescu, sef, prin numarul de actiuni detinute, al institutului de sondare a opiniei publice, IMAS, unul condus de secretarul general al Guvernului Eugen Bejinariu si unul al premierului Adrian Nastase). Mai mult, de integrare se vor ocupa, de acum încolo... noua ministrii!!!

Diplomatii europeni au asistat uluiti la replica data recomandarilor lor de catre partidul de guvernamânt. În loc de o reducere a ministrilor, Cabinetul Nastase s-a înmultit precum euglena verde, în loc sa lupte cu coruptii, acestia sunt ajutati sa fuga din tara ca în cazul celebrului "baron" PSD de Bacau, Corneliu Iacobov, care a fraudat statul, cu concursul nemijlocit al Guvernului, conform acuzatiilor din presa, cu peste 300 milioane euro. Și acesta este doar UN "peste mare".

Specialisti în manipulari si constienti ca lupta electorala va fi mult mai dura decât au anticipat, liderii PSD presati din toate partile sa-si sacrifice "pestii mari" au stabilit sa-si sacrifice câtiva "pestisori": pe primarul "care este" al sectorului 5 Bucuresti, Marian Vanghelie (care a acumulat o avere aproximata chiar de el la trei milioane dolari) si pe consumatul "baron" PSD de Ilfov, Bebe Ivanovici. În paralel, au demarat o campanie violenta de acuzare a liderilor PNL si PD ca acestia ar fi, de fapt, "baroni", solicitând PNA sa deschida anchete penale pe numele politicienilor liberali si democrati. Întrebat de ce nu solicita, la fel de prompt, si anchetarea "baronilor" PSD Corneliu Iacobov, Culita Tarâta, Marian Oprisan, Șerban Mihailescu, Viorel Hrebenciuc, Radu Mazare, etc., secretarul general al partidului de guvernamânt, Dan Matei Aghaton, a dat un raspuns contrar oricarei logici: "Pentru ca PSD nu poate cere asa ceva PNA, ar însemna sa influenteze justitia".

Linistit ca va amuti Alianta PNL-PD cu tirul de acuzatii, Guvernul îsi continua abuzurile: contrar legilor bancare, a impus CEC, condus de liderul PSD Constantin Teculescu, sa alimenteze, din banii populatiei, programele electorale restante ale partidului - construirea de case prin ANL (care va putea împrumuta de la CEC 5000 miliarde lei) si finantarea Comisiei Nationale de Investitii cu 1500 miliarde lei pentru construirea de... sali de sport. În atari conditii, este de asteptat ca reactiile oficialilor FMI si ai Bancii Mondiale le vor depasi în virulenta pe cele ale oficialilor Uniunii Europene, în fata încercarii de transformare a ultimei banci ramase la discretia Guvernului într-un nou Bancorex.

Vrea cu adevarat PSD sa integreze România în UE? Se aude tot mai des ca "nu prea", deoarece afacerile pesedistilor, construite pe nisip si pasibile oricând de anchete penale, nu sunt competitive cu afacerile solide, legitime, derulate în Uniunea Europeana. Iar speranta liderilor PSD ca ar mai putea câstiga un mandat este pusa sub semnul îndoielii de realitatile românesti: cel putin un milion de români lucreaza în statele UE, iar familiile lor (o populatie care ajunge la 3-4 milioane de persoane votante din cele aproximativ 10 milioane care se prezinta la vot) se întreaba firesc de ce acolo se pot câstiga bani prin munca, iar în tara, doar prin furt?

Corigent în acest moment pe toata linia, PSD se ascunde în spatele presedintele Ion Iliescu de la care asteapta o ultima minune la alegerile din toamna.

Publicat în : Politica interna  de la numărul 13

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: